1200 calorieën is voor veel mensen dé standaard hoeveelheid die je moet eten om af te vallen. Vooral voor veel vrouwen is het 1200 calorie dieet een begrip. Je ziet het bijvoorbeeld vaak terugkomen in dieetmagazines, maar ook in veel fitness apps die deze inname aanraden.
Maar waarom gaat het eigenlijk altijd over 1200 calorieën, en niet over bijvoorbeeld 1000 of 1400? En hoe verstandig is het om blindelings dit aantal te volgen? We vertellen het je allemaal in dit artikel!
Waar komt het 1200 calorie dieet vandaan?
Het opvallende aan het 1200 calorie dieet is dat het zo makkelijk aan iedereen wordt voorgeschreven. Opeens maakt het niet meer uit hoe lang, oud of actief je bent: 1200 is het magische getal. Waar komt die ‘standaard’ vandaan?
Het lijkt erop dat het getal maar liefst een eeuw teruggaat. In 1918 werd Diet and Health: With Key to the Calories uitgebracht, het eerste dieetboek dat het belang van calorieën benadrukte. De schrijfster, Lulu Hunt Peters, geeft op een zeker moment een voorbeeld waarin ze stelt dat sommige vrouwen 1200 calorieën zouden moeten eten.
Het lijkt erop dat veel dieetboeken die volgden dit voorbeeld klakkeloos overgenomen hebben. Gaandeweg zijn 1200 calorieën zo de hoeveelheid geworden die íédere vrouw moet eten om af te kunnen vallen.
Werkt het 1200 calorie dieet?
De oorsprong van die 1200 calorieën is dus niet zo goed onderbouwd als je graag zou zien. Maar dat hoeft natuurlijk weinig uit te maken – als het maar werkt. Hoe zit het dan met de effectiviteit van het 1200 calorie dieet?
Om af te vallen, heb je bovenal een calorietekort nodig. En inderdaad: de meeste mensen verbruiken een stuk meer calorieën dan die 1200. In theorie zou je dus inderdaad af moeten vallen als je je strikt aan deze grens houdt. Toch zijn er een aantal redenen waarom een 1200 calorie dieet vaak juist niet werkt!
1. Honger en eetbuien
De belangrijkste reden is dat 1200 calorieën gewoon heel weinig is. Het kost flink wat moeite en wilskracht om dagelijks niet over die hoeveelheid heen te komen. En de ervaring leert: hoe meer wilskracht een dieet kost, hoe kleiner de kans dat je het lang genoeg vol kunt houden. Er komt een punt dat je gewoon geen energie meer hebt om jezelf nog in te houden.
Dit soort crashdiëten verlopen dus vaak volgens hetzelfde patroon. De eerste dagen weet je jezelf met veel discipline aan die beperkte energie-inname te houden. Zodra de honger en de vermoeidheid de overhand krijgen, leidt dat echter tot eetbuien. Zo eet je alsnog weer steeds meer – tot je het dieet uiteindelijk opgeeft. Resultaat: vrijwel nihil.
2. Jojo-effect
Stel echter dat je – met veel chagrijnigheid en honger – op je streefgewicht gekomen bent. Gefeliciteerd… maar wat ga je nu doen? De meeste mensen keren terug naar hun ‘gewone’ eetpatroon. Dan vergeten ze echter dat ze daarmee om te beginnen te zwaar waren geworden – en dat hun energieverbruik alleen maar is gedaald.
Dat is het begin van het gevreesde jojo-effect. Voor alle extreme diëten geldt: om niet weer aan te komen, zou je ze eeuwig vol moeten houden. Maar dat gaat niet, want ze zijn te extreem om duurzaam te zijn! Problemen zijn daardoor bijna niet te vermijden.
Hoeveel calorieën om af te vallen?
Dat wil niet zeggen dat het 1200 calorie dieet voor níémand geschikt is. De hoeveelheid calorieën die je verbruikt hangt af van, onder andere, je bouw, mate van fysieke activiteit en leeftijd. Om af te vallen eet je dan 10 tot 20% minder. Voor klein gebouwde vrouwen kán dat op 1200 calorieën per dag uitkomen.
De meeste mensen zullen echter meer dan 1200 calorieën moeten eten om gezond af te vallen. Hoe veel dat voor jou precies is, kun je hier uitrekenen. Heb je geen zin om zelf de berekening te maken, dan kun je ook onze eenvoudige online tool gebruiken.
“Maar alleen het 1200 calorie dieet werkt voor mij!”
Maar als je meer dan 1200 calorieën nodig hebt – hoe zit het dan met al die mensen die online claimen dat ze pas bij 1200 calorieën af begonnen te vallen? Bot gezegd: die maken ergens een vergissing. Tenzij je erg klein gebouwd bent of de hele dag in bed ligt, verbruik je namelijk een stuk meer energie.
Wanneer je bij een hogere calorie-inname niet afvalt, betekent dat dus meestal dat je meer eet dan je denkt. Veel mensen schatten bijvoorbeeld hoeveelheden verkeerd in, of vergeten snacks tussendoor te noteren. Ook de ‘portiegrootte’ op verpakkingen klopt vaak niet. Dat kan per dag zo een paar honderd calorieën schelen!
Kortom: denk je de aanbevolen hoeveelheid calorieën te eten, maar val je niet af? Dan moet je inderdaad minder calorieën eten – maar niet omdat je per se naar 1200 moet. Je zit dan simpelweg hoger dan je denkt!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
peter de boer zegt:
ik hou mij aan 1200 cal per dag en val zo 600 gram af
Pieter de Wit zegt:
Hallo Peter, wat goed van je! Let er op dat je niet te veel spiermassa verliest.
Rijkhoff.coby@gmail.com zegt:
E.G.A. Nederland handteert een plm 1200 kcal eetwijzer. Je hoeft geen calorieën te tellen. Het is zeer veelzijdig en alle voedingsstoffen komen per dag terug. Geen slap gevoel, geen honger.
Voor mijter ideale eetpatroon.
Ineke zegt:
Hi,
Zo zie je maar weer dat iedereen anders is en wat werkt per persoon verschilt.
Spicyflame zegt:
En wat als je klein bent van gestalte? Dan is 1200 kcal de norm om het huidige lichaamsgewicht te behouden jammer genoeg... Niet fijn bvb. op de dagen dat je avocadotoast eet want met die lekkere avocado is er nog maar weinig ruimte over om andere zaken te eten.
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Spicyflame, dat klopt inderdaad. In die gevallen kunnen dit soort diëten wel een goede inspiratie vormen om te zien hoe je toch verzadigend kunt eten :-)
Hanny zegt:
Ik heb toch een vraag over de online tool voor het berekenen van je caloriebehoefte. Want je kunt er kiezen uit afvallen, gelijk blijven en aankomen. Nu wil ik in spiermassa aankomen, maar ik wil ook nog vet kwijt, per saldo denk ik nog drie tot vier kilo aan vet. Wat moet ik dan invullen?
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Hanny,
Helaas is het lastig om tegelijk vet te verbranden en spieren op te bouwen. Voor het één heb je namelijk een calorietekort nodig, en voor het ander een calorieoverschot! Alleen beginnende sporters kunnen ook spiermassa opbouwen met een calorietekort. Ben je eenmaal wat langer bezig, dan is het verstandiger om periodes van vetverlies af te wisselen met periodes waarin je je op spieropbouw focust. In de ene periode heb je een lagere caloriebehoefte (en kies je dus voor de optie 'afvallen'), in de andere periode een hogere caloriebehoefte (en kies je voor 'aankomen').
De truc is dan natuurlijk wel om niet te veel spieren te verliezen als je afvalt. Daarover lees je meer in dit artikel :-)
sas zegt:
1200 kcal zijn mijn ontbijt/snack en lunch samen :)
Komt nog minstens 1000 bij voor na sport snack/avond eten/pre slaap snack :)
Als ik 1200 op een hele dag zou eten,val ik om :)
Lotte (beheerder) zegt:
Hahaha inderdaad Sas! En je bent zeker niet de enige...