Kwark is één van die producten waar je ontzettend veel aan hebt als je meer eiwitten probeert te eten. Helaas zijn er veel mensen die de zurige smaak van dit zuivelproduct maar niets vinden en er daarom bij voorkeur met een grote boog omheen lopen wanneer ze in de supermarkt zijn.
Klinkt dat je bekend in de oren? Dan is dat ontzettend jammer, want je loopt er een makkelijke en goedkope bron van goede voedingsstoffen mee mis. Met deze tips wordt het hopelijk makkelijker om kwark de waardering te geven die het verdient!
Is kwark gezond?
Kwark is een heel verse kaas die gemaakt wordt door melk ongeveer een etmaal lang te laten verzuren met behulp van een stremsel. De wrongel die overblijft als dat mengsel gezeefd wordt, wordt doorgeroerd tot het de gladde substantie vormt die wij als kwark kennen. Het grote voordeel van dit eindproduct is dat het ontzettend rijk is aan eiwitten: met iedere 100 gram kwark krijg je bijna 10 gram aan proteïne binnen.
Kwark bevat voornamelijk caseïne, een eiwit dat langzaam door het lichaam wordt opgenomen. Veel sporters eten het daarom voor het slapen gaan: op die manier heeft het lichaam de hele nacht een constante aanvoer van eiwitten.
Koop de juiste soort kwark
Om optimaal te kunnen profiteren van de gezondheidsvoordelen van kwark, is het wel heel belangrijk dat je de juiste soorten koopt. Allereerst kun je beter niet voor kwark met smaakjes kiezen: daar zijn vaak niet alleen flink wat onnatuurlijke smaakstoffen aan toegevoegd, maar ook suikers of andere ongezonde zoetmiddelen.
Het vet in kwark is ook helemaal niet zo ongezond als veel mensen nog steeds schijnen te denken. Of je dus voor volle of magere kwark gaat hangt af van je doelstelling en de rest van je calorieën en macro's. Kijk dus altijd eerst even op de ingrediëntenlijst voor je een keuze maakt.
Kwark lekker maken tips
1. Hou de kwark koud
Kwark is een populaire lunch onder sporters en mensen die op een dieet zijn, maar wanneer je het bijvoorbeeld mee naar werk neemt, is het wel zo verstandig om het koel te houden tot het moment dat je het daadwerkelijk gaat eten.
Lauwwarme kwark smaakt namelijk een stuk zuriger dan de fatsoenlijk gekoelde variant, iets dat niet prettig is als je toch al niet blij wordt van de van nature relatief zure smaak van het product. Zet het daarom altijd in de koelkast op werk, of neem het simpelweg niet mee als je daar geen mogelijkheid toe hebt.
2. Voeg fruit en noten toe
De beste manier om de smaak van kwark wat te maskeren, is natuurlijk door er andere producten aan toe te voegen. Limonadesiroop is bij veel mensen erg populair, maar bepaald niet gezond – een scheut geconcentreerde suiker is niet de beste manier om je dieet te verbeteren. Ga daarom liever voor wat vers fruit als je een iets zoetere smaak wilt, waar ook vezels en vitaminen in zitten.
Blauwe bessen of aardbeien zijn een goede keuze, maar appel met kaneel kan ook heel lekker zijn. Nootjes zijn eveneens een goede toevoeging, zolang ze niet geroosterd zijn. Let wel op dat je hier niet teveel van eet.
3. Kokos
Het toevoegen van kokos is nog een manier om je kwark lekkerder te maken. Kokos is niet alleen enorm smakelijk, maar het is ook een belangrijke leverancier van gezonde vetten die veel mensen niet voldoende binnenkrijgen. Let er met kokos wel op dat je er niet teveel van eet, vanwege het hoge vetgehalte bevat het ook relatief veel calorieën. Strooi bijvoorbeeld een klein handje kokosrasp over je kwark om de smaak een stuk aangenamer te maken.
4. Maak een smoothie of drinkyoghurt
Als je de smaak van kwark echt zo veel mogelijk wilt verbergen, kun je hem ook altijd nog in een smoothie of drinkyoghurt verbergen. Zo krijg je wel alle nuttige eiwitten binnen, maar kun je er voldoende fruit en groenten aan toevoegen om de typische kwarksmaak grotendeels kwijt te raken.
Wanneer je voor een echte proteïneboost gaat, kun je de smoothie zelfs nog verrijken met eiwitpoeder, eventueel met een smaak die je lekker vindt. Let daarbij natuurlijk wel op de kwaliteit van het poeder, zodat je de gezonde eigenschappen van de smoothie niet tegenwerkt!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Hetty Bandringa. 90 jaar. zegt:
Ik mis het recept met door de kwark, blokjes tomaat, reepjes augurk en een gesnipperd uitje...
Heerlijk fris !
Pieter de Wit zegt:
Hoi Hetty, heftig zeg. Ik zal het eens proberen. :-)
Peter zegt:
Dille door de kwark. Heerlijk
Pieter de Wit zegt:
Bedankt voor de tip. :-)
Indika zegt:
Ik maak van de kwark ook graag dipsausen voor de groente en een nacho crisp chips en voor over de gepofte aardappels zo maak ik de kwark
Graag met een uitje sjalot augurken komkommer knoflook zilveruitjes bieslook
Deze bovenstaande kun je in fijne blokjes snijden of raspen.
Ook kwark met feta en knoflook. Bieslook met een broodje zalm tonijn kip kalkoen kan ook vind ik lekker om te dippen
Maak ook graag een spinazie grapefruit ananas maïs smoothie hiermee dit met een halve beker extra water.
Ook een aanrader op bbq feestjes de bovenstaande dip
En met de duivis kruidendip zakjes gaan deze ook perfect samen
Indika zegt:
Ik maak van de kwark ook graag dipsausen voor de groente en een nacho crisp chips en voor over de gepofte aardappels zo maak ik de kwark
Graag met een uitje sjalot augurken komkommer knoflook zilveruitjes bieslook
Deze bovenstaande kun je in fijne blokjes snijden of raspen.
Ook kwark met feta en knoflook. Bieslook met een broodje zalm tonijn kip kalkoen kan ook vind ik lekker om te dippen
Maak ook graag een spinazie grapefruit ananas maïs smoothie hiermee dit met een halve beker extra water.
Ook een aanrader op bbq feestjes de bovenstaande dip
Ineke zegt:
Goede tips, bedankt!
Anke zegt:
Ik heb vandaag de tip gehad om magere kwark te combineren met wat room (ongezoet natuurijk). Dat haalt t zure er een beetje vanaf en je hebt meer eiwitten dan bij volle kwark. Ook wat meer vetten van de room. Is dit een goede tip?
Natalia zegt:
Wat een top ideeen!!
filip zegt:
kwark met beetje whey,bosbessen en walnoten
of kwark met pure chocolade banaan wanoten en whey.invriezen en je hebt je eigen gezonde ben & Jerry's ;-)
Lotte (beheerder) zegt:
Wat een goede tip Filip!
Harry zegt:
Ik maak zelf 250 gram naturel kwark en mix dit met diepvries fruit. Doe dit in de blender. Het is erg lekker en erg gezond denk ik. Ik merk dat ik dan niet meer zoveel eet over de rest van de dag omdat het behoorlijk vult.
Ik doe dit omdat ik aan het afvallen ben. De eerste dagen dat je dit doet is het even wennen. Ik maak dit zelf als ontbijt. Het is makkelijk en lekker en vooral gezond. Diepvries fruit van de lidle is goedkoop en net zo goed als vers fruit. Vaak voeg ik nog wel een manderijn toe.
Lotte (beheerder) zegt:
Goede tip, Harry! En inderdaad hartstikke gezond :-)
Anna zegt:
Ik mix mijn 250 gram magere kwark vaak met 2 a 3 eetlepels andere kwark (bijvoorbeeld almhof aardbeiroom). Zo is het voor mij veel lekkerder om op te eten zonder dat je te veel suikers / extra calorieën bij krijgt
Lotte (beheerder) zegt:
Supergoed idee Anna! (Die kwark met een smaakje is ook vaak mierzoet, dus dan is het misschien zelfs wel lekkerder om hem een beetje af te zwakken :-) )
Marjan zegt:
Kan ik ook zoetstof gebruiken? Zo, ja, welke is het beste?
Nettie zegt:
Kwark kun je ook heel goed 'verzoeten' met vloeibaar zoetstof.
Lotte (beheerder) zegt:
Klopt helemaal, Nettie! Niet iedereen vindt het prettig om zoetstof te gebruiken, maar als je dat geen probleem vindt, is het inderdaad een prima optie.
Pieter zegt:
Vult zo'n kwark smoothie net zo goed als een gewone bak kwark?
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Pieter, het vult ietsje minder omdat je het fruit niet kauwt maar 'drinkt'. Je kunt dat probleem wel deels oplossen door je smoothie met een lepel te eten, dan gaat het wat langzamer en raakt je toch beter verzadigd :-)
Xavier zegt:
Hoi,
Ik meng altijd magere kwart met 1 mandarijn en twee gedroogde dadels in stukjes en een eetlepel honing. Is dit 'gezond'?
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Xavier,
De dadels en honing leveren wel wat suiker, maar als je vervolgens de rest van de dag gezond eet is dat niet zo'n probleem :-) Hangt dus ook een beetje af van de rest van je dieet.
Ilvo zegt:
Ik eet kwark van campina met cocos smaak. Zit daar ook heel veel ongezonde stoffen in???
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Ilvo, ik heb het even gecheckt, en in de kokoskwark zit helaas ook weer toegevoegde suiker. Het is dus een verstandiger keuze om voor naturel te gaan en dan zelf smaakmakers toe te voegen :-)
Marion zegt:
Misschien een stomme vraag. Ik heb altijd de joghurt van het merk Skyr in huis. Maar zit hier dan ook het caseïne eiwit in?
Mark zegt:
Dag Marion,
Ja, caseïne is het belangrijkste eiwit in koemelk. Het zit daardoor ook in veel andere producten zoals yoghurt, skyr en kwark.
Groet,
Mark