5

Je hongergevoel stillen? 8 voedingsmiddelen om te vermijden!

Eten doe je om je voller te voelen, over het algemeen. Het probleem: niet al het eten zorgt er ook daadwerkelijk voel dat jij een verzadigd gevoel krijgt! En dat betekent dat ‘even een hapje tussendoor’ niet altijd een goede oplossing is als je opeens met geeuwhonger op je werk zit. Het moet namelijk ook wel het goede soort hapje tussendoor zijn…

Je hongergevoel stillen lukt je alleen als je voeding ook de juiste voedingsstoffen bevat. Is dat niet het geval? Dan kan het zelfs zijn dat je je er alleen maar hongeriger van gaat voelen! We leggen je dat probleem hieronder uit en geven je acht voedingsmiddelen die je echt beter kunt laten liggen.

Een hongergevoel stillen

Heel simpel genomen zijn er drie stoffen die echt werken om een hongergevoel te stillen. Allereerst zijn er natuurlijk eiwitten. Het duurt even voor je lichaam die verteerd heeft, zodat je je langer verzadigd voelt.

Ook vetten zijn een macronutriënt dat lange tijd nodig heeft om volledig door je lichaam verwerkt te worden. Ze leveren dus urenlang energie. Ten slotte maken vezels het lijstje af. Het prettige van vezels is dat ze vocht opnemen in je maag en darmen. Daardoor ‘vullen’ ze je letterlijk beter! Als bonus zijn ze ook nog eens goed voor je darmen en darmflora.

Lege calorieën

Helaas zijn er genoeg voedingsmiddelen die geen van deze stoffen bevatten. We noemen dat zogenaamde ‘lege calorieën’. Ze leveren heel wat energie, vaak in de vorm van suikers – en daar houdt het ook eigenlijk wel op. Het nadeel is dat ze niet langdurig vullen en nauwelijks vitamines en mineralen bevatten. Je lichaam heeft er heel weinig aan, kortom.

Vlak nadat je ze gegeten hebt, zit je alweer met een rommelende maag achter je bureau. Dit is één van de redenen waarom het beter is om bijvoorbeeld geen geraffineerde suikers te eten!

Voedsel om te vermijden!

Het gevolg is dat dit soort voedingsmiddelen op geen enkele manier je hongergevoel stillen. Hieronder noemen we er acht die je maar beter kunt vermijden. Ze zorgen er indirect voor dat je een stuk meer calorieën binnenkrijgt dan je nodig zou moeten hebben!

1. Light eten

“Light eten” lijkt een geweldige uitvinding. Je gaat lekker door met wat je altijd at, en dan levert het minder calorieën op! Helaas is de waarheid vaak minder rooskleurig. Neem bijvoorbeeld light chips. Goed, het bevat minder vet en daarmee dus minder calorieën. Dat vet is echter grotendeels vervangen door suikers en zetmeel.

De chips vullen daarmee nog minder dan ze eerst deden! De kans is zo dus groot dat je er alleen maar meer van eet. Een kleine uitzondering kan overigens gemaakt worden voor light zuivel. Dat bevat in ieder geval nog flink wat eiwitten en vult daardoor beter.

2. Light drinken

Ook light frisdranken worden door veel mensen met enthousiasme onthaald. Er zit echter wederom een addertje in het gras. Eén van de grootste problemen is dat kunstmatig gezoete frisdranken ervoor zorgen dat je alleen maar meer honger krijgt.

Door de zoete smaak krijgt je brein namelijk een seintje dat er suiker aan zit te komen. Blijven die calorieën uit, dan heeft je lichaam zich voor niets voorbereid – en daar zit je dan alsnog naar zoetigheid te hunkeren. Hallo, eetbui!

3. Vruchtensap

Drinken mét suikers is echter niet veel beter. Het belangrijkste voorbeeld daarvan is vruchtensap. Veel mensen denken daarvan nog steeds dat het gezond is: fruit is immers goed voor je, nietwaar? Het probleem is dat het vruchtensap geheel ontbreekt aan de vezels uit vers fruit. Terwijl vezels nu net één van die stoffen zijn die voor een vullend gevoel zorgen!

Sap bestaat vooruit uit suikers, die je bloedsuiker even omhoog doen pieken, en het dan weer net zo hard laten crashen. Dat levert opnieuw een behoorlijke eetbui op.

4. Alcohol

Alcohol heeft behoorlijk veel invloed op je hormonen. Je leptine productie neemt af, waardoor je je minder makkelijk verzadigd voelt. Dat zorgt ervoor dat je juist meer neiging hebt om naar zoet, zout en vet eten te grijpen!

Voeg daar nog eens bij dat alcohol je beslissingsvermogen vermindert, en je hebt een recept voor problemen. Minder vaak avondjes doorzakken is een uitstekende manier om meer af te vallen. Ook alcohol bij de maaltijd is riskant.

5. Zout eten

En als we het daar toch over hebben: dat zoute eten zelf versterkt je honger alleen nog maar meer. De reden is dat je van zout flinke dorst krijgt. Je lichaam geeft dat signaal vaak door als trek, met als gevolg dat je alleen maar meer gaat eten. Merk je dat je steeds hongeriger wordt van een zak chips? Leg die rommel een half uurtje weg en drink twee glazen water. Goede kans dat je trek tegen die tijd verdwenen is.

6. Smaakversterkers

Een andere onnodige toevoeging die je zo veel mogelijk moet vermijden is MSG of E621. Deze smaakversterker zit bijvoorbeeld veel in Chinees eten, fastfood, chips, kant-en-klare sauzen, enzovoort. Hij zorgt ervoor dat je in de uren die volgen veel meer trek zult hebben. Dat komt onder andere omdat dit stofje wederom de productie van leptine tegengaat.

7. Bewerkte granen

Producten als crackers en ontbijtgranen zijn bij veel mensen populaire broodvervangers. Het is daarbij echter uitkijken geblazen; je hebt namelijk goede kans dat die granen hevig bewerkt zijn, waarbij alle vezels eruit zijn gehaald.

En dat betekent opnieuw een flinke bloedsuikerpiek en nauwelijks vullende waarde! Zelfs bij producten die ‘volkoren’ beweren te zijn moet je uitkijken. Soms is er namelijk maar een paar procent van de granen volkoren. De rest is dan gewoon wit.

8. Kauwgom

Veel mensen nemen snel even een stukje kauwgom als ze trek hebben. Dat doet meestal echter meer kwaad dan goed. Wanneer je kauwgom eet, gebeurt er namelijk iets vergelijkbaars als wanneer je light frisdrank drinkt. Je lichaam bereidt zich voor op eten, omdat je steeds aan het kauwen bent.

In werkelijkheid gebeurt er niets, en dat leidt tot meer trek. Toch snel je trek verminderen? Tanden poetsen werkt dan wel weer heel goed zolang je niet daadwerkelijk flinke honger hebt!

Wil jij gezond eten zonder uren in de keuken te staan?
Bekijk de FitChef boeken dan eens!

Vond je dit een interessant artikel? Of heb je een vraag, opmerking of suggestie?

Laat hieronder even een reactie achter. Dat vinden wij leuk! 🙂
We proberen altijd dezelfde dag nog te reageren!

Laat een reactie achter:

 

Mark (beheerder) - 1 juli 2017

Hoi Yvonne,

Ik had het misschien iets anders moeten verwoorden.
Veel vorkorencrackers zijn prima, maar sommige zijn flink bewerkt. Daarom is het verstandig om altijd even het etiket te lezen.
Zie ook: https://drogespieren.nl/gezondheid/wat-zijn-de-gezondste-crackers

Hoop dat je hier iets mee kunt!

Groetjes,

Mark

Reageer
Yvonne - 1 juli 2017

Je geeft aan dat crackers 'lege' voedingsmiddelen zijn. Geldt dit voor alle crackers of zijn de volkoren en vezelrijke varianten wel een alternatief voor brood?

Reageer
Mark (beheerder) - 30 juni 2017

Hi Valérie,

Bedankt voor je reactie.
Dat doe je door de juiste voedingsmiddelen te eten.

Denk aan eiwitten (vlees, vis, zuivel, eieren) en vezels (groente, fruit, havermout, lijnzaad, brood). Deze producten geven je een verzadigd gevoel waarbij je relatief weinig calorieën binnenkrijgt.

Zie ook dit artikel:
https://drogespieren.nl/afvallen/voedingsmiddelen-verzadigd-gevoel-geven

Hoop dat je hier iets mee kunt!

Groetjes,

Mark

Reageer
Valérie - 30 juni 2017

Maar wat kunnen we dan wél doen om het hongergevoel tegen te gaan? 🙂

Reageer
Nikita - 29 juni 2017

Als ik zou mogen kiezen tussen een glas Cola bomvol suiker, of een glas Cola light zonder, drink ik toch liever een glas Light..... met een handje (ongezouten) noten....dat dan weer wel....
En ik heb trouwens nog nooit gemerkt dat ik meer trek krijg van Light frisdrank.

Reageer
Klik hier om een reactie achter te laten 5 reacties