Gepofte aardappels zijn natuurlijk favorieten voor bij iedere barbecue. Ook als het geen zomer is, kun je ze echter maken, als een lekkere afwisseling voor de standaard gekookte piepers. In dat geval gebruik je gewoon de oven voor een net zo lekker en voedzaam resultaat.
Natuurlijk kun je de aardappels dan met kruidenboter of crème fraîche serveren, maar er is nog veel meer mogelijk. We geven je in deze blog negen heerlijke vullingen en variaties om bij het basisrecept te gebruiken!
Recept gepofte aardappels
Aardappels poffen in de oven is heel eenvoudig. Verwarm de oven voor op 200 graden. Neem een paar middelgrote aardappelen, het liefst van een bloemig ras als bintje of doré. Schrob de schil goed schoon en prik met een vork rondom gaatjes in de aardappel.
Pak iedere aardappel daarna los in met aluminiumfolie en laat ze in het midden van de oven gaar worden. Dat duurt ongeveer 40 tot 50 minuten. Als je met een vork in de aardappel prikt en hij komt er makkelijk weer uit, is hij gaar. Je hoeft hem dan alleen nog maar open te snijden en met een sausje naar keuze op te eten!
Gepofte aardappel variaties
Bekende favorieten voor bij gepofte aardappels zijn bijvoorbeeld kruidenboter, crème fraîche en knoflooksaus. Er zijn echter veel meer variaties mogelijk, die ook nog wat extra voedingswaarde toevoegen. Combineer één van de volgende negen suggesties met een lekkere salade en je hebt zo een volwaardige maaltijd!
1. Hüttenkäse
Meng een paar eetlepel hüttenkäse met ringetjes lente-ui en stukjes zongedroogde tomaat. Breng op smaak met peper en zout en eventueel wat paprikapoeder. Schep het hüttenkäsemengsel in de opengesneden aardappels en bestrooi met pompoenpitten.
2. Guacemole
Prak het vruchtvlees van één rijpe avocado fijn. Meng met een fijn gesnipperd uitje, blokjes tomaat en eventueel wat mais. Breng het mengsel vervolgens op smaak met limoensap, paprikapoeder, komijn en zout en peper. Schep in de opengesneden aardappel, eventueel samen met een lepeltje crème fraîche.
3. Tzatziki
Snijd een komkommer in dunne reepjes (of rasp hem met een ruwe kaasrasp in nog kleinere stukjes). Meng met een flinke lepel yoghurt, verkruimelde feta en een fijn geperst teentje knoflook. Breng op smaak met lekker veel peper. Eventueel kun je bij de gepofte aardappels met tzatziki ook nog wat fijngesneden olijven serveren.
4. Pizza-aardappel
Snijd de gepofte aardappel open en schep het midden eruit. Prak met een klein blikje tomatensaus en Italiaanse kruiden, en schep dat weer terug in de aardappels. Bestrooi met wat kaas en eventueel andere gezonde pizzatoppings. Schuif het geheel nog eventjes onder de gril om de kaas te laten smelten.
5. Caprese
Schep opnieuw het midden uit de aardappel. Hak per stuk 2-3 zongedroogde tomaatjes fijn en meng die met fijngesneden basilicum en het ‘vruchtvlees’ van de aardappel. Schep terug, leg er een plakje mozzarella op en zet het geheel nog een paar minuten onder de gril. Ook lekker met wat extra pijnboompitjes erover.
6. Indiaas
Schep het midden uit de aardappels en meng dat met een fijngesnipperd uitje en doperwtjes. Breng op smaak met currypoeder, gemalen gember, koriander en een lepeltje mosterdzaadjes. Vul de aardappels weer met dit mengsel en serveer ze met een flinke lepel yoghurt.
7. Aziatisch
Prak het aardappelvruchtvlees fijn en meng het met fijngehakte koriander, een flinke kneep limoensap en een bosuitje, in kleine ringetjes. Als je van pittig houdt kun je ook nog een beetje sriracha toevoegen. Vul de aardappels weer met dit mengsel en schuif ze nog tien minuten de oven in om de smaken goed in te laten trekken.
8. Geitenkaas
Meng de aardappel met wat geitenkaas – liefst een wat oudere, zodat hij een stevige smaak heeft. Voeg hier wat fijngehakte walnoten en een lepeltje honing aan toe en vul de aardappels met dit mengsel. Leg er nog een plakje geitenkaas overheen en laat dit even grillen in de oven. Serveer eventueel met nog een beetje honing.
9. Zalm
Meng de aardappel met een lepel zure room, dille en zout en peper naar smaak. Laat dat nog even in de oven staan, zodat de room zich goed met de aardappel mengt. Serveer vervolgens met plakjes gerookte zalm en eventueel nog wat zure room.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!