Lijken dutjes jou iets voor luie werknemers die te weinig slapen? Dan is het hoog tijd om dat idee eens om te gooien! Dutjes – of beter gezegd, powernaps – worden namelijk steeds populairder in het bedrijfsleven: een groot bedrijf als NASA heeft zelfs een verplichte powernap op het dagschema gezet voor bepaalde werknemers.
En daar zijn goede redenen voor! In dit artikel vertellen we je precies waarom powernaps zo belangrijk zijn, en hoe je zelf optimaal van die voordelen gebruik kunt maken – zodat ook jij de hele dag fris en fruitig kunt blijven.
Effectiviteit van een powernap
Veel mensen denken dat het zonde van de tijd is om een powernap te doen, maar het tegenovergestelde blijkt het geval te zijn. Ja, je bent even tijd kwijt aan je slaapje, maar die verdien je dubbel en dwars weer terug omdat je in de uren daarna veel effectiever, geconcentreerder en zorgvuldiger werkt.
Mensen zijn bovendien creatiever na een kort dutje! Daarnaast zijn powernaps ook goed voor je gezondheid op de lange termijn. Ze hebben een goede uitwerking op je hart en verminderen de productie van stresshormonen, waardoor je lichaam zich beter kan herstellen van inspanningen. Daarmee verbetert je algemene welzijn.
De juiste omstandigheden
Als je echt van een powernap wilt kunnen profiteren, zul je er wel een goede plek voor moeten zoeken. Het liefst slaap je op een bank of bed, maar als je die in je kantoor niet beschikbaar hebt is een luie stoel ook prima – zolang je maar comfortabel kunt zitten. Eventueel werkt het ook om gewoon even je hoofd op je armen te leggen.
Doe oordopjes in of doe je kantoor op slot, zodat je niet gestoord wordt door geluiden van buitenaf. Heb je last van licht? Gebruik dan ook een prettig slaapmasker of doe de gordijnen dicht, als je die hebt.
Iedere dag
Hou er ook rekening mee dat je diezelfde omstandigheden het liefst iedere dag moet kunnen creëren: een powernap werkt namelijk het beste wanneer je er iedere dag rond dezelfde tijd één doet. Zo went je lichaam aan dat rustmomentje en zul je steeds sneller en dieper in slaap vallen.
Als je één specifieke slaapomgeving hebt – bijvoorbeeld een lekkere fauteuil – geeft dat je lichaam nog eens een extra signaal dat het ‘bedtijd’ is, zodat je nog beter zult slapen. Die regelmaat voorkomt bovendien dat je nachtelijke slaapritme door de powernaps overhoop wordt gegooid.
De juiste tijd
Een laatste factor om rekening mee te houden, is natuurlijk de tijd. Allereerst is het belangrijk dat je een goed moment kiest voor je dutje: ga voor een moment na de lunch, maar vóór drie uur ’s middags – als het te laat wordt, kan het namelijk wel weer nadelige gevolgen hebben voor je slaapritme in de avond.
Slaap daarnaast niet te lang: een half uur is echt het maximum. Een handige truc is de zogenaamde sleuteltruc: neem een bos sleutels in je handen wanneer je gaat slapen, zodat je vanzelf wakker schrikt wanneer die sleutels op de grond vallen. Dat gebeurt wanneer je de controle over je vingers verliest – precies het moment dat je te diep in slaap komt voor je powernap!
Geen slaap inhalen
Een belangrijk punt van aandacht is nog wel dat je met powernaps geen gemiste slaap in kunt halen. Je voelt je misschien wel iets frisser, maar dat betekent niet dat je een nacht van vier uur kunt compenseren met twintig minuutjes slaap op kantoor!
Je haalt verloren slaap namelijk niet in door extra uren te slapen, maar door dieper te slapen – en dat is nu juist wat je tijdens een powernap niet doet. Blijf er dus wel op letten dat je ook ’s nachts gezonde hoeveelheden slaap blijft krijgen!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!