Ooit al van hyponatriëmie gehoord? Grote kans dat je je nu afvraagt wat dat precies is. En dat is misschien ook niet zo gek. Hyponatriëmie is een stoornis waar je niet vaak van hoort, maar die wel serieuze schade aan je lichaam kan veroorzaken. En daarom lees je vandaag wat deze stoornis precies inhoudt en wat je ertegen kan doen.
Wat is hyponatriëmie?
Hyponatriëmie ken je misschien beter onder de naam natriumtekort. Het is een stoornis in de water- en elektrolythuishouding die ontstaat doordat er een tekort aan natrium in je lichaam is. Dit kan uiteindelijk grote gevolgen voor je lichaam hebben als je natirumgehalte niet stabiel wordt.
Het is daarom heel belangrijk om voldoende natrium binnen te krijgen! Hyponatriëmie kan op twee manieren ontstaan, namelijk door een tekort aan natrium of door de aanwezigheid van te veel water in je lichaam.
Tekort aan natrium
Een tekort aan natrium loop je soms op door onvoldoende voedingsmiddelen te eten met natrium erin. Maar ziektes kunnen er ook voor zorgen dat je te veel natrium verliest, waardoor je lichaam niet meer voldoende overhoudt. Het komt vooral veel voor bij jonge kinderen die een natriumtekort oplopen door diarree. Ook ouderen zijn gevoelig voor hyponatriëmie.
Te veel water in je lichaam
Een andere oorzaak van hyponatriëmie kan de aanwezigheid van te veel water in je lichaam zijn. Feitelijk heb je dan niet een te laag natriumgehalte, maar doordat je zo veel water in je lichaam hebt klopt de verhouding in je lichaam niet meer, waardoor je lichaam het ziet als een tekort. Dit kan gebeuren wanneer je veel te veel water drinkt, maar in de meeste gevallen overkomt het mensen die aan een nierziekte lijden.
Symptomen van hyponatriëmie
In sommige gevallen kan het gebeuren dat je helemaal geen symptomen hebt. Dit maakt het extra moeilijk om hyponatriëmie te herkennen. In andere gevallen kan het zijn dat je misselijk wordt, je hoofdpijn krijgt, je verward bent of je gewoon algeheel ziek voelt. In het extreemste geval kan deze stoornis er zelfs voor zorgen dat je in een coma terechtkomt.
De reden waarom hyponatriëmie zo gevaarlijk kan zijn, komt doordat het samenhangt met vochttekort. Als je natrium verliest, verlies je ook water en krijgt je lichaam problemen met de vochtregulering. Het kan soms verschillen hoe snel hyponatriëmie optreedt, maar bij een acute variant kan je een oedeem (vochtophoping) in de hersenen krijgen, waarna je uiteindelijk dus in een coma terecht kunt komen.
Kun je hyponatriëmie voorkomen?
Hyponatriëmie voorkomen kan soms heel lastig zijn omdat het vaak samenhangt met ziektes. In dat geval is het niet alleen de stoornis die behandeld moet worden, maar ook de ziekte eromheen. Maar als jij bijvoorbeeld diarree hebt omdat je een keer buikgriep hebt, dan kun je er wel voor zorgen dat je natriumgehalte op peil blijft. Je moet er dan sowieso voor zorgen dat je genoeg mineralen en vitaminen naar binnen krijgt.
Natrium kennen wij het beste in de vorm van keukenzout. Let er in het geval van diarree goed op dat je deze stoffen voldoende binnenkrijgt. Bij de apotheek verkopen ze ook ORS in poedervorm. Dit is een mengsel van zout en druivensuiker dat uitdroging voorkomt. Let ook extra op je zoutinname bij warm weer. Maar let op: neem ook nooit te veel! Te veel natrium is ook weer niet goed voor je lichaam.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!