Risotto is een gerecht waar veel mensen hun handen niet aan durven te branden. Het heeft de reputatie van een ontzettend ingewikkeld recept – zoiets waar je uren voor in de keuken staat. Het gevolg is dat deze heerlijke Italiaanse rijst in veel huishoudens maar zelden gegeten wordt. Zonde, want niet alleen is risotto waanzinnig lekker – het is ook nog eens makkelijker dan je denkt.
Bovendien is het een fantastisch gerecht om allerlei groenten in te verwerken. We leggen je daarom vandaag uit hoe je een luxe rode bietenrisotto met geitenkaas maakt. Geloof ons: als je het eenmaal uit hebt geprobeerd, verdwijnt dit voorlopig niet meer van het menu.
Risottorijst gezond
Risotto wordt niet alleen weinig gemaakt omdat mensen het te moeilijk vinden. Ook het ietwat ongezonde imago speelt een rol. Risottorijst wordt immers vaak als minder goed gezien, vooral omdat het nu eenmaal geen zilvervliesrijst is. Dat is echter niet direct een reden om het niet te eten. Zoals we eerder als eens uitgelegd hebben is het verschil tussen de twee rijstsoorten niet gigantisch groot.
En zeker als je er flink wat groenten bij eet is het nog steeds een prima keuze. Kies je echt liever voor iets anders? Dan kun je eventueel ook voor kiezen om bijvoorbeeld spelt of quinoa te gebruiken. We gaan daar hier niet verder op in, maar online vind je genoeg recepten die je uitleggen hoe je dat aanpakt!
Rode bieten en rucola
Goed, flink wat groenten gebruiken is dus dé manier om ervoor te zorgen dat je risotto gezond blijft. Zoals de naam al zegt gebruiken we voor dit recept rode bieten. Om de één of andere reden zijn bietjes in de Nederlandse keuken niet bijzonder populair! Jammer, want gezond zijn ze zeker.
Zo bevatten bieten net als alle knolgewassen flink wat vezels. Ook zitten ze boordevol vitamines en mineralen. Naast vitamine A en C bevatten bieten calcium, ijzer en magnesium.
Naast rode bieten gebruiken we voor deze risotto ook rucola bij de garnering. Rucola is niet bij iedereen even geliefd, vooral door de kenmerkende bittere smaak. Het is echter juist die smaak die een deel van de voordelen teweeg brengt. De zwavel in deze bladgroente helpt je huid en lever namelijk om schoon en gezond te blijven.
Geitenkaas
Afgezien van de groenten gebruiken we voor deze risotto ook geitenkaas. Net als alle zuivelproducten is geitenkaas een uitstekende leverancier van calcium. Dat heb je bijvoorbeeld nodig om je botten en tanden in goede conditie te houden. Andere mineralen zijn koper, ijzer en magnesium. Daarnaast zitten er natuurlijk wat eiwitten in geitenkaas en relatief veel vet. Eet met mate dus!
Overigens is het niet zo dat geitenkaas lactosevrij is, zoals mensen nog wel eens denken. Er zit wel wat minder lactose in dan in gewone kaas van koemelk. Dat betekent dat je het soms wel kunt eten als je pas vanaf bepaalde hoeveelheden lactose de symptomen ervaart.
Walnoten
Ten slotte voegen we aan onze rode bietenrisotto walnoten toe. Die zijn niet alleen lekker voor wat extra bite, ze maken het gerecht ook nog eens een stuk gezonder! Walnoten worden wel de gezondste noten genoemd, en niet voor niets. Zoals alle noten zitten ze natuurlijk vol eiwitten. Daarnaast bevatten ze buitengewoon veel gezonde omega-3 vetten, die onder andere je cholesterol verlagen.
Met een ware schat aan mineralen stimuleren ze verder ook het algemene functioneren van het lichaam. En natuurlijk bevatten ze ook weer vezels die je een langer vol gevoel bezorgen.
En die wijn?
In veel risottorecepten wordt wijn gebruikt. Zelf doen we er in onderstaand recept ook een scheutje door – en dan kiezen we specifiek voor rode wijn, vooral omdat die zo’n mooie kleur geeft. In hoeverre is wijn nu ongezond in je eten? Het grootste probleem van alcoholische dranken is dat alcohol simpelweg heel wat ongezonde bijwerkingen heeft.
Gelukkig verdampt het grootste deel daarvan wanneer je het verwarmt in bijvoorbeeld risotto. Het is wel een fabel dat álle alcohol verdampt, dus hou er rekening mee dat er restjes overblijven! Je kunt de wijn ook gewoon laten zitten als je liever geen alcohol gebruikt.
Rode bietenrisotto recept
Op naar het recept dan! Voor rode bietenrisotto voor vier personen heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 2 grote gekookte bieten
- 1 el olijfolie
- Klontje roomboter of kokosolie
- 1 ui
- 1-2 teentjes knoflook
- 200 gram risottorijst
- 50 ml rode wijn
- Ongeveer 1 liter groentebouillon
- 100 gram zachte geitenkaas
- Een paar handjes rucola
- Een flinke hand walnoten
Zo maak je rode bietenrisotto
Snijd de bieten in stukje. Verhit de boter of kokosolie in een pan met dikke bodem. Snipper de ui en pers de knoflook. Fruit een paar minuten en voeg de rijst toe. Wanneer de rijstkorrels er glazig uit beginnen te zien, schenk je de wijn in de pan. Blijf roeren tot de vloeistof bijna helemaal opgenomen is.
Voeg nu soeplepel voor soeplepel de bouillon toe. Je kunt het ook wel in één keer doen, maar dan krijgt de risotte niet de bekende smeuïge structuur die hem juist zo lekker maakt! Blijf bouillon toevoegen tot de rijst zacht is. Roer er vervolgens de stukjes biet doorheen. Schep op en garneer met geitenkaas, rucola en walnoten. Eet smakelijk!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!