We gooien in Nederland jaarlijks ontzettend veel eten weg. Volgens schattingen eindigt zelfs ruim een derde van het geproduceerde voedsel in de prullenbak. Dat kost je niet alleen veel geld, het zorgt ook nog eens voor veel onnodige milieubelasting.
Natuurlijk is het om te beginnen verstandig om slim in te kopen. Maar daarnaast kun je ook erg veel voedsel besparen door slim te koken met restjes. We geven je een aantal handige tips en trucs in de blog van vandaag!
Koken met restjes
Voedsel kan op allerlei verschillende manieren ‘overblijven’. Vaak blijven ingrediënten ongebruikt in de koelkast liggen als je maar een deel nodig hebt voor een specifiek recept. Denk aan halve broccoli’s, restjes roomkaas, halve blikken peulvruchten, enzovoort. Dat gebeurt met name als je ingrediënten koopt die je verder eigenlijk nooit gebruikt.
Maar ook als het eten wel bereid is, kan het nog in de vuilnisbak eindigen. Veel mensen bewaren kleine beetjes die ze overhebben niet – wat doe je immers met anderhalve overgebleven aardappel? Maar ook hele porties gaan soms een paar dagen de koelkast, en dan uiteindelijk toch de prullenbak in.
Kliekjesdag
Om kliekjes en restjes op te maken, kun je met enige regelmaat een kliekjesdag invoeren. Dat is hét moment om alle kleine beetjes uit de koelkast en je vriezer toch nog op te maken. Niet alleen dat bakje pastasalade, dus, maar ook die kwart stronk bloemkool. Of die paar opscheplepels gekookte rijst.
De vraag is natuurlijk: hoe maak je van die restjes ook echt iets smakelijks? Gelukkig is lekker koken met restjes niet zo moeilijk als het lijkt. Met een beetje creativiteit én onderstaande lijst zet je zo een heerlijke kliekjesmaaltijd op tafel.
Recepten met restjes
Geen idee wat je aan moet met die losse beetjes groente, eiwitten en koolhydraten? Op de volgende lijst vind je ongetwijfeld iets waar jouw restjes prima in passen.
1. Buddha bowl
De buddha bowl doet het al een tijdje goed op Instagram, maar dat is niet het enige voordeel! Zo’n bowl bestaat doorgaans uit een basis van volkoren granen, in combinatie met verschillende groenten en eiwitten. Die laatste zijn in beginsel vaak veganistisch, maar je kunt ook prima een eitje of stukjes kip aan je bowl toevoegen.
Het fijne aan een buddha bowl is dat hij uit allemaal ‘kleine beetjes’ bestaat. Ideaal om je kleine restjes in kwijt te kunnen, dus. Die paar eetlepels rijst, die kwart courgette die je nog hebt liggen, een bodempje kikkererwten… Maak er een lekkere dressing bij en je hebt zo een heerlijke maaltijd.
2. Roerbakschotels
Roerbakken is een ideale manier om zowel je groente als je eiwitten op te maken. De basis is heel simpel. Bak eerst de eiwitbron – of dat nou kip, tofu of peulvruchten zijn – even aan. Voeg dan al je restjes groente toe, bak nog even gaar en breng op smaak met sojasaus en andere smaakmakers. Lekker met rijst of noedels!
3. Curry
Een derde variant in de categorie Aziatische opties: curry’s. Ook hier kunnen makkelijk alle mogelijke restjes groente en eiwitten in verwerkt worden. Bak je restjes kort aan met een paar lepels currypasta, giet er wat kokosmelk en water of bouillon bij, en laat even koken. Klaar ben je!
4. Omelet
Eieren saai? Niet als je ze met je restjes combineert. Zo kun je met overgebleven, al bereide groenten heel makkelijk een stevige groenteomelet in elkaar zetten. Voeg ook vooral flink wat kruiden toe, daarmee gaat zo’n omelet nooit vervelen.
Eieren zijn ook ideaal als je een paar gekookte aardappels over hebt. Snij ze in stukjes, mix met ei en een scheutje melk, en bak er een lekkere fritatta van. Ook hier kun je weer groenten of zelfs stukjes vlees aan toevoegen.
5. Salade
Een goede maaltijdsalade is ook een heuse uitkomst om te koken met restjes. Of je nu een portie gekookte pasta, groente, een halve bol mozzarella of wat plakjes ham overhebt: in salades kun je ze altijd kwijt. Zelfs oud brood kan tot croutons verwerkt worden.
Ook met de bladgroenten als basis kun je creatief zijn. Wat handjes verse spinazie of zelfs verse kruiden zijn bijvoorbeeld ook heerlijke basisopties. Dan nog een gezonde dressing, bijvoorbeeld met yoghurt of olijfolie, en je hebt een salade op tafel staan!
6. Ovenschotels
Ook vaak een goede manier om van je kliekjes af te komen: verwerk ze tot een simpele ovenschaal. Van overgebleven aardappels of knolgroenten kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig een lekkere gratin maken. Beetje kaas en paneermeel, en klaar ben je!
Ook hartige taart is een prima manier om van restjes groenten, vlees en kruiden af te komen. Heb je nog een pakje hartigetaartdeeg in de vriezer liggen? Meer dan een geklutst eitje en eventueel een scheutje room heb je niet nodig voor een heerlijke quiche!
7. Soep
Voor restjes groenten geldt: soep is altijd een goede optie! Even koken, pureren, lekker kruiden, en klaar ben je. Ook groente die eigenlijk al wat te lang in de koelkast ligt – zoals een broccoli die gelig begint te worden – kan zo nog prima verwerkt worden.
Een aardappeltje mee pureren zorgt voor extra romigheid en binding in de soep. Ook kun je natuurlijk weer een restje gehaktballetjes, kip of andere vulling toevoegen.
8. Sandwiches
Ook lekker: stapel je restjes op een boterham. Dat is niet alleen een goede manier om ze op te maken, het makt ook je lunch een stuk interessanter. Qua groenten is rauwkost niet het enige dat op een sandwich past. Gegrilde groenten gaan bijvoorbeeld goed samen met hummus en eventueel een lepeltje pesto.
Fruit over? Dat gaat goed samen met zoete notenboters! Gekookte of gebakken eieren zijn ook heerlijk op brood, en peulvruchten kun je met wat citroensap en olie tot een hummus of salsa prakken.
9. Smoothies
En ten slotte: overgebleven fruit (en soms groente!) kan natuurlijk altijd in een fijne smoothie. Ook hier geldt weer: dit is een goede manier om fruit te verwerken dat al wat lelijke plekjes vertoont. Daar merk je in zo’n blender per slot van rekening weinig meer van.
Het fijne aan smoothies is ook dat je eindeloos veel verschillende producten als basis kunt gebruiken. Melk, yoghurt, kwark, een plantaardige variant of zelfs kokosmelk… Wat je maar in je koelkast hebt staan!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Anoniem zegt:
Een hartige taart maken met bladerdeeg . Perfect om de restjes te verwerken