Je kunt het als pastasaus gebruiken, maar het is ook heerlijk op tosti’s en panini’s. Of zelfs als dressing door een heerlijke salade: pesto is één van de veelzijdigste producten uit de Italiaanse keuken. Goede kans dat ook jij het regelmatig gebruikt!
Als je een echte pestoliefhebber bent, hebben we eigenlijk maar één grote tip voor je. Maak zelf pesto in plaats van het in een potje bij de supermarkt te kopen. Vandaag vertellen we je alles over zelfgemaakte pesto!
Wat is pesto?
Voor wie het nooit eet of zich nooit heeft afgevraagd wat er eigenlijk in dat lekkere groene smeerseltje gaat. Pesto is een smeuïg mengsel van basilicum, olijfolie, pijnboompitten, knoflook en Parmezaanse kaas. De bekendste groene soort wordt ook wel pesto Genovese genoemd, naar Genua, de stad waar het oorspronkelijk vandaan komt.
Nog steeds zijn de Genovezen overigens heel trots op ‘hun’ saus: er worden zelfs jaarlijkse kampioenschappen pesto maken gehouden! Andere varianten van de saus zijn de pesto Siciliana, met tomaten en amandelen, en de pesto Calabrese, met tomaat en zwarte peper. Deze soorten zijn echter minder bekend, en vandaag hebben we het vooral over de groene Genovese pesto.
Waarom zelf pesto maken?
Zelf pesto maken lijkt misschien overbodig gedoe als je de saus net zo goed direct in de supermarkt kan kopen. Toch is het is die tijd en moeite wel degelijk waard! Voor een deel zit dat verschil hem in de smaak. Kant-en-klare pesto’s zijn doorgaans niet van verse basilicum gemaakt, maar van allerlei extracten, en dat proef je.
Daarnaast wordt vaak een goedkopere en minder smaakvolle kaas gebruikt, en worden de pijnboompitten deels vervangen door cashewnoten, die eveneens minder duur zijn. Het gevolg: de saus smaakt aanmerkelijk minder diep en vol. Verder is variant uit de winkel ook een stuk minder gezond dan zelfgemaakte pesto.
Is pesto gezond?
Pesto uit de winkel bevat vaak allerlei kunstmatige smaakstoffen om de vlakkere smaak van de goedkopere ingrediënten te maskeren. Het is wat twijfelachtig of al die e-nummers eigenlijk wel goed voor je zijn. Daarnaast bevat kant-en-klare pesto minder vitaminen en mineralen doordat de verse basilicum doorgaans wordt weggelaten, en zitten er meestal meer ongezonde vetten in.
Wanneer je het zelf maakt profiteer je juist volop van de vitaminen in de basilicum en de pijnboompitten. Van de gezonde vetten in de olijfolie en de ontstekingsremmende werking van de rauwe knoflook. Zelf pesto maken brengt dus flinke voordelen met zich mee!
Pesto recept
Hopelijk ben je er inmiddels zelf ook van overtuigd dat het echt de moeite waard is om je pesto zelf te maken. En het goede nieuws is dat dat helemaal niet zo veel gedoe is! Neem alle ingrediënten – 30 gram basilicum, 30 gram Parmezaan, 2 eetlepels geroosterde pijnboompitten, 75 ml olijfolie en een half teentje knoflook – en meng ze in een blender tot een gladde saus.
Voeg er eventueel nog wat knoflook aan toe als je van pittig eten houdt. Maar let op – het wordt snel te scherp. Extra zout toevoegen is dankzij de kaas meestal niet nodig, maar ook dat hangt van je smaak af.
Variaties
Dit basisrecept levert een traditionele pesto Genovese op, maar natuurlijk valt er daar ontzettend veel mee te variëren. In plaats van basilicum kun je bijvoorbeeld ook andere kruiden of bladgroenten gebruiken, zoals peterselie of spinazie.
Ook de kaas kan vervangen worden door bijvoorbeeld pecorino, en in plaats van de pijnboompitten zijn ook andere noten en pitten vaak ontzettend lekker. Als smaakmakers kun je verder bijvoorbeeld citroenschil, rode peper of zelfs munt gebruiken. Zo pas je de pesto helemaal aan aan de rest van je maaltijd en kun je eindeloos blijven variëren!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Bas zegt:
Hoelang kun je de pesto in de koelkast bewaren?
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Bas, met een laagje olijfolie erop ongeveer een week :-) (Wel even proeven en ruiken voor je het gebruikt; het kan soms wat verschillen met de temperatuur van de koelkast)
Esther zegt:
Heerlijk die zelfgemaakte pesto. Kun je misschien ook de voedingswaarde vermelden per 10 of 100 gram?
Juffrouw Saar zegt:
Knettertje lekker geworden! Heb me aan het basisrecept gehouden en heel fijn gemalen met blender, daarna een rood pepertje in fijne blokjes toegevoegd voor de kleur.
Superlekker!!
Lotte (beheerder) zegt:
Dat klinkt heerlijk!