Wie is er niet dol op Nutella? De meeste mensen zijn het er toch wel over eens dat dit gewoon de lekkerste hazelnootpasta in de supermarkt is. En dus zondigen we graag regelmatig met een dikke laag pasta op onze boterham.
Maar… zoals wel vaker, gezond is anders. En, ook zoals je van ons gewend bent, het kan een stuk gezonder als je zelf de keuken in duikt. Zelf Nutella maken is namelijk helemaal niet moeilijk, net zo lekker en een stuk beter voor je!
Hazelnootpasta ongezond
Om te beginnen: wat is nu precies het probleem van hazelnootpasta? Hazelnoten zelf zijn gezond, nietwaar? En chocola hoeft ook niet per se slecht voor je te zijn? Dat klopt allemaal – maar het slechte nieuws is dat er in Nutella bar weinig hazelnoten en cacao zitten.
Zo’n pot bestaat om te beginnen voor een derde uit suiker. Daar komt nog eens een flinke laag palmolie bij, met een overschot aan omega 6-vetten dat je helemaal niet nodig hebt. Ten slotte zit er nog eens een significante hoeveelheid melkpoeder in Nutella. Weinig voedzame ingrediënten dus al met al…
Zelf Nutella maken
Dat is zo zonde, juist omdat Nutella maken met gezondere ingrediënten net zo goed mogelijk is. Helaas doet de producent dat niet – dus dan zullen we het maar zelf moeten regelen! Het goede nieuws: meer dan een fatsoenlijke blender heb je er niet voor nodig.
De zelfgemaakte Nutella is nog steeds niet 100% ideaal, omdat we nog steeds wel honing gebruiken om hem te zoeten. Dat bevat iets meer vitamines en mineralen dan suiker, maar heeft verder een vergelijkbare werking. Wel bevat ons recept een héél stuk minder suiker dan zo’n pot uit de supermarkt!
Nutella recept
Voor een pot zelfgemaakte Nutella heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 180 gram hazelnoten
- 20 gram cacaopoeder (of meer voor puurdere pasta)
- 60 ml kokosolie
- 60 ml melk of plantaardige melk
- 2 el honing
- 1 tl vanille-extract
- Snufje zout
Het lekkerste resultaat krijg je door de hazelnoten eerst te roosteren. Leg ze op een bakplaat en schuif ze 12 minuutjes in de oven op 190 graden. Let op: ze mogen donkerbruin worden, maar zeker niet zwart. Dat kan soms best snel gaan, dus hou ze goed in de gaten en schud op tijd om!
Laat de hazelnoten dan even afkoelen en maal ze in de blender tot een gladde massa. Dat duurt een minuut of vijf; stop tussendoor af en toe even om de losse stukjes van de zijkant te schrapen. Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe en blend nog een paar minuten door.
Als je de pasta iets dunner wilt hebben, kun je wat extra melk toevoegen. Iets zoeter? Dan is extra honing een optie. Het is echter de moeite waard om het eens wat minder zoet te proberen dan je gewend bent. De ervaring leert dat je smaak zich vrij snel aanpast, en dat scheelt toch weer suikers.
Recepten met Nutella
Het nadeel van zelf Nutella maken: het is minder lang houdbaar. In een goed afgesloten, schone glazen pot kun je het ongeveer twee weken bewaren. Met af en toe een boterhammetje kom je daar niet zo snel doorheen.
Het goede nieuws: er kan veel meer met je zelfgemaakte gezonde Nutella. We geven je hieronder drie lekkere recepten met Nutella ter inspiratie!
1. Nutella koekjes
Met je zelfgemaakte Nutella heb je eigenlijk al bijna een koekjesdeeg af. Neem één kopje vol Nutella, een gelijke hoeveelheid bloem en een ei, en mix dat tot een glad geheel. Je hebt nu een dik deeg waar je balletjes van kunt maken, die je vervolgens iets plat kunt drukken.
Bak de koekjes die je zo maakt in een voorverwarmde oven op 180 graden Celcius. Ze zijn goed als de randjes hard worden, maar ze in het midden nog zacht aanvoelen. Dat duurt ongeveer 7 minuten. Laat ze 5 minuutjes afkoelen op de bakplaat voor je ze verplaatst.
2. Nutella bananenijs
Meer dan twee bananen, zelfgemaakte Nutella en wat extra cacao heb je voor deze zomerse traktatie niet nodig! Snij twee bananen in stukjes en laat die een paar uur bevriezen. Doe vervolgens met 1 tl cacao en Nutella naar smaak in een blender en meng tot een gladde substantie.
Je kunt het bananenijs direct eten, dan is het een soort softijs. Ook kun je het nog een uurtje in de vriezer zetten voor je het serveert. Laat niet langer dan een uur staan, dan verandert de structuur te veel omdat de boel te hard bevriest!
3. Pindakaas-Nutella repen
Prak 2 bananen en meng ze met 4el pindakaas (zonder suiker!) en 80 gram havermout. Vet een ovenschaal in en giet het beslag daarin. Lepel er een paar klontjes Nutella op en haal er een vork of satéprikker doorheen om mooie swirls te maken.
Bak de repen in ongeveer 15-20 minuten gaar op 180 graden. De Nutella blijft zacht, het is vooral belangrijk dat de havermout tegen deze tijd goed gaar geworden is!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Madeleine zegt:
Wat een lekkere recepten,dank je wel!
Pennink zegt:
Graag had ik gezonde recepten. Maar krijg geen kans om dit te vermelden.Vandaar dat ik het hier schrijf.
Mark (beheerder) zegt:
Hoi Pennink,
Je kunt onze blog categorie met recepten hier bekijken.
Daarnaast kun je de FitChef boeken eens bekijken. Deze bevatten beiden eiwitrijke recepten die geschikt zijn voor mensen die fitter willen worden.
Zie: https://fitchef.nl/