Yoghurt kun je op ieder moment van de dag wel gebruiken. Een snel ontbijtje? Dan is een bak yoghurt met wat fruit ideaal. Op zoek naar iets om je rauwkost in te dippen? Van dit zuivel product maak je een heerlijk sausje. En heb je zin in een lekkere zoete snack, dan is een ijsje of smoothie ook zo gemaakt.
De enige vraag die je je dus nog moet stellen, is welke je het beste kunt kiezen. Er liggen immers nogal wat varianten in de winkel – mager, vol, Grieks, gewoon… Vandaag bespreken we de verschillen tussen Griekse yoghurt en gewone yoghurt, waarbij we naar volle én magere varianten kijken.
Griekse en gewone yoghurt
Wat is nu eigenlijk het verschil tussen de gewone en Griekse variant? De basis van het productieproces is in wezen precies hetzelfde: tijdens dit proces vormen zich bacteriën die de melk zuur maken: zogeheten melkzuurbacteriën. De bacteriën vermenigvuldigen zich: de melk wordt dikker en zuurder waardoor er uiteindelijk yoghurt ontstaat. De ingrediënten zijn dus in principe hetzelfde.
Het grote verschil is dat er bij de Griekse variant vervolgens een deel van het vocht uit wordt gehaald. Het eindresultaat is zodoende wat dikker en romiger dan bij de gewone variant. Je kunt het vergelijken met hangop, waarbij je yoghurt ook uit laat lekken, maar dan iets minder zwaar. Voor Griekse yoghurt (0% vet) geldt nog steeds dat het daarom romiger smaakt dan magere gewone yoghurt!
(Griekse) yoghurt gezond
Waarom is dit zuivelproduct nu zo gezond? Een belangrijke reden is dat het veel calcium bevat. Dit is een mineraal dat je lichaam onder andere hard nodig heeft voor het onderhoud van een gezond gebit en botten. Vooral mensen die geen of nauwelijks zuivelproducten consumeren hebben hier te weinig van. Het voordeel van (Griekse) yoghurt is dat het vaak ook geschikt is voor mensen die melk niet goed verdragen.
De bacteriën bevatten namelijk veel lactase, een enzym dat helpt om lactose beter te verteren. En het is juist die slechte verteerbaarheid van lactose die vaak het probleem vormt. Let wel: als je echt lactose-intolerant bent, helpt die lactase niet. Alleen als je merkt dat je van melk duffig of misselijk kunt worden, kunnen (Griekse) yoghurt of andere zure zuivelproducten zoals kwark of karnemelk een uitstekende alternatieve bron van calcium zijn.
Eiwitten in Griekse en normale yoghurt
Maar is er ook een verschil tussen het eiwitgehalte van Griekse en normale yoghurt? Om te beginnen bevat Griekse yoghurt iets meer eiwitten, omdat het uit meer vaste massa bestaat. Zoals je weet zijn eiwitten belangrijke bouwstoffen voor je lichaam en spieren, én zorgen ze er onder andere voor dat je je langer gevuld voelt. Een schaaltje (Griekse) yoghurt bij het ontbijt helpt dus mee om eetbuien later op de dag tegen te gaan.
Ook bij de magere varianten van de twee yoghurtsoorten blijft het verschil in eiwitten bestaan. Griekse yoghurt (0% vet) bevat in verhouding meer eiwit dan de volvette varianten. Zie hieronder het eiwitgehalte per 100 gram.
Eiwitgehalte in de verschillende yoghurtsoorten (per 100 gram):
Magere: 4,5 gram eiwit
Griekse: (0% vet): 5,5 gram eiwit
Halfvolle: 4,5 gram eiwit
Griekse (5% vet): 4,5 gram eiwit
Volle: 4 gram eiwit
Griekse (10% vet): 4,5 gram eiwit
*Bron: Albert Heijn
Calorieën yoghurt en Griekse yoghurt
Het grootste verschil tussen beide varianten zit hem echter in het vetgehalte. Volle Griekse yoghurt bevat maar liefst 10% vet, waarmee de meeste merken per 100 gram al zo’n 120 calorieën bevatten. Bij gewone volle yoghurt is dat 'slechts' een vetgehalte van zo'n 3% en gemiddeld zo'n 60 calorieën – nogal een verschil, kortom!
De magere varianten liggen iets dichter bij elkaar, maar ook hier blijft de Griekse variant energierijker. Het bevat ongeveer 45-50 calorieën per 100 gram, waar dat voor gewone magere yoghurt ongeveer 35-40 calorieën is.
Wanneer je voor Griekse yoghurt kiest, zul je er dus rekening mee moeten houden dat het iets meer energie levert. Dit hoeft echter geen probleem te vormen, omdat het ook sneller vult. Het hangt van jouw doelen en lichaam af waar je je prettiger bij voelt!
Volle yoghurt of 0% vet?
En welke soort je ook kiest, de vraag blijft natuurlijk: ga je voor vol of mager? Ook hier geldt eigenlijk weer dat het vooral afhankelijk is van jouw doelen en de rest van je voedingsschema. Wanneer je af wilt vallen en weinig calorieën binnen wilt krijgen, is de magere versie waarschijnlijk geschikter.
Ben je echter op zoek naar iets dat langduriger vult, of wil je juist een calorieoverschot creëren? Goede kans dat je dan meer aan de volle yoghurtvariant hebt. Uiteraard kun je de twee ook afwisselen, afhankelijk van de rest van je voedingspatroon. Zolang je maar onthoudt dat er niets mis is met vet op zichzelf, zul je de keuze vrij makkelijk kunnen maken!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
J.johan zegt:
Goede antwoorden op vragen
lilian zegt:
hallo
ik heb twee vragen:
is Griekse yoghurt koolhydraatarm ?
en ik heb begrepen dat yoghurt maakt niet uit welke moeilijk verteerbaar is
is dat dan wel slim om te eten als je aan lijnen bent ?
vriendelijke groet
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Lilian,
Griekse yoghurt bevat weinig koolhydraten (de 'suikers' die erin zitten zijn lactose, maar dat gaat maar om heel kleine hoeveelheden). Je kunt het dus prima gebruiken voor een koolhydraatarme maaltijd.
Yoghurt is alleen moeilijk verteerbaar als je een lactose-intolerantie (of andere allergie) hebt. Als dat niet het geval is, is het juist een prima bron van eiwitten, vitamines en mineralen. Je kunt het dus prima eten tijdens een dieet :-)
Lindsy zegt:
Is er veel verschil met het suikergehalte tussen gewone yoghurt en griekse yoghurt?
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Lindsy,
Als je voor een variant zonder toegevoegde suikers kiest, maakt dat niet echt uit. Ik zou dus gewoon kiezen wat je lekkerder vindt, als je het etiket maar even goed leest :-)
Wouter zegt:
0% vet of 10% vet , voor welke optie kan ik beste kiezen?
Ik merk wel bij Griekse yoghurt dat er smaakverschil is, 10% vet griekse yoghurt smaakt veel lekkerder dan die van 0% vet.
Maar goed, weet je misschien welke gezonder is, 0% of 10% met het doel voor het afvallen.
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Wouter,
Het hangt er maar net vanaf hoe veel calorieën je verder op een dag binnen krijgt. Als dat nog ruim onder je caloriebehoefte zit, kunnen de extra calorieën uit vetten geen kwaad. Heb je al moeite om slank genoeg te eten, ga dan liever voor de 0% :-)
Cis mol zegt:
Mijn dochter beweerd dat de gelatine in bulgaarse alin griekse yogurt op basis is afkomstig v varkens? Graag waar of niet waar.
Lotte (beheerder) zegt:
Gelatine wordt inderdaad gewonnen uit dierenbotten (wel vaak koeien, voor zo ver ik weet). Klopt dus tot op zekere hoogte :)
Belinda zegt:
In dit artikel over yoghurt geef je aan dat er met vet op zichzelf niks mis is. In het artikel over over verzadigde en onverzadigde vetten geef je aan dat er in volle zuivelproducten vetten zitten die niet goed voor je zijn. Kun je dit toelichten?
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Belinda, goede vraag! Het punt met de verzadigde vetten is dat je er vooral niet te veel van moet eten. In de huidige tijd krijgen veel mensen er veel te veel van binnen, vooral door het eten van te veel bewerkt voedsel, vet vlees, frituur, etc. Bij een overschot worden verzadigde vetten inderdaad ongezond.
Maar als je een gezond en evenwichtig eetpatroon hebt, is er niets mis mee als een gematigd deel van de calorieën uit onverzadigde vetten komt. Denk daarbij aan ca. 10%. Als je dus veel groente, fruit, volkoren granen, magere eiwitten, noten en andere onverzadigde vetten etc. eet, is er niets mis met volle yoghurt. Zolang het maar in normale hoeveelheden is.
Hoop dat dat je vraag beantwoordt!
F.W. Vermeulen zegt:
Jammer dat er geen prijs verschil, eventueel in %, wordt genoemd. Omdat ik zag dat AH als bron werd gebruikt.
Groetjes Freddy Vermeulen.
Mark zegt:
Dag Freddy,
Bedankt voor je opmerking.
Daar heb je wel een punt. Zal het artikel binnenkort eens updaten!
Groet,
Mark