Wie houdt er niet van snickers? De hemelse combinatie van chocola, pinda en karamel is voor veel mensen onovertroffen op snoepgebied. En bovendien geeft zo’n reep ook nog eens snel een berg energie. Heb je even een dipje of zoek je iets zoets dat ook nog een beetje vult? Dan grijpen veel mensen snel naar een reep snickers. Begrijpelijk, maar niet al te gezond!
En wat doen we met recepten die wel waanzinnig lekker, maar niet al te verantwoord zijn? Precies, we maken er gezondere varianten van. Vandaag vertellen we je alles over gezonde snickers, en geven we je er een heerlijk recept voor!
Snickers ongezond
Dat chocoladerepen niet al te gezond zijn, dat weten de meeste mensen wel. Om de één of andere reden bestaat er echter nog steeds het vage idee dat snickers minder slecht zijn dan de alternatieven. Er zitten pinda’s in, per slot van rekening – en pinda’s zijn gezond, toch? Dat klopt – maar niet als je er een berg karamel en suiker omheen stopt.
In snickers zitten bovendien veel transvetten, zoals in andere fabrieksmatige geproduceerde zoetigheden. Transvetten zijn waanzinnig ongezond: ze verhogen onder andere het risico op hart- en vaatziekten enorm. Kortom, ondanks die pinda’s kun je echt maar beter bij ze uit de buurt blijven!
Zelf snickers maken
Toch betekent dat niet dat het ‘basisidee’ van snickers ook ongezond is. Pure chocolade, bijvoorbeeld, is helemaal niet per se slecht voor je, mits je dit met mate consumeert. Cacao bevat allerlei enorm gezonde stoffen. Als je maar niet te veel suiker toevoegt, kun je daar zeker van profiteren! Dan zijn er natuurlijk nog de pinda’s, en ook die bevatten vooral gezonde vetten en essentiële materialen.
Zelfs de ‘sticky’ karamellaag is gezonder te maken. We gebruiken daarvoor dadels, die dezelfde kleverige consistentie hebben én voor een zoete smaak zorgen. Dadels bevatten net als pinda’s en cacao verschillende mineralen die je lichaam hard nodig heeft.
Een dagelijkse snack?
Hoewel deze gezonde snickers een beter alternatief zijn voor de officiële variant, kun je ze beter met mate te eten. Het zijn namelijk nog steeds geen perfecte snacks. We gebruiken wat ahornsiroop voor dit recept, dat wel degelijk veel suikers bevat. In ahornsiroop zitten ook wat mineralen en antioxidanten, dus het is minder slecht dan geraffineerde suikers – maar eet er niet te veel van!
Het is het beste om deze snickers als een 'verwennerijtje' voor af en toe te zien. Zorg bovendien ook dat ze goed in de rest van je eetpatroon passen! Je wilt niet je caloriebalans flink overhoop gooien met al te veel extra snacks.
Gezonde snickers recept
Goed, hoe maak je die gezonde snickers dan precies?
Chocoladebodem
Allereerst maak je een chocoladebodem: meng 50 gram gesmolten kokosolie met 20 gram rauwe cacao en 20 gram ahornsiroop. (Eventueel kun je iets meer siroop toevoegen, afhankelijk van hoe zoet je het wilt hebben). Bedek een vorm van ongeveer 15x12 cm met bakpapier en giet hier een chocoladelaag in. Zet 10-15 minuten in de vriezer om uit te harden.
Karamellaag
Vervolgens maak je de karamellaag: meng in de blender 150 gram dadels zonder pit, 2 eetlepels pindapasta (pindakaas kan ook), 3 eetlepels agave siroop, 2 eetlepels kokosolie met 1 tot 2 theelepels vanille extract. Voeg een snuf zout toe en meng tot een glad mengsel.
Strijk de plakkerig karamellaag over de chocolade en druk er 40 gram pinda’s, in stukjes, in. Eventueel kun je nog afsluiten met een extra chocoladelaag, maar zonder zijn de gezonde snickers ook al heerlijk. Snijd in blokjes of reepjes, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Bewaar koud om te voorkomen dat ze al gaan smelten voor je ze op kunt eten! Eet smakelijk, maar eet niet alles in één keer op!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!