Dat het geen gezond idee is om suiker te eten, daar zijn de meeste mensen inmiddels wel van op de hoogte. Toch blijkt het moeilijk om ook daadwerkelijk geen mierzoete dingen meer te eten of drinken! De voedingsindustrie heeft daar iets op gevonden. Zoetjes, kleine hoeveelheden kunstmatige zoetstoffen die net zo zoet zijn als suiker.
Maar dan zonder al die nare calorieën, zodat je met een goed gevoel je kopje koffie kunt drinken. Een ideaal alternatief, kortom? Helaas valt dat weer een beetje tegen, want ook zoetjes hebben zo hun nadelen. We bespreken het allemaal in deze blog.
Waarom geen suiker?
Laten we maar bij het begin beginnen. Waarom zou je precies geen suiker in je koffie of thee moeten doen? Dat is eigenlijk heel eenvoudig. Suiker heeft ontzettend veel nadelen voor je gezondheid, terwijl het geen enkele positieve invloed te bieden heeft.
Het doet je bloedsuikerspiegel omhoog schieten waardoor je flink last kunt krijgen van eetbuien. Daarnaast vergroot een structureel hoge suikerinname het risico op allerlei ontstekingen, diabetes en andere nare aandoeningen.
Daar komt nog eens bij dat suiker zeer verslavend werkt. Het is enorm moeilijk om te stoppen met eten wanneer je er eenmaal aan begint. Het gevolg: je eet al snel veel te veel, zonder dat je belangrijke vitamines, mineralen en vezels binnenkrijgt.
Wat zijn zoetjes?
Zoetjes, die van kunstmatige zoetstoffen gemaakt worden, lijken op het eerste gezicht een prima oplossing. Het gaat hier om stoffen als aspartaam, cyclamaat en sacharine. Deze worden in laboratoria gemaakt en zijn tot wel 200 keer zo zoet zijn als gewone suiker.
Dit zorgt ervoor dat je er maar heel weinig van hoeft te gebruiken voor hetzelfde effect, zodat je ook veel minder calorieën binnenkrijgt. Dit soort stoffen worden gebruikt voor de meeste light producten. Denk aan frisdranken en andere suikervrije varianten van voedingsmiddelen. En dus ook voor de zoetjes die jij in je koffie gooit.
Slecht voor gezondheid
Maar hoe ideaal zoetjes op klinken, er zit toch wel degelijk een aantal ogen en haken aan. Zo is er naast aspartaam, in Nederland de meest gebruikte zoetstof, een aantal onderzoeken gedaan die suggereren dat aan de stof een aantal heel vervelende nadelen kleeft. Aspartaam veroorzaakt mogelijk vermoeidheid en zorgt ervoor dat je minder energie hebt. Dit kan bij hoge inname zelfs tot depressie leiden.
Daarnaast krijgen mensen er hoofdpijn van, vaak in de vorm van migraineaanvallen. Ook leggen sommige studies zelfs een link met het ontstaan van tumoren. Hoeveel daar precies van waar is moet nog bewezen worden, maar het geeft wel aan dat je met aspartaam maar beter uit kunt kijken!
Slecht voor gewichtsverlies
Daarnaast blijkt dat de belangrijkste functie van aspartaam – het vergemakkelijken van gewichtsverlies – soms juist wordt tegengewerkt door het gebruik van de stof. Mensen komen er uiteindelijk méér door aan. Hoe zit dat? Aspartaam smaakt naar suiker, waardoor je lichaam een signaal krijgt dat er bloedsuikers opgenomen moeten worden.
Je bloedsuikerspiegel daalt. Vervolgens komen er echter geen suikers binnen, waardoor je lichaam je bloedsuiker op peil probeert te houden met een seintje dat je iets zoets moet eten. Het gevolg is dat je alleen maar meer trek krijgt in ongezond voedsel. Zo kom je er op de lange termijn mogelijk zelfs extra van aan.
Wat dan wel?
Als je én geen suiker, én geen aspartaam in je koffie mag doen – wat mag er dan nog wel? De beste optie is natuurlijk om niets in je koffie te nemen. Nu lijkt dat je misschien nog vreselijk, maar dat is waarschijnlijk vooral omdat je door al die zoetstoffen nog te veel op zoetigheid bent ingesteld.
Als je eenmaal een tijdje aan de bittere smaak gewend bent geraakt, zul je dat waarschijnlijk net zo lekker vinden. Een andere optie is om wat honing door je koffie te doen. Zo ben je een stuk gezonder bezig. Of kies voor thee, dat een minder bittere smaak heeft.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Peter zegt:
Vroeger toen ik nog klein was zag ik diverse mensen zoetje in hun koffie doen, Toen ik vroeg waar dat voor was, kreeg ik als antwoord: Ik moet afvallen en dus moet in zoetjes in mijn koffie doen. Een paar maanden later zag ik dat vele van die mensen 3 maal per dag geen zoetjes meer in hun koffie deden maar wel 3 keer per dag 2 van die zoetjes innamen met een slokje water om vervolgens geen zoetjes of suiker meer in hun koffie te doen. Op mij vraag waarom ze dat deden kreeg ik als antwoord: Koffie zonder die zoete smaak is eigenlijk veel lekkerder maar ik moet die dingen toch binnen krijgen want ik moet afvallen, dus dan neem ik die dingen maar in met een slokje water. Ik heb dus altijd gedacht vroeger net als die mensen dat die zoetjes de oorzaak waren van het verliezen van gewicht. Ikzelf lust helemaal geen koffie, ik drink alleen maar thee zonder suiker.
Kris zegt:
Ook is rietsuiker niet gezonder dan kristalsuiker. Snap niet hoe mensen daar bij komen..
Kris zegt:
Er staat dat als je honing in je koffie doet dat een stuk gezonder is, dat klopt echt niet. Honing is net zo slecht als suiker!
rikki zegt:
rietsuiker lijkt me een alternatief,dat is gezonder
collin zegt:
rietsuiker lijkt me een alternatief,dat is gezonder
richard zegt:
rietsuiker dat is gezonder
richard zegt:
bietsuiker lijkt me een alternatief
Paula de groot zegt:
Absoluut niet compleet. Er zijn vele andere betere mogelijkheden. Gewoon heel veel lezen en zoeken.
Ineke zegt:
Hoi Paula,
Dit artikel is alweer een paar jaar oud. Inmiddels zijn er inderdaad meer alternatieven, zoals stevia zoetjes.
STEFAN zegt:
Idd Frank
Frank zegt:
Bestaat honing dan soms niet uit suikers? Is aspartaam de enige zoetstof? Zijn er uberhaupt wel harde wetenschappelijke bewijzen gevonden dat aspartaam slecht voor de gezondheid is? Dit artikel lijkt op bangmakerij en is zeer incompleet met geen enkele referenties naar wetenschappelijke artikelen.
richard zegt:
bietsuiker lijkt me een alternatief