Avocado’s zijn in Nederland het hele jaar verkrijgbaar. Ze worden geïmporteerd uit Zuid-Amerika, Afrika of Israël. De avocado is een uitstekende bron van goede vetten en iedereen die met zijn of haar gezondheid bezig is zou met regelmaat avocado moeten eten. Ze bederven echter nogal snel, de vraag is dus hoe je het beste een avocado kunt bewaren?
Avocado bewaren in de voorraadkast
Een goed eetbare, rijpe avocado is van binnen groen. Maar je hebt het zelf vast wel eens meegemaakt als je hem net iets te lang hebt laten liggen. Dan wordt hij bruin en vlekkerig, gaat ruiken en smaakt niet lekker meer.
Het is dus handig om te weten hoe lang en waar je ze het beste kunt bewaren. Als je een rijpe avocado in huis haalt, zijn ze meestal nog drie tot zes dagen houdbaar. Het beste kun je een avocado bewaren in de voorraadkast op een temperatuur van 12 tot 15 graden Celsius. Dan rijpen ze nog na en blijven ze het langst lekker.
Je kunt ze ook in de koelkast bewaren, maar doe dat vooral als ze al goed rijp zijn en je het rijpingsproces wilt tegengaan. Avocado’s bewaren in de koelkast is prima, maar houd er rekening mee dat ze snel hard worden.
Als je juist het rijpingsproces wilt versnellen, dan kun je de avocado het beste met een appel, peer of banaan in een plastic zak bewaren. Het ethyleen gas dat het fruit verspreidt, zorgt ervoor dat de vrucht sneller rijp wordt.
Halve avocado bewaren
Avocado’s bevatten gezonde vetten, maar je moet een overdaad vanwege het hoge caloriegehalte beperken. Het is dus niet slim om een hele vrucht in je eentje helemaal weg te werken. Maar hoe kun je dan het beste een halve avocado bewaren? Daarvoor zijn verschillende manieren:
- Laat de pit zitten
- Met citroensap
- Met rode ui
Als je een halve avocado wilt bewaren tot de volgende dag, kun je het beste de pit laten zitten. Dan voorkom je dat de vrucht bruin uitslaat. Ook kun je het vruchtvlees met citroensap besprenkelen. Dat gaat het oxidatieproces tegen. Door oxidatie, aanraking met zuurstof, verkleurt de vrucht (net als met appel). Dan gaan ook belangrijke antioxidanten, zoals vitamine C, verloren.
Een derde tip om een halve avocado te bewaren, is door de bodem van een bakje te vullen met gesnipperde rode ui. Daar bovenop leg je de avocado, met de schil naar boven. Het vruchtvlees ligt dus op de ui. Het bakje sluit je af en plaats je in de koelkast. De zwavelgassen die de ui verspreidt gaan het oxideren tegen.
Het is goed om zo min mogelijk zuurstof bij de de vrucht te laten komen. Een aangesneden avocado bewaren kan dus het beste in een afgesloten zakje of bakje in de koelkast. Dan kun je hem de volgende dag nog prima opeten.
Herkennen of een avocado rijp is
Tot slot: hoe kun je zien of je avocado rijp of overrijp is? Simpel. Als je het steeltje er af haalt, kun je dit heel gemakkelijk checken. Is het vlakje onder het steeltje bruin of vlekkerig? Dan tref je waarschijnlijk een bruine, overrijpe vrucht aan als je hem opensnijdt. Zie je een groene kleur? Dan heb je een heerlijk rijpe avocado in huis gehaald. Kom maar op met die guacamole!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Rob zegt:
Er wordt gezegd at een rijpe avocado in de koelkast hard wordt. Waarom ? Mag ik wat uitleg daarvan ?
Pieter de Wit zegt:
Beste Rob, dat weet ik niet precies. Misschien heeft iemand van onze trouwe lezers het antwoord? :-)
Jolanda zegt:
Dat avocado zo gezond is zal best maar ze komen er bij mij niet meer in. Ik eet ze drie dagen later nog. Heb dagen erna last van oprispingen en het is net of de vettigheid van de avocado in mijn maag blijft hangen. Ik bedank om deze te eten.
Jorise zegt:
je moet je eens laten nakijken.
RinaR zegt:
Ik bewaar een halve avocado zonder pit omgekeerd op een schoteltje, dan komt er zo min mogelijk zuurstof bij. Een beetje bruin vind ik niet erg. Maar ik koop nog liever kleine avocado's, die kun je in een keer opeten.
Lotte (beheerder) zegt:
Dat werkt inderdaad ook, Rina :-)
Mark zegt:
Goed artikel, met handige tips :)
Ik heb onlangs de avocado vershouder van bol.com geprobeerd en dit werkt ook prima!
Thank me later,
Mark
Lotte (beheerder) zegt:
Thanks voor de tip, Mark!
Lisa Lentze zegt:
Superfijne tips!
Liep er altijd al tegenaan hoe ik ze goed kon bewaren.
Yay!
Lotte (beheerder) zegt:
Graag gedaan, Lisa!
Rina scheerman zegt:
Bedankt,ik had al 2 keer een bruine niet meer te eten avocado ( had ik in de koelkast gelegd) om het rijpen tegen te gaan.Nu weet ik dat ik ze eerst moet laten rijpen en dan pas i de koelkast. En ook dat een hele eten weer te veel is, deed ik om bruin worden te voorkomen, dus ook goede tip.
Lotte (beheerder) zegt:
Fijn dat we je hebben kunnen helpen, Rina!
platteau zegt:
graag zou ik te weten komen als men avocado mag invriezen en zo ja hoe doen we dat best
Mark zegt:
Hoi Julien,
Dat kan zeker. Je kunt het vruchtvlees van de avocado dan het beste in blokjes snijden, in een zakje doen en dan in de vriezer leggen.
Groet,
Mark