Wraps zijn misschien niet het eerste dat bij je opkomt wanneer je aan gezond eten denkt. Toch kunnen ze, mits goed gebruikt, wel degelijk een goede basis voor een verantwoorde maaltijd vormen! Eet je je wraps bijvoorbeeld vol groenten en magere eiwitten, dan ben je al snel behoorlijk goed bezig.
Het is daarbij natuurlijk wel van belang dat je de vulling goed kiest. En daar kun je een stuk meer mee dan de bonen en gehakt die je in de gemiddelde enchiladas vindt! We geven je in de blog van vandaag maar liefst 20 heerlijke recepten met wraps. Zo kun je weer heel wat lunches en diners vooruit!
Zijn wraps gezond?
Wraps hebben niet een extreem gezond imago. De ‘standaard’ witte wraps die veel gegeten worden zijn dan ook inderdaad niet de allerbeste optie. Ze bevatten weinig vezels en zijn dus vergelijkbaar met bijvoorbeeld witbrood. Je kunt in de meeste supermarkten echter ook volkoren wraps kopen, en die zijn alweer een heel stuk beter.
Bij de Albert Heijn zijn ook groentewraps te koop, die voor ongeveer 40% uit bieten of wortel bestaan. Als je 100% zeker wilt weten dat er geen gekke ingrediënten in zitten kun je ze natuurlijk ook altijd zelf maken.
Recepten met wraps
Maar wat doe je dan vervolgens met die basis? Het is de vulling die wraps meer of minder gezond maakt. We geven je hieronder daarom 20 recepten met wraps die vooral gebruik maken van groenten, eiwitten en soms wat gezonde vetten!
1. Wraps met…
De makkelijkste optie is natuurlijk om wraps gewoon zo te vullen en op te rollen. Dat is bijvoorbeeld een ideale lunch om mee te nemen. Natuurlijk kun je met de vulling eindeloos variëren, maar we geven je hieronder vast tien recepten met wraps ter inspiratie!
- Kip en nectarine: roomkaas, sla, komkommer, gegrilde kip en stukjes nectarine
- Hummus en groenten: hummus, verse spinazie, geraspte wortel en avocado
- Tonijn: mayonaise, tonijn, mais, tomaatjes en komkommer
- Rosbief: crème fraîche, rosbief, sla en reepjes paprika
- Griekse kip: hummus, gegrilde kip, feta, paprika en olijven
- Caprese: pesto, gegrilde groenten, mozzarella en rucola
- Aziatisch: pindasaus, kalkoenfilet, paprika, komkommer en wortel
- Hüttenkäse: hüttenkäse, spinazie, partjes gekookt ei en cherrytomaatjes
- Zalm: roomkaas, gerookte zalm, avocado en spinazie
- Kikkererwten: magere kwark, kikkererwten, spinazie, feta en walnoten
2. Quesadilla’s met…
Natuurlijk kun je met wraps niet alleen maar rollen! Je kunt er ook uitstekend quesadilla’s van maken: twee wraps op elkaar met vulling ertussen, die je kort aan beide kanten grilt. Kaas is daarin ontzettend lekker, omdat het de wraps goed ‘aan elkaar plakt’. Ook daar valt natuurlijk weer enorm mee te variëren:
- Grieks: verkruimelde feta, spinazie, olijven en rode paprika. Lekker met tzatziki.
- Mexicaans: gehakt met wat tomatenpasta, komijn en paprikapoeder, geraspte kaas, zwarte bonen en plakjes avocado. Lekker met crème fraîche.
- Italiaans: kipfilet, mozzarella, cherrytomaatjes en een laagje pesto.
- Geitenkaas: zachte geitenkaas, mais, zwarte bonen, avocado en limoensap.
- Zoete aardappel: dunne plakjes zoete aardappel, oude kaas en kipfilet. Lekker met guacemole.
- Tonijn: tonijn, stukjes verse tomaat, mais, zure room en geraspte kaas.
- Cranberry: kalkoen of kalkoenfilet, kaas, gekaramelliseerde ui en cranberryjam.
- Zoet: roomkaas met bosbessen en plakjes aardbei. Lekker met een snufje kaneel.
3. Wrap-pizza
Ben je een liefhebber van pizza, maar eet je het om gezondheidsredenen niet te vaak? Maak dan eens een wrap-pizza! Je gebruikt daarbij een volkoren wrap als bodem. Die is een stuk dunner dan een gewone pizzabodem, en levert dus minder calorieën en koolhydraten. Vervolgens hoef je die wrap alleen nog maar met je favoriete ingrediënten te beleggen en een paar minuten onder de gril te leggen.
Natuurlijk is het aan te raden om ook bij deze gezondere pizza-variant nog wel wat groenten te eten. Paprika, champignons, spinazie en verse tomaat zijn allemaal lekkere opties!
4. Tortillachips
Tortillachips zijn hartstikke lekker, maar helaas niet ontzettend gezond. Toch zin in een knapperige snack? Dan kun je met maistortilla’s ook je eigen chips maken! Het voordeel is dat je ze niet hoeft te frituren, wat heel wat ongezonde vetten scheelt. Bovendien kun je je eigen chips een stuk minder zout maken.
Snij voor zelfgemaakte tortillachips maiswraps in driehoekige puntjes en bestrooi die met paprikapoeder, zout en wat olijfolie. Bak vervolgens tien minuten op 200 graden, en klaar! Je kunt ze bijvoorbeeld serveren met guacemole, of met een ander (zelfgemaakt) sausje naar keuze.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
ferda zegt:
Roggebrood met gerookte makreel, heerlijk!
Jan Jaap zegt:
Wij vinden kotswrap heel lekker het klinkt heel vies maar in de alberhein is het ook iets anders gewoon vragen ik denk dat ze het dan wel snappen
Sandra zegt:
Super leuke recepten...bedankt voor de inspiratie!
Lotte (beheerder) zegt:
Graag gedaan, Sandra, eet smakelijk!