Varieer zo veel mogelijk met groenten, zo luidt het bekende advies. In alle soorten zitten immers weer heel andere vitaminen en mineralen. Door iedere dag iets anders op het menu te zetten, weet je zeker dat je zo veel mogelijk verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt. Maar in de praktijk kan het nog best lastig zijn om echt af te blijven wisselen!
Ook de gebruikelijke bladgroenten, broccoli, paprika, courgette en prei ben je immers wel eens zat. Toe aan wat nieuwe experimenten in de keuken? Gebruik dan eens een groentesoort van de onderstaande vergeten groenten lijst! Ze mogen dan misschien in onbruik geraakt zijn, maar ze zijn zeker de moeite waard om eens uit te proberen.
Vergeten groenten lijst
1. Pastinaak
Pastinaak werd in Nederland veel gebruikt voor we hier aardappels hadden. De traditionele hutspot werd oorspronkelijk bijvoorbeeld met pastinaak gemaakt. Deze vergeten groente ziet er een beetje uit als een flinke winterpeen, maar dan witgelig. Hij heeft een zoetige smaak die een beetje aan anijs doet denken.
Je kunt hem daarom zelfs als zoetmiddel in gebak gebruiken! Verder doet de pastinaak het uitstekend in winterse gerechten als soepen en stamppotten. Je kunt hem ook rauw eten, bijvoorbeeld in een salade met rauwkost. Nog een leuke suggestie: maak er bijvoorbeeld eens frietjes van. In Engeland zijn pastinaakfrieten nog altijd razend populair als een lekkere manier om groenten te serveren.
2. Aardperen
Aardappelen kent iedereen, maar wist je dat er ook aardperen bestaan? Goede kans van niet; ze staan immers niet voor niets op onze vergeten groenten lijst… De aardpeer wordt ook wel knolzonnebloem of topinamboer genoemd. Net als aardappels groeien aardperen ondergronds. Het zijn de wortelknollen van de aardperenplant, die overigens ook heel geschikt is als sierplant dankzij zijn vrolijke gele bloemen.
De aardpeer is zoetig en werd net als de pastinaak wel eens als zoetmiddel gebruikt. De smaak heeft daarnaast ook iets nootachtigs. Je kunt aardperen bijna overal wel mee gebruiken! Maak er puree of soep van, of rooster het in de oven met bijvoorbeeld rozemarijn.
3. Rammenas
Rammenas is wat je noemt een oude groentesoort: mogelijk teelden de Egyptenaren hem in 4000 voor Chr. al. In Nederland is hij echter grotendeels in de vergetelheid geraakt. Deze groente is familie van de radijs, die nog een stuk bekender is. Hij is bovendien ook verwant aan de rettich, nog zo’n onbekende vergeten groente.
De smaak is echter een stuk minder sterk dan die van de gewone rode radijs! Bovendien is hij iets steviger. Je kunt rammenas rauw eten voor een fris accent in salades, maar hij is ook goed te koken, stoven en roerbakken. Bovendien maak je er snel en makkelijk heerlijke soepen mee.
4. Schorseneren
Veel mensen kennen de schorseneren alleen nog maar van Drs. P’s ‘knolraap en lof, schorseneren en prei’. Zonde, want schorseneren zijn hartstikke lekker! Wel moet je ze eerst even schillen; als je ze met schil er omheen ziet, lijken het net takken. Maar is die schil eenmaal verdwenen, dan hou je een groente over die nog het meest op witte asperges lijkt.
Schorseneren smaken zacht en nootachtig, met een lekker romige ondertoon. Je kunt ze als asperges serveren, dus met ei, ham en gesmolten boter. Ook in een romige soep, als gratin, als rösti of zelfs met pasta zijn ze uitstekend te eten. Zeker de moeite van het proberen waard, dus.
5. Mierikswortel
Mierikswortel mag in Europa dan een vergeten groente zijn; in Aziatische gerechten wordt hij nog steeds veel gebruikt. De plant groeit daar namelijk ook. Mierikswortel ziet er een beetje hetzelfde uit als pastinaak, maar smaakt heel anders! De smaak is fris en een beetje pittig; vers geraspte mierikswortel doet nog het meest aan mosterd denken. Vooral met zalm wordt het nog wel eens gegeten!
Verder wordt mierikswortel veel gebruikt om er verschillende crèmes en sauzen. Je kunt die bijvoorbeeld gebruiken bij vis en in rauwkostsalades. Het pittige accent komt op die manier extra goed naar voren!
6. Meiraap
Meirapen zijn kleine, paarswitte bolletjes. Ze worden overigens ook wel knolraap (geen koolraap!) en meiknol genoemd. De kans dat je ze wel eens in de supermarkt hebt zien liggen is vrijwel nul; ze worden in Nederland nauwelijks meer gekocht. Alleen op biologische boerenmarkten kom je ze nog wel eens tegen. Niet voor niets staat de meiraap dus op deze vergeten groenten lijst!
Kom je de groente alsnog een keer tegen, neem hem dan toch eens mee. Meirapen zijn hartstikke gezond; ze bevatten onder andere veel calcium en vitamine C. Met hun pittige smaak zijn ze heel geschikt om een saaie rauwkostsalade wat interessanter te maken.
7. Koolraap
Naast de meiraap of knolraap is er ook nog de koolraap. Klein verschil in naam, groot verschil in groente! De koolraap is net als veel van bovenstaande knollen officieel de wortel van een plant. Vroeger was het een populaire groentesoort in Nederland, tegenwoordig is hij zo goed als vergeten.
De enige plek waar je hem nog terugvindt, is in voorgesneden zakken groentefrietjes. Net als pastinaak wordt de knolraap daar namelijk veel voor gebruikt. Je kunt hem net als de meeste knolgroenten verder heel breed inzetten. Let er wel op dat je hem altijd kookt. Rauw is hij bitter en bepaald niet lekker.
8. Snijbiet
Ten slotte hebben we nog snijbiet. Bladgroenten zijn de afgelopen jaren ongekend populair, maar op de één of andere manier is snijbiet op de vergeten groenten lijst blijven hangen. Zonde, want snijbiet biedt dezelfde voordelen als bijvoorbeeld spinazie, andijvie of boerenkool. Daarnaast is de plant enorm geschikt om in je moestuin te kweken.
Als je maar een paar blaadjes per keer oogst, blijft de snijbiet namelijk nieuw blad aanmaken. Het gebruik is ontzettend veelzijdig. Stampotten met snijbiet zijn natuurlijk een goede optie, maar je kunt de blaadjes ook geroerbakt of in een salade eten. Eigenlijk vallen bijna alle recepten met bladgroenten ook met snijbiet te maken.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
A. Peterszoon sr. zegt:
Van mierikswortel word ik al jarenlang , mits in de juiste dosering , "totall affengeil". Goed spul dus.
Vanfelius@hotmail. Nl zegt:
Hallo vraagje waar kan ik een ramanas kopen
Ineke zegt:
Meestal bij de groenteboer, op de markt, biologische winkels en soms bij de supermarkt. In de supermarkt vaak onder de naam Rettich.
Janpaul zegt:
Mijn moeder maakte als we keelpijn hadden een hoestdrank van rammenas. Kopje eraf snijden een beetje uithollen , met een breipen doorsteken en dan ruimte vullen met suiker, Op een glas zetten en 24 uur later heb je een goede, verzachtende hoestdrank
Gerard Schaefers zegt:
Beste Lotte,
Hierbij een aanvulling op de lijst "Vergeten groenten";
Aardamandel
Aardbeispinazie
Bataat
Brave Hendrik
Buggenummer Muuskes
Courgette
Friese woudboontjes
Ganzevoet
Groenlof
Haverwortel
Knolselderij
Kraailook
Kweepeer
Knolkervel
Monstransboon
Opperdoezer Ronde
Palmkool
Pastinaak
Peterseliewortel
Postelein
Rettich
Speksnijbonen
Suikerwortel
Teunisbloem
Vitelotte noir
Walcherse boontjes
Winterpostelein
Winterwortel
Zeekool
Zevenblad
Zonnewortel
Zuring
Zwartoogbonen
Vriendelijke groeten,
Gerard Schaefers
Lotte (beheerder) zegt:
Dankjewel Gerard, een mooie lijst! Eet je zelf regelmatig dit soort vergeten groente?
Ineke zegt:
Het zijn wel oude en soms bijna vergeten groenten, maar werden ze ook gegeten in de 17e en 18e eeuw op boeren erven?
Lotte (beheerder) zegt:
Dat zal een beetje afhangen van de plaats en tijd Ineke :-) In het algemeen geldt echter dat deze groente vroeger in Nederland inderdaad overal of veel gegeten werden.
jannes zegt:
wat kan ik met het lof van meiraap? rauw smaakt het scherp en interessant. Kan ik het na koken invriezen? nieuwsgierig naar recept.
Lotte (beheerder) zegt:
Goede vraag, Jannes! Het loof van de meiraap kun je het best even blancheren, dan verdwijnt de bitterheid zo veel mogelijk. Daarna kun je het bijvoorbeeld in een stamppot verwerken of kort roerbakken. Ik weet niet zeker hoe goed het in te vriezen is, maar als je dat probeert zou ik het direct na het blancheren doen. Laat ons weten hoe het uitpakt :-)