6

Waarom zwarte peper zo enorm gezond is!

Het staat onderaan praktisch ieder recept dat je maar kunt bedenken: ‘op smaak brengen met zout en peper’. Het gebruik van peper is zo normaal geworden dat je bijna zou vergeten dat deze specerij wel degelijk allerlei voedingsstoffen bevat – en sterker nog, dat die voedingstoffen een heel heilzame werking kunnen hebben. Vandaag vertellen we je over de vele gezondheidsvoordelen die zwarte peper te bieden heeft. Wedden dat je er vanavond een stuk meer van over je eten strooit?

Zwarte peper gezond

Peperkorrels zoals wij die kennen zijn in werkelijkheid zaadjes van de peperplant, die vooral in tropische gebieden erg goed groeit. Vroeger moest deze specerij helemaal uit Indië aangevaren worden, wat de prijs flink omhoog drukte – niet voor niets gebruiken we nog steeds de term ‘peperduur’ – maar vandaag de dag wordt het in grote hoeveelheden in Vietnam geproduceerd en kunnen wij het vrij makkelijk importeren.

Zwarte peper werd al in het oude India gebruikt als middeltje tegen allerlei aandoeningen, waaronder keelontstekingen en problemen met de spijsvertering. Ook bij de Romeinen en de Grieken was de peperkorrel populair om zijn medicinale eigenschappen – en veel van deze oude geneeskunde wordt door de hedendaagse wetenschap ondersteund.

Betere spijsvertering

Het werkzame stofje in zwarte peper heet piperine. Dat geeft peper niet alleen zijn kenmerkende scherpe smaak, het zorgt er ook voor dat er in je lichaam allerlei gezonde processen in gang gezet worden. Zo helpt piperine op verschillende manieren bij het bevorderen van de spijsvertering. Allereerst stimuleert het de aanmaak van speeksel, waardoor al bij het kauwen meer enzymen het voedsel kunnen bereiken.

Dit zorgt ervoor dat vooral koolhydraten beter te verteren zijn. Wanneer je regelmatig zwarte peper eet, gaat je lichaam ook meer maagzuur en gal aanmaken, wat wederom de vertering van je voedsel stimuleert.

Betere opname voedingsstoffen

Zwarte peper ondersteunt niet alleen de verwerking van je eten, het zorgt er ook voor dat je bepaalde voedingsstoffen beter uit dat eten op kunt nemen. Wie regelmatig peper eet, haalt bijvoorbeeld beter vitamine B12, bètacaroteen en selenium uit zijn voedsel – stoffen die van essentieel belang zijn voor onder andere de weerstand en het zenuwstelsel.

Ook de combinatie met andere kruiden en specerijen is extra heilzaam: zo zitten er in kurkuma stoffen die kanker kunnen voorkomen. Dit positieve effect wordt versterkt in combinatie met zwarte peper. Ten slotte stimuleert de specerij de afvoer van gifstoffen uit je lichaam door de lever goed te ondersteunen.

Minder hart- en vaatziekten

Je hart en bloedvaten zijn ook erg gebaat bij regelmatige consumptie van zwarte peper. Allereerst gaan de mineralen in deze specerij, onder andere kalium, calcium en ijzer, een hoge bloeddruk tegen, waarmee zwarte peper helpt om alle aandoeningen te voorkomen die hierdoor veroorzaakt worden.

Daarnaast helpen het eerdergenoemde stofje piperine en het mineraal chromium om ontstekingen in het hart en je vaatwanden tegen te gaan, en zorgt peper voor een betere balans in de hoeveelheid goed en slecht cholesterol. Al deze factoren verkleinen het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk.

Gezondere hersenen

Ten slotte heeft piperine een goede invloed op het brein, vooral omdat het als een licht antidepressivum functioneert. Het zorgt er namelijk voor dat er in je hersenen meer endorfine vrijkomt, een stofje ervoor zorgt dat je je vrolijker en gelukkiger gaat voelen. Daarnaast vermindert het ook pijngevoelens, en bepaalde culturen in de oudheid gebruiken peper zelfs om bijvoorbeeld de pijn van een ontstoken kies te verlichten.

Tot slot zou peper de cognitieve hersenfuncties en het centraal zenuwstelsel stimuleren, wederom een eigenschap die bijdraagt aan gezonde hersenen! Peper is, met andere woorden, een echte allrounder op het gebied van gezondheid.

Wil jij gezond eten zonder uren in de keuken te staan?
Bekijk de FitChef boeken dan eens!

Vond je dit een interessant artikel? Of heb je een vraag, opmerking of suggestie?

Laat hieronder even een reactie achter. Dat vinden wij leuk! 🙂
We proberen altijd dezelfde dag nog te reageren!

Laat een reactie achter:

 

Mark (beheerder) - 11 juli 2017

Hi Renate,

Bedankt voor je compliment. Dat is leuk om te horen!
Ja, pittig eten in zijn algemeen heeft veel gezondheidsvoordelen.

Zie bijvoorbeeld ook deze artikelen:
Rode peper: https://drogespieren.nl/gezondheid/waarom-rode-peper-zo-gezond-is
Pittig eten: https://drogespieren.nl/gezondheid/pittig-eten-gezond

Groetjes,

Mark

Reageer
Renate - 10 juli 2017

Ik lees voor het eerst deze interessante artikelen op DrogeSpieren.nl.
Mijn vraag is, gelden al de voordelen van zwarte peper ook voor rode en witte peper.

Reageer
Mark (beheerder) - 23 april 2017

Ha Helena,

Goed om te horen! 🙂

Reageer
Helena - 23 april 2017

leuk om te lezen, nadat je al een tijdje zwarte peper gebruikt.
gr.
helena

Reageer
Mark (beheerder) - 21 oktober 2016

Dag Asha,

Goed om te horen. En gezond eten is inderdaad erg belangrijk! En vooral ook leuk! 🙂

Groet,

Mark

Reageer
asha - 20 oktober 2016

Ik vindt het leuk als ik iets wil weten dat altijd kan vinden en lezen vooral .
Als het gaat over gezondheid. Gezond eten heel belangrijk.

Reageer
Klik hier om een reactie achter te laten 6 reacties