Een dipje hebben we allemaal wel eens, maar een echte hartgrondige rotdag? Dat is een heel ander verhaal. Als je ervoor wilt zorgen dat simpelweg alles tegen lijkt te vallen, zul je daar wat werk achter moeten zetten!
Gelukkig helpen we je graag met een kant-en-klaar lijstje van tips voor een beroerd humeur. Tegen de tijd dat je de onderstaande tien adviezen af hebt gewerkt, voel je je gegarandeerd futloos, ziek en depressief! Zo weet je zeker dat je altijd iets te klagen hebt.
1. Snack de hele dag door
Wanneer je niet van tevoren ongeveer bedenkt wat je op een dag gaat eten, eindig je vaak voor de lunch snackend in de kantine. Bij de lunch zelf eet je dan niet zo veel meer, maar om een uur of vier? Reken maak dat je dan een reep chocola uit de automaat moet trekken om op de been te blijven!
Natuurlijk koop je onderweg naar huis nog snel een gevulde koek bij het tankstation. In gezond avondeten heb je niet zo trek meer, met een volle maag – maar een zak chips voor de tv gaat er altijd wel in. Met zo’n dagschema weet je zeker dat je alle nutriënten mist die je lichaam nodig hebt om optimaal te functioneren!
2. Eet regelmatig in all-you-can-eatrestaurants
Wanneer je in all-you-can-eatrestaurants eet, heb je uitgebreid de keuze uit bijna eindeloos veel ongezonde gerechten. Beter nog, je kunt er zo veel van eten als je maar wilt! Je hebt al betaald, dus om zo veel mogelijk waar uit je geld te halen, prop je jezelf helemaal vol. Goed, je slaapt beroerd omdat je maag te vol zit, en dat sporten komt er zo ’s avonds ook niet echt meer van. Maar dat is het helemaal waard, nietwaar?
3. Wees obsessief met eten bezig
Heb je geen zin om geld uit te geven aan een duur restaurant? Dan is de omgekeerde optie ook een fantastische manier om jezelf helemaal gek te maken! Kweek een lekker obsessieve houding wanneer het om eten gaat. Hou iedere calorie die je binnenkrijgt bij, en liefst ook iedere gram van de macronutriënten.
Voel je flink schuldig als je eens een klein beetje afwijkt van je schema, en lees andere mensen de les als ze niet net zo gezond eten als jij. Bonus: zo maak je niet alleen jezelf het leven zuur, maar ook je omgeving. Twee vliegen in één klap!
4. Neem altijd de auto
Auto’s zijn handige dingen, dus gebruik ze vooral zo vaak mogelijk. Om naar de supermarkt om de hoek te rijden, bijvoorbeeld. Of om ’s ochtends een half uur vast te staan in de spitsfile. Zeker op dagen wanneer de zon stralend schijnt – en je dus best zou kunnen fietsen – geeft die auto extra frustratie. Bovendien kost benzine handenvol geld, dus dat geeft extra stof voor klachten en gemopper.
5. Zit de hele dag stil
De fiets naar werk vermijden is echter nog niet genoeg om echt voor een flink futloze stemming te zorgen. Ook de rest van de dag zul je beweging zo veel mogelijk op afstand moeten houden! Neem dus vooral de lift; van de trap ga je je alleen maar fitter voelen. En met collega’s communiceren kun je ook best via de mail doen – geen enkele reden om daarvoor van je stoel te komen.
6. Haal regelmatig een avond lekker door
Alcohol lijkt misschien niet thuis te horen op deze lijst – je wordt er toch vrolijker van? – maar wees niet bang, dat is alleen korte termijn. Je hoeft die liters sterke drank dus niet de deur uit te doen als je voor een chronisch rothumeur gaat.
Niet alleen help je je spijsvertering er flink mee overhoop; op de lange termijn kan het je zelfs helpen om aan te komen. Ook roken is een garantie om je jezelf futloos, ziek en depressief te voelen. Lekker blijven paffen dus!
7. Slaap minder dan 7 uur per nacht
Niets is zo goed om je weerstand om zeep te helpen als korte nachten. ’s Avonds nog even door ploeteren om die deadline te halen? Goed idee, en zet voor de volgende ochtend dan vooral je wekker extra vroeg! Beter is het nog om ook de kwaliteit van je slaap erbij in te laten schieten.
Geluidsoverlast, te veel licht of zoemende elektronica zijn hiervoor uitstekende manieren. Als je eenmaal een paar slechte nachten gehad hebt, kun je er donder op zeggen dat je je de hele dag beroerd voelt.
8. Druk nog wat vaker op snooze
Direct je bed uit komen zorgt voor een fris hoofd en een goed begin van de dag. Zo kom je natuurlijk nooit aan die hangerige dufheid toe! Zet je wekker dus rustig drie of vier keer op snooze voor je daadwerkelijk overeind komt. Beter is het nog als je ook vervolgens geen rustig ochtendritueel hebt, maar in één keer door moet stressen.
Extra tip: begin de dag ook met een flink ontbijt met veel snelle suikers! Ontbijtkoek, croissant met jam of een flinke kom krokante muesli doen het goed. Zo heb je al voor de lunch gegarandeerd weer trek in zoetigheid!
9. Schuif je prioriteiten voor je uit
Wat doe je met to-do lijstjes? Precies: je legt ze op je bureau en blijft er de hele dag moedeloos naar zitten staren. Zorg daarbij vooral dat je jezelf wel bezig houdt, maar alleen met de taken die eigenlijk heel onbelangrijk zijn. De serieuze deadlines of de producten waar andere mensen op zitten te wachten? Die doe je pas na veel gezeur, en het liefst vlak voor het echt noodzakelijk is.
Sociale media kunnen nuttig zijn, maar dat wil je natuurlijk niet horen als je voor depressieve somberheid gaat. In dat geval wil je er vooral het allerslechtste uit kunnen halen. Dat betekent: lekker jaloers naar andermans vakantiefoto’s staren, bedenken dat jouw benen niet zo dun zijn als die van de collega van je nicht, en nog maar eens een hele pagina vol slechte grappen doorbladeren.
Het is daarbij natuurlijk wel van belang dat die grappen niet per ongeluk toch leuk zijn. Je zou maar in een gezonde lachbui schieten!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Mabel zegt:
Ontzettend grappig, vooral als je depressiviteit als ziekte hebt.
Gert zegt:
Allemaal prima natuurlijk. Ook grappig geschreven. Maar ik heb er wel moeite mee dat gezond en verstandig de norm aan het worden is. Een norm die iedereen die er om wat voor reden niet aan kan voldoen (geef een adhd-er vooral een todo-lijstje en maak zijn of haar leven kapot) afschrijft als een minderwaardig persoon die maar overmatig gebruik maakt van de maatschappelijke reserves. Te dik? Je bent een loser met te weinig zelfdiscipline, gewoon niet zoveel in je bek steken en een beetje meer gaan bewegen dan neem je niet zoveel ruimte in. Toevallig vandaag verhaal in nrc over relatie met adhd voor volwassenen (heb ik dus enige ervaring mee...). Te weinig energie? Misschien heb je wel een hartinfarct gehad, heb je drie dagen op een IC in coma gelegen en is er toen wat fout gegaan wat je niet oplost met een beetje rennen, drukken en trekken. Ik bedoel maar.
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Gert, voor ons is 'gezond' zeker niet per se de norm! Er zijn, zoals je beschrijft, genoeg mensen bij wie het lichaam op één of andere manier gewoon niet meewerkt (en die zouden we nooit als 'minderwaardig' opzij zetten). En we weten ook heel goed dat obesitas beter als ziekte bekeken moet worden, en zeker niet als 'luiheid' of 'domheid'. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je niet kunt proberen om er toch het beste van te maken :-)
Eén van de belangrijkste reden dat mensen geen 'verstandige' keuzes maken, is dat ze gewoon niet goed weten wat het beste voor hun lichaam is. Daar proberen we met onze blog behulpzaam bij te zijn. Een andere reden is dat mensen (soms per ongeluk) vast blijven zitten in een negatieve en demotiverende mindset, waar deze blog over gaat. Dat heeft echter weinig te maken met mensen die simpelweg niet 100% gezond kúnnen zijn omdat hun lichaam of brein ze tegenwerkt! Want zoals je inderdaad zegt: daar is de oplossing (als die er al is) een stuk minder gemakkelijk.
Kathleen zegt:
Knap, herkenbaar, grappig en doeltreffender dan met de vinger wijzen