Het begint alweer echt lente te worden, en dat betekent dat het ijsseizoen alweer bijna geopend is! Niets is immers lekkerder dan op een snikhete zomerdag even lekker te ontspannen met een heerlijk roomijsje.
Helaas weten we allemaal ook maar al te goed dat dat niet de meest verantwoorde keuze is, dankzij de grote hoeveelheid suiker die het over het algemeen bevat. Betekent dat dat je de hele zomer zonder ijs door moet brengen? Zo erg is het gelukkig ook weer niet, want zoals altijd is het mogelijk om een gezonde variant te maken – yoghurtijs!
Yoghurt is gezond
Yoghurtijs maken is vooral gezond dankzij het voornaamste ingrediënt dat je gebruikt – de naam zegt het al, yoghurt. Kies hier bij voorkeur voor de gewone variant en niet voor kunstmatig bewerkte yoghurt met een smaakje; dat is niet alleen gezonder, maar geeft ook nog eens het lekkerste resultaat.
Griekse yoghurt zonder toevoegingen en suikers is een prima optie. Met deze basis krijg je de meeste voedingsstoffen en eiwitten binnen, die zoals je weet belangrijk zijn als je gewicht wilt verliezen of aan wilt komen in spiermassa. Bovendien is Griekse yoghurt flink vullend, waardoor het voorkomt dat je in één keer een halve bak ijs naar binnen werkt.
Gelatine of eiwitten
Naast yoghurt gebruiken sommige mensen ook opgeklopte eiwitten of gelatine in hun ijs. Dit is een prima mogelijkheid. Niet alleen zorgen beide ingrediënten voor een flinke dosis extra proteïnen, ze kunnen ook de luchtigheid en structuur van het ijs ten goede komen.
Gelatine heeft daarnaast nog eens extra gezondheidsvoordelen: het helpt o.a. tegen maagzuur, het ondersteunt het immuunsysteem, het helpt je lever om allerlei giftige stoffen uit je lichaam te verwijderen en zou bijdragen aan een mooiere huid en nagels.
Bovendien is gelatine enorm verzadigend waardoor het je helpt om minder te snacken. Wanneer je zo’n eenvoudig mogelijk recept zoekt, kun je deze twee ingrediënten echter ook gewoon achterwege laten; zo ben je extra snel klaar.
Verdere toevoegingen
Niet iedereen is even dol op de smaak van yoghurt, en de naturel variant van yoghurtijs zal dan ook niet iedereen even goed bevallen. Het voordeel van zelf yoghurtijs maken is dat je in dat geval bijna eindeloos kunt variëren met extra ingrediënten en smaken. Een voor de hand liggende optie is natuurlijk om gepureerd fruit toe te voegen.
Ga daarbij het liefst voor zoete, rijpe vruchten, zoals bijvoorbeeld mango, bosvruchten of meloen. Andere goede toevoegingen zijn onder andere geraspte kokos of pure chocoladesnippers. Na het invriezen kun je het ijs bovendien serveren met fijngehakte nootjes of nog meer stukjes vers fruit naar smaak.
Recept yoghurtijs
Op internet staan tal van recepten voor yoghurtijs, we geven je hier een basis recept. Neem 3 dl yoghurt en meng die met ongeveer 300 gram gepureerd fruit, wanneer je dat toe wilt voegen. Meng 7 gram gelatine poeder (Great Lakes gelatine is een goede optie) met 70 ml koud water en laat dit zo'n 10-15 minuten wellen. Verwarm vervolgens het gelatine mengsel terwijl je roert, let op dat het niet gaat koken!
Giet daarna de gelatine door het yoghurtmengsel en giet het geheel in een ijsmachine. Laat het geheel zo lang draaien als voor jouw model ijsmachine nodig is, en voeg op twee derde van die bereidingstijd eventueel een stijfgeklopt eiwit toe. Heb je geen ijsmachine? Dat is geen probleem: laat het ijs in dat geval drie uur in de vriezer staan en roer het ieder half uur een keer goed om om te voorkomen dat er grote blokken ontstaan.
Liefst zelf yoghurtijs maken
Omdat yoghurtijs gezonder is dan standaard roomijs, komen er de laatste tijd steeds meer ijssalons die ‘frozen yogurt’ verkopen. Lekker makkelijk, zou je denken, maar dat valt helaas tegen: aan dit ijs wordt dan vaak wel weer ontzettend veel suiker toegevoegd. Daarnaast koop je er vaak ijsjes met zoete siropen, suikerdips en slagroom eroverheen – toevoegingen die de voordelen van yoghurtijs weer volledig teniet doen.
Laat je dus niet verleiden door het ijs uit de supermarkt en duik gewoon even de keuken in: zelf yoghurtijs maken is gezonder, lekkerder en ook nog eens een heel stuk leuker.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
leonie zegt:
Hoi ik heb gelatine poeder van jacob hooy gekocht maar zie nu dat het niet van botten of kraakbeen is gemaakt maar van runderhuid.
Wist niet dat je daar ook gelatine uit verkreeg.
kan ik met deze gelatine ook jou yochurt ijs maken?
groetjes Leonie
Mark zegt:
Dag Leonie,
Denk dat dit geen probleem is.
Ben benieuwd!
Groet,
Mark
leonie zegt:
Hoi Mark nou het is prima gelukt!
Heb zojuist yogurtijs met appelmoes en kaneel gemaakt.
wel bio oppelmoes hoor
Mark zegt:
Ha Leonie,
Dat is goed om te horen! :)
Groet,
Mark
Levon zegt:
Is dit de gelatine van varkensbeenderen of heb je ook een andere variant of kun je ook andere variante gebruiken die net zo goed werken. Zoals agar of zo dan heb je zelf een vegetarische variant. Die hebben als ik me niet vergis ook goeie voordelen
Mark zegt:
Dag Levon,
Bedankt voor je reactie.
Deze gelatine is inderdaad afkomstig van botten van runderen en varkens.
Ik heb even voor je gezocht en agar is inderdaad voor vegetariërs een goed alternatief voor de gelatine.
Alvast veel succes met het maken van het eiwitrijk yoghurtijs!
Groetjes,
Mark