Gezonder gaan eten zonder dat je daarmee meteen alle lekkere traktaties voorgoed vaarwel moet zetten? Voor veel mensen is dat een serieuze opgave. De lijn tussen lekker en ongezond is soms immers maar heel klein. Eén van de dingen waar je echter altijd wel van kunt eten als je zin hebt in iets zoets, is fruit!
En vind je dat handje bosbessen of die appelpartjes een beetje saai? Dan is er altijd meer variatie mogelijk dan je denkt. Appelchips, bijvoorbeeld, zijn net zo gezond als gewone stukjes appel – maar dan met een stuk meer bite. We geven je vandaag het recept!
Gezond snacken
Om eerst maar even een veelgehoord misverstand uit de lucht te halen: nee, snacken is niet ongezond. Dat kan het wel zijn, natuurlijk, als je iedere middag een zak chips leeg eet – maar met een gezond tussendoortje is niets mis. Integendeel, als het voorkomt dat je zin in die zak chips krijgt, is het alleen maar goed!
Bovendien kunnen snacks waardevolle aanvullingen op de drie hoofdmaaltijden zijn. Kies voor voedzame producten zoals groente, fruit of noten, die goed vullen en veel nuttige voedingsstoffen leveren. Die kunnen je helpen om eventuele tekorten te voorkomen!
Appels zijn gezond
Dat fruit een gezond tussendoortje is, dat weet je natuurlijk wel. Appels worden vaak genoemd als makkelijk mee te nemen snacks voor onderweg, per slot van rekening. Maar weet jij ook welke gezonde eigenschappen ze precies hebben?
Een appel is een enorm goede bron van fytochemicaliën. Dit zijn bestanddelen van plantaardige voedingsmiddelen die een positief effect op onze gezondheid hebben. Daarnaast zijn appels een uitstekende leverancier van mineralen, vitamines en vezels.
Onderzoeken hebben zelfs een link gevonden tussen het regelmatig consumeren van appels en een kleinere kans op hart- en vaatziekten, diabetes, astma en mogelijk zelfs bepaalde vormen van kanker. Hier geldt dat een voedingspatroon met veel variatie en diverse groenten en fruit de beste remedie is tegen ongewenste aandoeningen. Al deze eigenschappen maken die appelpartjes toch direct een stuk aantrekkelijker!
Appelchips maken
Appelchips zijn heerlijk als knapperige tussendoortjes, en het voordeel is dat ze ontzettend makkelijk te maken zijn. Meer dan appels en een flinke snuf kaneel heb je niet nodig. Was eerst de appels, haal het klokhuis eruit en snijd ze dan in heel dunne plakjes. Hoe dunner de plakjes, hoe meer knapperig ze worden.
Het beste is om dit met een mandoline te doen, maar je kunt ook een kaasschaaf gebruiken of met een scherp mesje aan de slag gaan. Spreid de appelschijfjes over een bakplaat met bakpapier en bestrooi ze met kaneel. Je bakt de appelchips op 110 graden Celsius. Warmer dan dat zorgt ervoor dat de appels gebakken in plaats van gedroogd worden, en dat is niet de bedoeling!
Gemiddeld zullen de appelchips zo'n 1,5 uur nodig hebben. Draai ze na 45 minuten eventjes om. Wanneer je ze uit de oven haalt zijn ze nog zacht, maar als ze afkoelen, worden ze snel knapperig! Je kunt zelfgemaakte appelchips in een luchtdichte trommel zo'n drie tot vier dagen bewaren! Eet smakelijk!
Andere vruchten gebruiken
Niet zo’n fan van appel? Je kunt ook ander fruit gebruiken om er chips van te maken! Bananenchips is bijvoorbeeld iets zoeter dan appelchips, en ook peren hebben een heerlijke zachte smaak. Of probeer eens wat er gebeurt als je mango op deze manier droogt!
Het basisrecept blijft hetzelfde: snijd het fruit in plakjes en droog het op honderd graden. De droogtijd kan wel iets verschillen, dus blijf altijd regelmatig een kijkje nemen. Zo weet je zeker dat je experiment niet dramatisch verbrandt!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!