Heb jij ’s ochtends nooit honger? En zit je je ontbijt meestal met lange tanden naar binnen te werken? De verleiding is dan groot om die hele ochtendmaaltijd helemaal over te slaan. Toch is het verstandiger om in de ochtend wel degelijk iets binnen te krijgen! Een goede manier om dat op te lossen, is door met een smoothie te ontbijten.
Je maakt smoothies razendsnel klaar, én je giet ze zo naar binnen. Toch geef je je lichaam op deze manier alle voedingsstoffen die het nodig heeft. Geen wonder dat steeds meer mensen zicht verdiepen in een smoothie dieet. Hoe je een echt lekkere en vullende ontbijt smoothie maakt, dat vertellen we je hieronder!
Een gezond ontbijt
Een gezonde ontbijt smoothie – en een gezond ontbijt in het algemeen – moet aan een paar dingen voldoen. Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat het ontbijt verschillende macronutriënten bevat. Een glas vol gepureerde aardbei levert alleen maar koolhydraten op en is daarmee niet echt een gebalanceerde start.
Je hebt daarnaast ook eiwitten en vetten nodig, en het is wel zo fijn als die inderdaad in je ontbijt smoothie zitten. Een ander belangrijk punt is dat je ontbijt vezels bevat. Die zorgen ervoor dat je je echt een tijdje verzadigd blijft voelen en voorkomen de rest van de dag eetbuien. Daarnaast zijn ze gewoon ontzettend gezond voor onder andere je darmen en je bloedsuiker.
Verschillende macronutriënten
Wanneer je je nooit zo in smoothies verdiept hebt, lijkt het misschien een uitdaging om al die verschillende macronutriënten te gebruiken. Hoe kom je bijvoorbeeld aan eiwitten – je kunt moeilijk een hele kip door die blender gooien, nietwaar?
Gelukkig zijn er wel degelijk mogelijkheden genoeg. Hieronder een paar korte lijstjes met voedingsmiddelen die je kunt gebruiken voor eiwitten, vetten, koolhydraten en extra vezels:
- Eiwitten: kwark of Griekse yoghurt, melk, noten, notenpasta, sommige groenten
- Vetten: noten, avocado, chiazaad of lijnzaad, volle zuivel, cacao, kokos
- Koolhydraten: fruit en groente, havermout,
- Vezels: fruit en groente, havermout, chiazaad en lijnzaad, gedroogde kokos
Zoals je ziet leveren veel ingrediënten meerdere macronutriënten. Je kunt zelf makkelijk extra ingrediënten toevoegen om een ontbijt smoothie helemaal aan je eigen wensen aan te passen.
Een vullende smoothie
Een laatste bezwaar dat nog wel eens tegen ontbijt smoothies gemaakt wordt, is dat ze niet vullen. En inderdaad, als je het niet goed aanpakt, is dat risico zeker aanwezig. Een slok fruitpuree houdt je maag niet lang bezig! Door genoeg eiwitten en vezels toe te voegen, zul je echter merken dat je al langer vol zit.
Heb je ’s ochtends zelf nooit honger, maar krijg je wel ruim voor de lunch trek? Dan kun je ook nog overwegen om je smoothie mee naar werk of college te nemen. Voor een ‘laat ontbijt’ is een ontbijt smoothie zeker vullend genoeg.
Ontbijt smoothie recepten
Met al deze informatie in het achterhoofd geven we je hieronder vijf heerlijke ontbijt smoothie recepten! Natuurlijk zijn dit vooral snelle suggesties om je aan het starten te krijgen. Ben je eenmaal een beetje vaardig geworden in het maken van smoothies, dan kun je naar hartenlust verder variëren.
Voeg vooral extra ingrediënten toe waar je dat lekker vindt. Ook kun je vaak fruit door andere opties vervangen om weer een heel nieuwe smoothie te maken!
1. Avocado mango smoothie
Wanneer je van romige smoothies houdt, is avocado een echte favoriet. Deze avocado mango smoothie is lekker kruidig en bevat dankzij de sojamelk toch nog de nodige eiwitten. Voor ongeveer 500 ml smoothie – twee ontbijtjes – heb je het volgende nodig:
- 1 avocado
- 1 mango
- 75 g aardbei
- Sap van 0,5 limoen
- Een paar blaadjes koriander
- 60 ml sojamelk (of een andere melkvariant)
Schil en ontpit al het fruit en doe alle ingrediënten samen in de blender. Klaar ben je!
2. Groene thee en bessen smoothie
Voor deze smoothie zul je een avondje van tevoren al moeten beginnen, maar veel werk is het niet. Zet een paar koppen flink sterke groene thee en maak daar ijsklontjes van. Als je de boel de avond van tevoren in de vriezer legt, zijn de blokjes ’s ochtends klaar! Vervolgens doe je de volgende ingrediënten in de blender:
- Een handje groene thee ijsklontjes
- 0,5 banaan
- 60 ml Griekse yoghurt
- 60 ml magere melk
- 1 tl lijnzaad
- 250 ml bessen
- Evt. 1 tl honing
Even mixen, en voilà!
3. Bosvruchten havermout smoothie
Havermout in je smoothie gebruiken zorgt heel makkelijk voor wat extra vulling. Om te voorkomen dat je rauwe havermout zit te eten, is één extra stap wel verstandig! De ingrediënten voor deze smoothie zijn:
- 3 el havermout
- Scheut water
- 200 ml melk
- Een hand rood fruit naar keuze
- 0,5 banaan
- Evt. 1 tl honing
Laat eerst de havermout twee minuutjes koken met het water (of zet het samen in de magnetron). Als het een zachtere substantie geworden is, doe je het met de andere ingrediënten in de blender en mix je het tot een zacht geheel.
4. Pompoen ontbijt smoothie
Ontbijten met pompoen klinkt misschien gek, maar pompoen is eigenlijk heel geschikt voor zoetere smaken. En in dit recept gebruiken we er ook nog eens zoete aardappel bij, waar hetzelfde voor geldt. Je kunt de groenten gewoon rauw gebruiken, dat gaat wel zo snel!
- 1 kleine zoete aardappel
- 1 wortel
- 200 g pompoen
- 0,25 avocado
- 125 (plantaardige) melk
- Snufje kaneel
- Snufje nootmuskaat
Pureer eerst de groenten (let op, daar heb je een stevige blender voor nodig). Voeg dan de overige ingrediënten toe en klaar ben je!
5. Chocolade smoothie
Chocola is eigenlijk altijd goed. Deze smoothie bevat dankzij de pindakaas de nodige eiwitten, maar als je er meer wilt, kun je ook de kokosmelk door yoghurt vervangen!
- 1 banaan
- 0,5 avocado
- 200 ml kokosmelk of yoghurt
- 1 el pindakaas of andere notenpasta
- 1 el cacaopoeder
- Evt. 1 tl honing
Doe alle ingrediënten samen in een blender en blend tot een gladde smoothie. Eet smakelijk!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
E zegt:
Goedemorgen,
Ik ben erg van smoothies. Ik heb altijd begrepen dat melkproducten ( yoghurt en soorten melk ) niet een juiste mix is wanneer je groente in je smoothie doet.
Een smoothie van yogurt en fruit etc prima. Maar een groene smoothie met een melkproduct zou de voedingswaarde van de groente teniet doen.
Hoe zie jij dat?
Lotte (beheerder) zegt:
Hi E,
Naar mijn beste weten is dat een fabeltje. Zuivel bevat geen 'vitaminedodende' stofjes... Heb je misschien een bron voor me waarin dit beweerd wordt? Dan kan ik even kijken wat ik van de argumenten vind!