Je kent het waarschijnlijk wel: heb je een lekkere tros bananen in huis gehaald, komt het eten er niet zo van. Je vergeet ze mee te nemen naar werk, of je hebt toch minder trek in fruit tussendoor dan verwacht. En voor je het weet liggen die lekkere vruchten vol bruine vlekjes in de fruitschaal.
Niet zo aantrekkelijk meer, nietwaar? Toch is het absoluut niet nodig om al te rijpe bananen weg te gooien. Je kunt er namelijk ook gewoon deze overheerlijke bananenmuffins mee maken! Zo ben je niet alleen van je restjes af, het is ook de perfecte manier om je dagelijkse portie fruit binnen te krijgen.
Gezonde tussendoortjes
Gezonde muffins, zullen veel mensen verbaasd vragen – hoe kan dat? Tussendoortjes zijn toch hartstikke slecht voor je als je gezond probeert te eten? Nou… dat hangt er maar net vanaf. De traditionele tussendoortjes – zakjes chips, koekjes, bekers cup-a-soup – zijn inderdaad niet bepaald gezond.
Ze zitten vol suikers en zout en leveren nauwelijks tot geen nuttige voedingsstoffen. Dat ligt echter aan de producten zelf, en niet aan het feit dat je ze tussen de maaltijden door eet. Wanneer je snacks juist gebruikt om op een gezonde manier trek te verminderen, is er niets mis mee! Het levert nutriënten en voorkomt enorme eetbuien. Daar hoef je je dus zeker niet schuldig om te voelen.
Eiwitten in bananenmuffins
Het voordeel van deze bananenmuffins als snack is dat ze relatief veel eiwitten bevatten. Niet vreemd: eieren vormen één van de drie ingrediënten. Waarom zijn eiwitten nu zo geschikt om bij je tussendoortje te eten? Heel eenvoudig: ze vullen flink en zorgen ervoor dat je je langdurig gevuld blijft voelen!
Op die maner weet je zeker dat je tot de volgende grote maaltijd geen trek meer hoeft te verwachten. Bovendien zijn eiwitten natuurlijk van groot belang voor iedereen die intensief aan sport doet. Deze bananenmuffins passen dus zeker in een verantwoord voedingspatroon!
Natuurlijke suikers?
Omdat we het gezond proberen te houden, gebruiken we in onze snelle bananenmuffins geen toegevoegde suikers. In plaats daarvan gebruiken we banaan om de boel zoet te houden. Het is daarbij wel belangrijk om in gedachten te houden dat ook deze ‘natuurlijke suikers’ gewoon suikers zijn!
De fructose in banaan verschilt niet van de toegevoegde fructose in andere producten. Het grote verschil is wel dat banaan nog allerlei vezels, vitamines en mineralen bevat, waar dat bij kunstmatige suikers niet het geval is. Desalniettemin is het een factor om rekening mee te houden. Geniet dus zeker van deze heerlijke bananenmuffins, maar doe dat wel met mate.
Recept bananenmuffins
Goed, hoe maak je die bananenmuffins dan precies? Prak eerst twee flink rijpe bananen heel fijn tot een bijna vloeibare puree. Klop daar vervolgens vier eieren doorheen. Het is het lekkerst als de ingrediënten goed gemengd zijn, dus gebruik bij voorkeur een garde.
Meng vervolgens bosvruchten of bessen naar keuze door het beslag, ongeveer 100 gram. Frambozen zorgen bijvoorbeeld voor een mooie kleur! Verdeel het geheel in licht ingevette muffinvormpjes en bak het mengsel ongeveer 12 minuten in een oven op 190 graden. De muffins zijn klaar als ze helemaal stevig geworden zijn. Laat even afkoelen, en klaar ben je!
Variaties
Bij dit soort recepten is natuurlijk altijd eindeloze variatie mogelijk. Voeg bijvoorbeeld eens wat nootjes naar keuze aan de muffins toe. Zo vergroot je de hoeveelheid vitamines en mineralen meteen nog een heel stuk verder. Of roer een lepel kwark door het beslag voor extra eiwitten! Met toegevoegd fruit valt ook eindeloos te variëren.
En wat dacht je van muffins met pure chocolade een flinke snuf kaneel? Laat je creativiteit de vrije loop en maak iedere week weer andere bananenmuffins voor jezelf. Zo word je dit tussendoortje zeker niet snel zat.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
TIC zegt:
Bedankt voor het recept! Ik heb de eieren opgeklopt met een snufje zout, banaan en eieren familie gemaakt en daarna gebakken op 170 graden 15 minuten. Het worden dan hele luchtige, bijna aziatische souffléetjes.
Als smaak had ik appel kaneel gedaan.
Linda zegt:
Ik wil dit proberen voor mijn moeder en schoonzus welke een suikerallergie hebben. Hoeveel muffins mak je met de hoeveelheden in dit recept?