Bijna iedereen houdt wel van een portie frietjes op zijn tijd, maar de normale frietjes zijn natuurlijk helemaal niet zo gezond om te eten. Zonde als je op dat moment net zo goed bezig was en vervolgens een flinke portie vette friet met mayonaise naar binnen werkt.
Gelukkig is er een goed alternatief: zoete aardappel friet! Een stukje zoeter dan de normale aardappelvariant, maar wel enorm gezond én lekker. We leggen je hieronder uit waarom zoete aardappel gezond is en hoe ook jij zoete aardappel friet kan maken!
Verschil met gewone aardappel
Zoete aardappel wordt de laatste tijd steeds populairder. Sinds een paar jaar kom je het steeds meer tegen in de winkels én in recepten als tegenhanger voor de gewone aardappel. Dit betekent overigens niet dat de normale aardappel geen verstandige keuze is. Het zijn beide goede bronnen van koolhydraten, die je zeker als fanatieke sporter hard nodig hebt.
Wat is het dan het verschil tussen een gewone aardappel en een zoete aardappel? Eigenlijk niet zo heel veel. Ze leveren beiden ongeveer dezelfde hoeveelheid nutriënten. Zoete aardappel heeft een iets lagere glycemische index dan normale aardappel. Het verschil is echter niet zo groot als vaak wordt gedacht.
Een zoete aardappel bevat over het algemeen iets meer vitamines en mineralen dan een gewone aardappel. Ook dit verschil is te verwaarlozen. Desalniettemin is het leuk om wat te variëren, deze zoete aardappel frieten zijn daarvoor uitermate geschikt.
Zoete aardappel friet maken
Dan wordt het nu tijd om de zoete aardappel friet te gaan maken! Het verschil met gewone friet is dat je zoete aardappel friet in de oven maakt en dus niet in een frituurpan. Dit zorgt ervoor dat zoete aardappel friet zeker een gezond en lekker alternatief is voor gewone friet.
Je kunt er ook heerlijk mee variëren. Het enige lastige is dat het niet echt lukt om ze zo knapperig te krijgen als gewone frieten. Maar met wat tips kom je een heel eind en ze zijn daardoor niet minder lekker. Simpele zoete aardappel frietjes maak je zo:
Zoete aardappel friet (voor twee personen)
Ingrediënten
- 2 grote zoete aardappelen (ongeschild)
- Paprikapoeder
- Chilipoeder
- Peper
- Snufje zout
- Kommetje met koud water
- 4 el olijfolie
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij onregelmatigheden uit de aardappelen, maak er daarna reepjes van en spoel ze goed schoon onder de kraan. Meng de kruiden met de olijfolie in een kommetje. Dep vervolgens de zoete aardappelfrieten droog met wat keukenpapier en doe ze in een kom. Strooi vervolgens het olie-kruidenmengsel over de zoete aardappel frieten en meng dit goed door elkaar.
Verdeel de frieten over een bakplaat en bak ze zo'n 25 minuten in de voorverwarmde oven op 200 graden totdat ze goudbruin worden. Schep ze tussendoor een tot twee keer om zodat alle kanten goed kleuren.
Tot slot
Het kan dus wat lastig zijn om de zoete aardappel frieten extra knapperig te krijgen, maar dit maakt ze niet minder smakelijk! Het lekkerste is het wanneer je de schil om de zoete aardappel laat zitten. Hier zitten niet alleen vitamines in, het zorgt ook voor een betere smaakbeleving.
Als je zoete aardappel friet in de oven maakt, kun je ze het beste op een metalen bakplaat leggen en niet in een glazen ovenschaal. Een metalen bakplaat geleidt meer hitte, zo worden ze extra knapperig. Strooi er bijvoorbeeld ook eens wat kerriepoeder overheen met wat komijn. Zo geef je er gelijk weer een andere twist aan. Probeer het gewoon eens uit!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Hoi zegt:
Kan dit ook met een airfryer?
Mark zegt:
Hoi,
Ja dit is mogelijk.
Zie ook dit artikel: http://uitpaulineskeuken.nl/2016/07/zoete-aardappelfriet-airfryer.html
Groet,
Mark
Marina zegt:
Gisteren inderdaad de zoete aardappel in de oven klaargemaakt, maar dan in schijfjes en met rozemarijn. Zelfs mijn man vond ze erg lekker, dus dat is weer een stap verder in de goede richting! Mijn lichaam verdraagt alle nachtschade planten slechts, dus ik eet al langer zoete aardappelen, maar had ze nog nooit op deze manier klaargemaakt. Zeker voor herhaling vatbaar.
Mark zegt:
Dag Marina,
Kijk, dat is goed om te horen! :)
Groetjes,
Mark
Mark zegt:
Dag Fokje,
Roomboter of grasboter zijn goede alternatieven voor kokosolie.
Groetjes,
Mark
Mark zegt:
Dag Margriet,
Dank voor je reactie.
De termen kokosvet en kokosolie worden vaak door elkaar gebruikt, maar het is hetzelfde.
Over het effect op de gezondheid van kokosolie bestaan vaak veel misverstanden.
Dit komt vooral omdat kokosolie uit verzadigd vet bestaat waarvan we altijd geleerd hebben dat dit slecht is voor je gezondheid.
Het verzadigd vet uit kokosvet is anders van structuur. Het bestaat uit middellange vetzuurketens (MCT's) die gemakkelijker door ons lichaam verteerd worden en een stuk gezonder zijn.
Kokosvet is een onbewerkt product dat bij verhitting tevens alle goede eigenschappen behoud.
Hier nog een artikel over de gezondheisvoordelen van kokosvet:
https://drogespieren.nl/superfoods/waarom-kokosvet-zo-enorm-gezond-is
Ted Deliën zegt:
Leuk al die recepten de havermout koekjes waren heerlijk.
Mark zegt:
Dag Ted,
Leuk om te horen! :)
Eind juni komt er een heel gaaf nieuw receptenboek!
Houd de site in de gaten!
Groetjes,
Mark
Ilse zegt:
Tip: zoete aardappel met tijm en rozemarijn uit de oven is ook een aanrader!
Mark zegt:
Hi Ilse,
Bedankt voor de tip! Ga ik zeker een keer proberen! :)