Vind je kant-en-klare eiwitrepen ook zo duur? Dat zijn ze ook! Maar je kunt ze heel makkelijk zelf maken. Bovendien zijn ze dan ook nog eens heel lekker en zodra je de smaak te pakken hebt, weet jij met gemak verschillende soorten repen te maken zodat je altijd wat te kiezen hebt. Met dit basisrecept kun je zo beginnen en zelf eiwitrepen maken!
Waarom eiwitrepen eten?
Als je vaak en regelmatig sport, ben je vast al bekend met eiwitrepen. Zo niet, dan wordt het misschien toch eens tijd om in de keuken te gaan staan om ze zelf te maken!
Eiwitrepen worden vooral gegeten door sporters. Ze bevatten namelijk een heleboel eiwitten, soms in combinatie met de juiste koolhydraten en gezonde vetten. Dat is de reden waarom eiwitrepen zo populair zijn onder sporters. Met een snel tussendoortje krijg je een heleboel goede voedingsstoffen naar binnen.
Niet alleen voor sporters
Eiwitrepen zijn ook goed als tussendoortje zodra je niet zoveel sport. Want het grote voordeel van deze snack is dat ze de juiste voedingsstoffen bevatten, in tegenstelling tot een heleboel andere repen die je overal ziet liggen in de winkels. De eiwitten zullen zorgen voor een verzadigd gevoel en de koolhydraten geven je een flinke energie boost.
Dat laatste doen andere repen ook, maar die zijn vaak maar van korte duur en meestal heb je met deze repen binnen no-time weer trek en zitten ze vol met ongezonde suikers en vetten. Het nadeel alleen van eiwitrepen is dat ze flink duur zijn. Daarom kun je ze beter zelf maken. Een stuk goedkoper en je weet zeker dat je goede voedingstoffen binnenkrijgt.
Zelf eiwitrepen maken
Hieronder een recept voor eiwitrepen uit het FitChef Turbo boek.
Dit heb je nodig:
10 repen 15 minuten + 4-6 uur drogen
- 50 g extra pure chocolade (>70% cacaobestanddelen)
- 100 g gedroogde abrikozen, in kleine stukjes
- 200 g gedroogde vijgen
- 300 g skyr
- 100-120 g volkoren graanontbijt (Brinta)
- 80 g havervlokken
- keukenmachine
- bakpapier
Zo maak je het:
- Hak de chocolade met een groot mes in stukjes. Knip de abrikozen met een schaar in stukjes. Snijd de vijgen in stukjes.
- Maal de vijgen in de keukenmachine tot een plakkerige puree. Voeg de skyr en het volkoren graanontbijtpoeder toe en meng alles tot een egale massa. Schep in een kom dit mengsel om met havervlokken, de abrikozen en chocolade.
- Vorm de massa op een stuk bakpapier tot een rechthoek van 30 cm lang, 10 cm breed en 2 cm hoog. Snijd deze koek in repen van 3 cm breed en 10 cm lang. Laat deze repen bij kamertemperatuur zeker 4-6 uur drogen. Verpak de repen daarna in plasticfolie en bewaar ze liefst in de koelkast.
TIP: Maal de chocolade meteen met de vijgen mee en vervang de havervlokken door pompoenpitten en de proteïnerepen zien er meteen anders uit. En smaken ook heel anders.
Voedingswaarde eiwitrepen:
PER REEP: 815 kJ/ 194 kcal
- 7,2 g eiwit
- 31,3 g koolhydraten
- 3,1 g vet waarvan 1,5 g verzadigd
- 5,9 g voedingsvezel
Variëren met eiwitrepen
Zoals je ziet is het super eenvoudig om zelf eiwitrepen te maken. Je hebt er niet eens een oven voor nodig dus iedereen kan ze maken. Het fijne is ook dat je eindeloos kunt variëren met deze repen. Zo kun je zelf erachter komen op welke manier je ze het lekkerst vindt. Wil je meer variëren? Denk er dan eens aan om bijvoorbeeld kaneel, kokos, honing of rozijnen eraan toe te voegen. Zo maak je de lekkerste eiwitrepen zelf!
Zelfgemaakte eiwitrepen bewaren
Doordat je je eiwitrepen vers maakt, zijn ze niet al te lang houdbaar. Heb je er te veel gemaakt? Dan kan je wel een deel in de vriezer stoppen. De rest is maximaal vijf dagen houdbaar in de koelkast. Buiten de koelkast moet je ze binnen een dag opeten. Eet smakelijk!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Kevin zegt:
Waarom heet dit recept voor eiwitrepen wanneer er 4x zoveel koolhydraten/suiker in zit dan eiwitten... Om vegan eiwitrijk te eten begin je met noten en zaden.
Nynke zegt:
Wat als je niet aan Skyr kunt komen? Zijn er andere producten waar je de skyr mee kan vervangen?
Groeten Nynke
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Nynke, je kunt ook gewoon yoghurt of kwark gebruiken :-)
Lina zegt:
Kun je de vijgen ook vervangen door dadels?
Lotte (beheerder) zegt:
Ja hoor, iedere soort gedroogd fruit werkt hier in principe prima :-)
Jip zegt:
Zijn het grote repen of normalen eiwitrepen? Vullen ze goed?
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Jip,
Ze zijn niet heel groot, maar je kunt ze natuurlijk altijd in je eigen gewenste afmetingen snijden. Dankzij de eiwitten en vezels vullen ze behoorlijk :-)
pamela zegt:
Hi Mark, ik vroeg me af waarom je volkoren graanontbijt toevoegt? Wat zijn de voordelen hiervan ten opzichte van havervlokken?
Zou je ook eiwitpoeder kunnen gebruiken? Daar maak ik meestal mijn repen mee..
Pamela
Mark (beheerder) zegt:
Dag Pamela,
Brinta heeft niet per se voordelen ten opzichte van havervlokken.
Dit recept komt uit het FitChef Turbo boek en Brinta was in dit geval een goed idee voor wat variatie.
Ook eiwitpoeder is geschikt voor eiwitrepen. In het boek (dus ook bij dit recept) heb ik er bewust voor gekozen om geen poeders te gebruiken.
Het kan inderdaad op verschillende manieren! :-)
Groetjes,
Mark
Tina zegt:
Hoi Mark, ik ben benieuwd hoeveel gram ongeveer één reep is wat betreft de voedingswaarde die je aangeeft en hoeveel suiker er in zo'n reep zit? Ik heb ze gemaakt en ze zijn heerlijk! Groetjes!
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Tina,
De genoemde voedingswaarden onder het artikel zijn per reep, dus die kun je gebruiken :-) Als je de repen in andere afmetingen gesneden hebt, kun je met een app als My Fitness Pal makkelijk berekenen hoe de voedingswaarden eruit zien.
Dennis zegt:
Super makkelijk recept! Ik heb het gemaakt en viel best mee.
Ik heb nu 10 reepjes van een kleine 50 gram per stuk.
Vrijdag met sporten maar uitproberen en morgen even als tussendoortje testen :p
Jammer dat ik geen foto kan plaatsen :(
Mark zegt:
Dag Dennis,
Dank voor je reactie.
Ben erg benieuwd wat je van de zelfgemaakte eiwitrepen vindt!
Laat het me maar weten, dat vind ik altijd leuk om te horen!
Groetjes,
Mark