[Gesponsord artikel]
Een blessure tijdens het sporten ligt al snel op de loer. Een gebroken been tijdens de hockey, een gekneusde enkel bij het voetbal of knieblessures vanwege het hardlopen komen zeer veelvuldig voor. Per jaar komen maar liefst 4,5 miljoen sportblessures voor. Hiervan moeten 1,9 miljoen blessures medisch behandeld worden.
Gemiddeld bedragen deze kosten zo'n € 275,- per blessure. Dit is inclusief verzuim en andere maatschappelijke kosten. Het liefst draai je niet zelf voor deze kosten op. Welke kosten kun je vergoed krijgen bij de zorgverzekering? In dit artikel zullen we verder ingaan op de vergoeding bij sportblessures.
Vergoeding uit de basisverzekering voor sportblessures
Onder de basisverzekering van de zorgverzekeraars kunnen standaard klachten worden behandeld. Wie bijvoorbeeld last heeft van klachten tijdens beweging, sport of inspanning, kortademigheid, duizeligheid, maag- en darmklachten, hoofdpijn, vermoeidheid en overtraining, kan terecht bij de huisarts. Ook mensen met een chronische aandoening en die graag hun conditie willen verbeteren, is vergoeding uit de basisverzekering mogelijk.
Met deze klachten kom je, na doorverwijzing van een huisarts of specialist, terecht bij een sportarts. Het is een wijdverbreid misverstand dat slechts topsporters met de sportarts te maken krijgen. Iedereen die sport, van amateur tot professional, heeft recht op sportmedische zorg. De sportarts kan je van sportmedisch advies voorzien, consulten met betrekking tot blessures geven of sportmedisch onderzoek doen.
Vergoeding uit de aanvullende verzekering
Niet alle consulten en onderzoeken worden vanuit de basisverzekering vergoed. Zo vallen sportmedische onderzoeken en sportkeuringen onder de aanvullende verzekering. Ook als je bijvoorbeeld geen klachten ervaart, maar wel je prestaties wilt bevorderen of wilt weten hoe je er fysiek voor staat, kunnen de kosten voor het onderzoek vanuit de aanvullende verzekering worden vergoed. Bovendien valt sportmedische begeleiding onder de aanvullende zorgverzekering.
Fysiotherapie en een sportblessure
De fysiotherapeut wordt in het geval van jongeren gedeeltelijk gedekt vanuit de basisverzekering. Volwassenen zullen over het algemeen een aanvullende verzekering moeten afsluiten om voor vergoeding in aanmerking te komen. Alleen als je last hebt van een frozen shoulder (capsulitis adhaesiva) is het mogelijk om vanaf de 21ste behandeling fysiotherapie te laten vergoeden vanuit de basisverzekering.
Dit betekent dat je voor de eerste 20 behandelingen een aanvullende zorgverzekering dient af te sluiten. De zorgverzekering vergelijken met andere zorgaanbieders via een zorgvergelijker is hierbij zeer belangrijk, aangezien er behoorlijk veel verschil kan zijn tussen wat er precies door zorgverzekeraars wordt vergoed.
Vergoedingen van andere professionals in de sportzorg
Om de sportblessures te verhelpen, zijn er diverse professionals werkzaam in de sportzorg. Over het algemeen wordt deze zorg wel vergoed vanuit de basisverzekering. Bij het vergelijken van een zorgverzekering is het belangrijk te letten op de verschillen. Dit om per zorgverzekeraar kan verschillen welke professional vergoed wordt.
De algemene voorwaarde voor vergoeding is dat de professional is aangesloten bij de Stichting Certificering Actoren in de Sportgezondheidszorg (SCAS). Deze organisatie houdt zich bezig met het onpartijdig vaststellen of de professional bekwaam is in zijn vak. Dit zorgt ervoor dat de consument zo goed mogelijk wordt geholpen en beschermd.
Gastblog door: Semmy Meijer - overstappen.nl
Neem contact op als je ook een gastblog wilt publiceren.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!