Pannenkoeken, wie houdt er niet van? Maar het bakken ervan, dat vinden veel mensen toch echt te veel gedoe. De supermarkten liggen dan ook vol met kant-en-klare pannenkoeken, poffertjes en American pancakes. Het nadeel? Die supermarktproducten zijn dan misschien lekker en makkelijk, maar zeker niet gezond! En de klodders stroop of suiker die veel mensen erop gooien, maken het er zeker niet beter op…
Toch hoef je de pannenkoek zeker niet voorgoed vaarwel te zeggen. De bananen pannenkoeken die we je in dit artikel geven zijn namelijk makkelijk, lekker én verantwoord. Een ideale manier om je dag te beginnen!
Een gezond ontbijt
De bananen pannenkoeken zijn vooral bedoeld als ontbijt – maar waar moet een goed ontbijt nu eigenlijk aan voldoen? Eén van de belangrijkste eisen is natuurlijk dat het goed vult. Je hebt weinig aan een gezonde start van de dag als je twee uur later alweer voor de snoepautomaat staat! Voor een vullende maaltijd zijn vooral de vezels van belang.
Verder is het belangrijk om bij het ontbijt een eerste portie eiwitten binnen te krijgen. Niet alleen houden die je ook gevuld, ze zorgen er ook voor dat je geen schommelingen in je bloedsuikerspiegel krijgt. Daardoor zul je de rest van de dag minder trek hebben in snelle suikers.
Bananen pannenkoeken gezond
Bananen pannenkoeken voldoen aan beide eisen. Een banaan zit niet alleen vol vitamines en mineralen (onder andere kalium en magnesium), maar bevat ook heel veel vezels. Verder zitten er in bananen pannenkoeken natuurlijk voldoende eiwitten dankzij de eieren. Die leveren bovendien ook andere essentiële voedingsstoffen, zoals gezonde vetten en nog meer verschillende mineralen.
Al met al zitten er in bananen pannenkoeken dus zowel gezonde koolhydraten als eiwitten en vetten, samen met nog verschillende andere nutriënten. Een heel volledig ontbijt, kortom!
Bananen pannenkoeken recept
Het basisrecept voor bananen pannenkoeken is zo eenvoudig dat je ze zelfs half slapend nog zou kunnen maken. Prak één rijpe banaan goed fijn, en klop deze los met twee eieren. Je kunt eventueel het geheel ook kort in de blender gooien voor een heel fijn beslag. Meng vervolgens nog een snuf kaneel door het beslag, en je bent al klaar!
Bak hier kleine pannenkoekjes van in een pan met een goede antiaanbaklaag. Grote pannenkoeken zullen snel uit elkaar vallen, dus je kunt eventueel een bakring gebruiken om ze mooi klein en rond te houden. Eet de pannenkoekjes bij voorkeur warm, dan zijn ze het lekkerst!
Variaties op de pannenkoeken
Wanneer je een actieve dag hebt en graag nog iets meer koolhydraten en vezels toe wilt voegen, kan dat natuurlijk ook. Voeg extra havermeel toe en een scheut olijfolie of kokosolie toe om het geheel smeuïg te houden.
Liever helemaal geen ei, bijvoorbeeld omdat je darmen daar niet goed op reageren? Dan kun je ook 90 gram havermeel en 250 ml (plantaardige) melk met de geprakte banaan vermengen. Je kunt, kortom, naar hartenlust met dit recept variëren en experimenteren.
Bij de bananen pannenkoeken
Je kunt de bananen pannenkoeken gewoon naturel eten, maar het is natuurlijk ook heerlijk om ze te beleggen. Belangrijk is dan alleen wel dat je dat op een gezonde manier doet! Je hebt weinig aan je verantwoorde ontbijt als je er vervolgens bergen suikerstroop overheen schenkt, tenslotte. Fruit is daarentegen wel een ideale optie.
Maak bijvoorbeeld een sausje van blauwe bessen en een scheutje citroensap, of eet de pannenkoeken met aardbeien. Voor extra vezels kun je er gebroken lijnzaad bij serveren, en ook kokosrasp en cacaonibs zijn bij veel mensen geliefde toevoegingen. Ook hier geldt dus: experimenteer zo veel je wilt, de mogelijkheden zijn eindeloos!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Louisa zegt:
Koken jullie de havermout van te voren? Eerste keer boor mij! Ben benieuwd
Lotte (beheerder) zegt:
In pannenkoekjes niet, Louisa! Het gaart wanneer je ze bakt :-)
F.W. Vermeulen zegt:
Hallo,
kunt u mij vertellen hoe ik de berichten op Facebook kan delen?
Als ik links boven op de "f" krijg een fout melding.
Mark (beheerder) zegt:
Hoi F.W. Vermeulen,
Excuses voor het ongemak. Ik zie dat het idd niet werkt. We gaan er naar kijken!
Groet,
Mark
Annemarieke zegt:
Toevallig vanochtend nog bananenpannenkoeken gegeten. Heerlijke, gezonde verwennerij voor op de vrije dag. Voor 2 pannenkoeken gebruik ik 1 rijpe banaan, 2 eieren, 25 gram havermout en 1/2 theelepel eiwitpoeder. Sausje maak ik door wat vers ingevroren bramen op te warmen in de magnetron. Ze waren weer heerlijk!
Mark zegt:
Hi Annemarieke,
Dat klinkt heerlijk. Zo ga ik de bananenpannenkoeken zeker een keer proberen! :-)
Thanks voor de tip!
Groetjes,
Mark
Cheryl zegt:
Ik maak geregeld bananen pannenkoeken, heerlijk! Ik doe altijd wel een klein handje havermout bij het beslag en doe als toppoing 2 scheppen Griekse yoghurt, lepeltje aardbeienjam en een hand blauwe bessen! Gegarandeerd verzadigd gevoel tot de lunch
Mark zegt:
Ha Cheryl,
Bedankt voor de tip, klinkt goed! :-)
Groetjes,
Mark
Cobie zegt:
Gm
Die pannekoekjes lijken mij heel lekker ga ze zeker maken.
Lijk mij ook lekker als na gerecht na een etentje.
Gr Cobie.
Mark zegt:
Dag Cobie,
Zeker een keer doen. Ze zijn heerlijk! :)
Paul Deley zegt:
Plantaardige melk? Je bedoelt sojamelk of iets dergelijks?