Rare, medium of well-done: hoe lust jij je biefstuk het liefst? En hoe zorg je ervoor dat je favoriete steak goed bruin aangebakken op je bord belandt en tegelijk van binnen nog heerlijk sappig is? Om jouw perfecte biefstuk te bakken hoef je helemaal geen Jamie Oliver te zijn. Na het lezen van deze blog weet je precies hoe je voortaan zelf dit heerlijke stukje vlees moet bakken. Volg gewoon deze 10 stappen!
Biefstuk bakken in 10 stappen
1: Je biefstuk uitkiezen
De perfecte biefstuk bakken begint met het uitkiezen van een goed stukje vlees.
- Kogelbiefstuk: Dit vlees wordt gesneden uit de kogel, een stuk dat vastzit aan de bovenbil. Een mals en mager stuk vlees.
- Entrecote: Gesneden uit een spier (de dunne lende) met een randje vet eraan. Enorm smakelijk, maar relatief veel calorieën.
- Ossenhaas: Gesneden uit de rug van het rund, bij de lende. Is de meest malse en vetarme van de drie, afkomstig uit het lende-deel van de rund.
- Côte de boeuf: Vlees van de laatste 6 ribben van het rund, zacht van smaak. De ribeye is qua structuur hetzelfde als Côte de boeuf, maar dan met het bot eruit.
Weet dus wat je koopt!
2: Op tijd uit de koelkast halen
Haal een half uurtje voordat je je biefstuk gaat bakken deze alvast uit de koelkast. Zo kan het vlees alvast op temperatuur komen. Als je biefstuk namelijk te koud is op het moment van bakken, dan kan het vlees door het schrikken erg taai worden. Aanbakken is juist cruciaal, omdat het dichtschroeien voorkomt dat de binnenkant gaat uitdrogen.
3: Even deppen
Dep de biefstuk vlak voor het bereiden met keukenpapier droog. Bestrooi eventueel met wat zout, peper of andere kruiden. Dit kan ook achteraf!
4: Koekenpan of grillpan
Een koekenpan is in principe een prima optie, maar met een grillpan bereik je het beste resultaat. Behalve die gezellige ruitjesstructuur, zal je biefstuk door de hoge temperatuur van de grillpan supersnel dichtschroeien, waardoor alle vleessappen optimaal bewaard blijven. Het resultaat? Een geruit én sappig stukje vlees! Kies altijd een pan die ruimte genoeg heeft om met je vlees te kunnen schuiven.
5: Invetten
Ons advies bij biefstuk bakken is om dat in kokosolie of roomboter te doen. Beide zijn namelijk geschikt om op hoge temperaturen te gebruiken en bevatten gezonde vetten. Doe wat boter of olie in de grillpan. Door een kwastje te gebruiken en de grillpan in te smeren, voorkom je dat de boter of olie tussen de richels blijft hangen. Zorg ervoor dat je vlees wat te bakken heeft en dat je pan goed heet is!
6: De perfecte biefstuk bakken
Het echte werk kan nu beginnen: je biefstuk kan de pan in! Doe dit met liefde en gebruik je handen of een tang. Door het prikken met een vork in het vlees loopt er namelijk vocht uit. Zonde! Bak het vlees op hoog vuur gedurende 1 minuut per kant (dus in totaal 2 minuten) lichtbruin.
7: Keep it moving
Draai nu het vuur iets lager. Houdt je vlees in beweging door het geregeld om te keren en met je pan te schudden. Voor rare, medium of well-done hou je de volgende richtlijnen aan:
- RARE: Bak 2-3 minuten (1-1,5 minuut per kant) voor een biefstuk die alleen aan de buitenkant gebakken is en van binnen bijna helemaal rauw is.
- MEDIUM: Bak 4-5 minuten (2-2,5 minuut per kant) voor een biefstuk met een mooie bruine buitenkant en een rode kern.
- WELL-DONE: Bak 6-8 minuten (3-4 minuten per kant) voor een doorgebakken biefstuk
Let op: De baktijd hangt ook af van de dikte van je biefstuk. Is je vlees dunner dan 2 cm? Bak dan iets korter. Is het dikker dan 2 cm? Bak dan ietsjes langer. Blijf gedurende de aanbevolen tijd je biefstukje altijd keren!
8: Meten is weten
Ben jij een perfectionist en wil jij tot in de cijfers achter de komma weten of je biefstuk klaar is? Gebruik dan een kerntemperatuurmeter. Je steekt de meter in het dikste gedeelte om de exacte toestand van jouw stukje vlees te bepalen. Prik en lees af:
- 48.8° C = Rare
- 54.4° C = Medium rare
- 60° C = Medium
- 65.5° C = Medium well
- 71.1° C = Well-done
9: Afdekken
Na het bakken haal je de biefstuk uit de pan en dek je hem af met aluminiumfolie. Laat minimaal 2 minuten even rusten. Hierdoor ontspannen de spiervezels zich en kunnen de vleessappen in je
biefstuk optimaal intrekken. Het resultaat? Een supermalse steak!
10: Peper & Zout
Biefstuk heeft weinig extra’s nodig. Een beetje peper en zout is vaak al genoeg. Die kun je vlak voor serveren naar smaak toevoegen.
Wat eten we erbij?
Rundvlees is een goede bron van eiwitten, maar is relatief zwaar verteerbaar. Door je vlees te vergezellen met een flinke bord groenten zorg je dat je maaltijd relatief licht blijft en krijg je tegelijk voldoende vitamines en mineralen binnen. Hoe eet jij je biefstuk het liefst? Laat het ons weten in de comments. Succes met bakken!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Anoniem zegt:
Het heeft niet geholpen, mijn moeder blijft eigenwijs genoeg om te zeggen dat ze zelf uitmaakt hoeveel zout (en suiker bij andere recepten) ze wil toevoegen. En dat ik er gewoon niet mee moet bemoeien. Toch nog bedankt voor het advies van vorige keer.
Anoniem zegt:
Hoi,
Als mijn moeder biefstuk bakt doet ze er naar mijn mening wel veel zout, peper (en kerrie?) op. Als ik zeg dat het zo wel goed is, snauwt ze dat ik zeur en dat ik me er niet mee moet bemoeien. Weet u wat ik eventueel kan zeggen/doen?
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Anoniem,
Dat is lastig! Peper en kerrie zijn gelukkig best gezond, dus daar hoef je je niet druk om te maken (tenzij je het niet lekker vindt, natuurlijk). Te veel zout is inderdaad geen verstandig idee. Misschien kun je zeggen dat je het zelf lekkerder vindt met wat minder zout/kruiden? Of je kunt aanbieden om te helpen met koken en dan je eigen biefstukje op smaak brengen? Het kan zijn dat je moeder geduldiger is als je haar ook verder wat werk uit handen kunt nemen in de keuken!
Dily zegt:
Bedankt voor het artikel om een heerlijke biefstuk te bakken. Mijn dochter zegt dat ze nooit biefstuk bakt omdat hij nooit lekker is. Ik ga dit artikel naar haar mailen!!!!
Ik maak vaak recepten uit jouw boek. Heerlijk.
Mark zegt:
Hi Dily,
Hopelijk lukt het je dochter met dit artikel wel...! :)
En leuk om te horen dat de recepten uit het boek goed bevallen!
Ik/we zijn inmiddels alweer enkele maanden bezig met een vervolg.
FitChef Turbo (15 minuten recepten) komt begin oktober 2017 uit.
Bedankt voor het delen!
Groetjes,
Mark
Edith zegt:
Even een puntje. Bij punt 2 staat dit: Als je biefstuk namelijk te koud is op het moment van bakken, zal de buitenkant gaar worden maar de binnenkant niet. ........
Een biefstuk wordt zelden gaar gegeten
Het is ook niet dat het smoort maar door de schrik kan het vlees erg taai worden. En de biefstuk blijft koud van binnen...ik werk in een ambachtelijke slagerij met super vlees. Verder fijne site!
Mark zegt:
He Edith,
Bedankt voor je feedback! Heb dit iets anders verwoord nu.
En dank voor je compliment m.b.t de website! :-)
Groet,
Mark