Tips om je bloedsuikerspiegel te controleren!

Als er iets ontzettend belangrijk is wat je lichaam betreft, dan is het wel je bloedsuikerspiegel. Iedereen heeft weleens dipjes meegemaakt na het eten of constant last van een hongergevoel. Dit heeft alles te maken hoe hoog of hoe laag je bloedsuikerspiegel op dat moment is. Het beste voor je lichaam is om je bloedsuikerspiegel zo gelijk mogelijk te houden, zonder veel ups en downs. Maar hoe doe je dat en hoe controleer je dat?

Wat is je bloedsuikerspiegel?

Je bloedsuikerspiegel geeft de hoeveelheid glucose aan die op dat moment opgelost is in je bloed. Dit wordt vooral bepaald door de hoeveelheid koolhydraten die je eet. Maar ook daar kunnen weer verschillen in zitten, want de ene koolhydraat is de andere niet. Zo heb je snelle koolhydraten en langzame koolhydraten. Snelle koolhydraten worden veel sneller door je lichaam opgenomen waardoor je bloedsuikerspiegel ook meer beïnvloed wordt.

Langzame koolhydraten worden juist heel rustig opgenomen. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel meer op een gelijk niveau. Dit is veel beter voor je lichaam, want bij een snelle opname van glucose maakt je lichaam ook veel meer insuline aan. Dit kan op den duur voor vervelende klachten en ziektes zorgen, waaronder diabetes.

Voor het goed functioneren van je lichaam is het dus van belang om je bloedsuikerspiegel op pijl te houden. Wil je weten welke voedingsmiddelen langzame koolhydraten bevatten? Dan kun je de glycemische index bekijken. Hierin staat precies welke producten wat koolhydraten betreft goed voor je zijn!

Hoge bloedsuikerspiegel

Een hoge bloedsuikerspiegel wordt ook wel hyperglykemie genoemd bij mensen die diabetes hebben. De hoge hoeveelheid glucose in je bloed wordt veroorzaakt door slechte koolhydraten, te weinig drinken, weinig lichaamsbeweging en stress. Je kunt hierdoor moe worden, dorst krijgen en veel moeten plassen.

Dit komt doordat je lichaam de overtollige hoeveelheid glucose zo snel mogelijk probeert kwijt te raken. Het is in dat geval goed om veel water te drinken en te bewegen, zodat je je lichaam helpt om ervan af te komen. Een hoge bloedsuikerspiegel kan letterlijk levensgevaarlijk zijn. Voorkomen is lastig en iedereen zal wel een keer een hogere bloedsuikerspiegel hebben, maar probeer er toch op te letten dat dit niet te vaak gebeurt.

Lage bloedsuikerspiegel

Je kunt niet alleen een hoge bloedsuikerspiegel hebben, ook een lage bloedsuikerspiegel kan voor veel klachten zorgen, al moet je hier wel anders mee omgaan dan met een hoge bloedsuikerspiegel. In dit geval is er juist heel weinig glucose in je bloed opgenomen en dat vindt je lichaam ook niet prettig.

Dat uit zich in de vorm van onder andere misselijkheid, duizeligheid, zweten, trillen, een wisselend humeur en hoofdpijn. Een lage bloedsuikerspiegel wordt ook wel hypoglykemie genoemd. In het geval van een hypo heeft je lichaam ernstig behoefte aan suiker. Het is dan belangrijk dat je iets eet of drinkt, en eventueel iets neemt als druivensuiker om het glucoseniveau snel op pijl te krijgen.

Bloedsuikerspiegel meten bloedsuikerspiegel meter

Heb je het idee dat jouw bloedsuikerspiegel met regelmaat te laag of te hoog is? Je kunt je bloedsuikerspiegel heel eenvoudig laten controleren bij de huisarts. Maar er zijn ook testen beschikbaar waarbij je het zelf kunt doen, bijvoorbeeld met behulp van een bloedglucosemeter. Bij een bloedglucosemeter moet je in je vinger prikken en een druppeltje bloed op een teststrip aanbrengen. Deze geeft dan vrij snel aan wat de hoeveelheid glucose in je bloed is.

Het is hierbij heel belangrijk dat je goed je handen van tevoren wast. Er kan namelijk nog suiker aan je handen zitten en dat zou een vertekend beeld geven. En prik altijd in je vingers. Dit is de meest betrouwbare plek. Mensen met diabetes moeten met regelmaat hun bloedsuikerspiegel controleren. Maar ook als je geen diabetes hebt, kan het toch verstandig zijn om het zo nu en dan te controleren. Soms heb je het namelijk ook niet helemaal door en kan het toch gevolgen hebben voor je lichaam.

Wil jij gezond eten zonder uren in de keuken te staan?
Bekijk de FitChef boeken dan eens!

Vond je dit een interessant artikel? Of heb je een vraag, opmerking of suggestie?

Laat hieronder even een reactie achter. Dat vinden wij leuk! 🙂
We proberen altijd dezelfde dag nog te reageren!

Laat een reactie achter:

 

Klik hier om een reactie achter te laten 0 reacties