Via de mail komen er dagelijks vragen binnen: Mag ik dit specifieke voedingsmiddel of product wel eten? Hoeveel aardappelen mag ik opscheppen? Zijn bepaalde vruchten, bepaalde bronnen van vet of bepaalde snacks nu wel of niet gezond? Ik heb een paar koekjes op, is mijn dieet nu verpest?
Dit soort vragen zijn in zijn algemeenheid eigenlijk niet te beantwoorden. Het hangt namelijk altijd van de context af! In ons artikel van vandaag leggen we je uit waarom het weinig zin heeft om je in specifieke details te verliezen. En hoe je het dan wel aan kunt pakken? Ook dat vertellen we je graag.
Je lichaam kijkt naar het totaal
Het belangrijkste argument tegen al te specifieke voedingskwesties is dat je lichaam niet ‘per product’ kijkt. Wat telt, is wat je uiteindelijk in totaal binnenkrijgt. Haal je je eiwitten uit vlees en eieren, of eet je vegetarisch en kies je in plaats van vlees voor peulvruchten, soja en zuivel. Los van het aminozuurprofiel maakt het je lichaam niet heel veel uit, het zijn eiwitten!
Om die reden maakt het vaak ook weinig uit als je eens een portie extra aardappels op schept. Ja, voor die ene maaltijd maakt dat een stuk meer koolhydraten – maar in totaal? Goede kans dat je het diezelfde dag alweer compenseert door een boterham minder te eten. Je zult niet extra aankomen in gewicht door incidentele details, kortom.
Je lichaam werkt niet in etmalen
En zelfs als je aan het eind van de dag niet 100% op de juiste macronutriënten zit, is dat nog steeds geen ramp. Je lichaam werkt niet in etmalen. Er wordt niet om twaalf uur ’s nachts een dikke rode streep onder de berekening getrokken, en je begint niet iedere ochtend ‘opnieuw’.
In plaats daarvan loopt je spijsvertering continu door. Dat betekent dat je niet per dag naar je voeding hoeft te kijken, maar dat een blik per week veel zinniger is. En zie je dat ene koekje bij de thee van dinsdag nog terug in het weekgemiddelde? Waarschijnlijk niet. Ook hier geldt dus weer: de details zijn zo belangrijk niet!
Obsessie leidt tot afhaken
Oké, horen we je nu denken, je hoeft niet iedere hap die je eet bij te houden. Maar het mag wel, toch? Het kan geen kwaad om nauwkeurig de vinger aan de pols te houden? Helaas valt dat voor veel mensen vies tegen! Wie obsessief iedere calorie en iedere gram bijhoudt, loopt daardoor veel meer kans om uiteindelijk ongezonder te gaan eten. Je kunt er zelfs een eetstoornis zoals orthorexia door ontwikkelen.
Als je je van alles bewust bent, zul je het ook direct merken als je een ‘fout’ maakt. En dat demotiveert enorm, ook als je het niet eens op zou merken wanneer je alleen naar het grote geheel zou kijken! Bij veel mensen leidt dit uiteindelijk tot het gevoel dat ze het toch nooit goed kunnen doen. En voor ze het weten, vallen ze weer terug in hun ongezonde eetpatroon!
Hoe moet het dan wel?
Goed, het is dus niet verstandig om je van ieder specifiek product af te vragen of je het wel mag eten. Wat is dan wel een geschikte aanpak? Begin bij de basis. Bereken wat je dagelijkse energiebehoefte is. Stel aan de hand van je doelen vast welke percentages energie van welke macronutriënten moeten komen.
Zorg vervolgens dat je per maaltijd ruwweg die percentages aanhoudt. Als je je eetgedrag dan een weekje bijhoudt, zul je vaak zien dat je gemiddeld heel makkelijk rond de juiste aantallen blijft zitten! Lukt dat niet, probeer de boel dan al doende een beetje bij te stellen.
En als je echt te veel eet?
Eén belangrijke kanttekening: in deze blog hebben we het vooral over incidentele gevallen. Een keer een bakje roomijs is geen probleem. Volle of magere yoghurt mag allebei, als het maar in het geheel past. Wanneer je afwijkingen echter zo groot worden dat ook het geheel niet meer klopt, moet er natuurlijk wel wat gebeuren.
Eet je standaard honderden calorieën meer dan nodig, dan is het niet vreemd dat je maar in gewicht blijft aankomen. Je zult dan toch echt ergens veranderingen aan moeten brengen. Ligt de hoeveelheid eiwitten standaard te laag, dan zul je die actiever in je dagelijkse schema moeten integreren. Ook hiervoor kan het lonen om je voeding af en toe een weekje in kaart te brengen. Zo vind je veel makkelijker de bron van eventuele tekorten!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!