Wie houdt er nou niet van kokosmakronen? De heerlijke, goudgele kokoskoeken die je in die winkel koopt zijn smeuïg en zoet, met een tropisch smaakje. Dat kan bijna niet beter, zou je zeggen. Het nadeel? Het gebruikelijke verhaal, zouden we kunnen zeggen: die zalige koeken zijn allesbehalve gezond. Daar gaat je kokossnack tussen de middag.
Gelukkig geldt voor kokosmakronen, net als voor bijna alle lekkernijen, dat je ze zelf een heel stuk gezonder kunt maken. Vandaag geven we je dus een heerlijk voor gezonde kokosmakronen met maar drie ingrediënten. Wie kan er dan nog zeggen dat gezonder eten zo veel gedoe is?
Kokos gezond
Het eerste – en misschien wel belangrijkste – ingrediënt is natuurlijk kokos. Dit geeft de zelfgemaakte kokosmakronen hun karakteristieke tropische smaak. Maar de gedroogde kokos die we voor dit recept gebruiken is niet alleen heel lekker, maar ook ontzettend gezond! Kokos heeft talloze voordelen. Het is bijvoorbeeld zeer vezelrijk, waardoor het je een verzadigd gevoel geeft en de spijsvertering bevordert.
Ook levert het gezonde vetten, die bijvoorbeeld het functioneren van je hersenen stimuleren. En wat te denken van de ontstekingsremmende en antivirale werking? Ten slotte stimuleert kokos het immuunsysteem. Alle reden om er wat vaker mee te koken, kortom!
Wat is kokosbloesemsuiker?
Daarnaast gebruiken we in dit recept kokosbloesemsuiker als zoetmiddel. Dit is een relatief onbekende suikersoort, waarvan het de moeite loont om er eens wat meer mee te doen! Natuurlijk is het nog steeds niet extreem gezond; het blijft immers een product dat voor het grootste deel uit suikers bestaat. Dat neemt echter niet weg dat er in kokosbloesemsuiker allerlei ontzettend gezonde voedingsstoffen zitten.
Daarnaast heeft het een relatief lage glycemische index. Dit betekent dat de energie die het bevat langzamer door het lichaam opgenomen wordt, met minder bloedsuikerschommelingen tot gevolg. Zo hou je eetbuien en onbeheersbare trek een stuk makkelijker in bedwang!
De voordelen van eiwitten
Ten slotte gebruiken we eiwitten wanneer we deze gezonde kokosmakronen maken. De eiwitten zijn de slankste en meest eiwitrijke delen van eieren; ze bevatten minder vetten dan de dooiers. Dat maakt ze een goede keuze wanneer je een gerecht snel proteïnerijker wilt maken. Bovendien kloppen we ze voor de kokosmakronen op, wat voor meer body zorgt.
Gooi de dooiers echter niet weg: die bevatten juist weer ontzettend veel voedingsstoffen die het eiwit mist! Zo vind je hier de meeste gezonde mineralen die je lichaam nodig heeft om goed te blijven draaien. Je kunt de dooiers die je bij dit recept overhoudt bijvoorbeeld in een omelet gebruiken.
Gezonde kokosmakronen recept
Goed, hoe kunnen we van die drie simpele recepten dan kokosmakronen maken? Splits eerst twee eieren en doe de eiwitten in een vetvrije kom. (Door die met wat citroensap schoon te maken, weet je zeker dat al het vet weg is). Voeg anderhalve eetlepel kokosbloesemsuiker toe en klop het geheel met de mixer tot een schuimige substantie.
De eiwitten moeten zo stevig zijn dat je er pieken in kunt maken. Meng er dan in twee of drie keer acht eetlepels kokosrasp doorheen. Eventueel kun je nog wat vanille-extract toevoegen. Maak van het beslag ongeveer vijf koekjes en bak die 15 minuten op 180 graden. Eet smakelijk!
Gezonde kokosmakronen bewaren
Natuurlijk kun je ook meteen wat meer kokosmakronen maken, wanneer je er bijvoorbeeld voor meerdere mensen wilt hebben. De kokosmakronen zijn ongeveer vier dagen te bewaren, zolang je ze in een luchtdichte trommel doet. Om in te vriezen zijn deze snacks niet erg geschikt; de eiwitten worden daar niet lekkerder van. Eet ze dus op tijd op. Met dit heerlijke recept zal dat voor de meeste mensen gelukkig geen enkel probleem zijn!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!