Biologisch eten lijkt met de dag populairder te worden: waar het vroeger nog kleine, obscure winkeltjes waren die biovoedsel verkochten, schieten er vandaag de dag hele supermarkten uit de grond die volledig toegewijd zijn aan natuurlijk geproduceerd voedsel.
Met die groei komen er echter ook steeds meer termen in omloop, waartussen het onderscheid niet altijd duidelijk zichtbaar is. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen biologisch en ecologisch, en is één van de twee een betere keuze? We leggen het je graag uit!
Wat is biologisch?
Veel mensen weten waarschijnlijk wel ongeveer wat biologisch inhoudt, maar voor de volledigheid gaan we er toch nog even op in. Biologisch draait om leven, wat wil zeggen dat alle gebruikte producten afkomstig moeten zijn van planten of dieren. Geen chemicaliën tegen ongedierte dus, en ook kunstmest is uit den boze.
Ook worden dieren op een diervriendelijke manier gehouden en krijgen ze zo veel mogelijk natuurlijke, biologische voeding. Nu genetische modificatie steeds meer de standaard begint te worden, wordt het ook steeds belangrijker dat biologisch geteelde en gekweekte voedingsmiddelen daar vrij van zijn.
Wat is ecologisch?
Maar als biologisch om respect voor de natuur en het leven draait, is het dan niet hetzelfde als ecologisch? Nee, niet precies. Ecologisch betekent namelijk niet alleen dat gebruikte producten natuurlijk moeten zijn, het betekent ook nog eens dat alles dat je doet in overeenstemming moet zijn met de hele natuurlijke kringloop.
Met andere woorden: alles in de tuin wordt gebruikt, zelfs plantaardig afval wordt als compost gerecycled. Daarnaast is het bij ecologische landbouw belangrijk dat er veel variatie is tussen de verschillende planten, en worden er zo veel mogelijk inheemse planten en dieren geteeld en gehouden.
Verschil biologisch en ecologisch
Het verschil tussen biologisch en ecologisch eten valt zodoende redelijk kort samen te vatten: ecologisch gaat verder dan biologisch. Alles dat ecologisch is, is dus automatisch ook biologisch, maar niet alles dat biologisch is, is direct ook ecologisch! In een biologische tuin wordt misschien natuurlijke mest gebruikt, maar in een ecologische tuin wordt de voorkeur gegeven aan compost die afkomstig is van het eigen afval.
En de natuurlijke bestrijdingsmiddelen die je in biologische bedrijven aantreft? Die zijn bij ecologische boerderijen niet nodig: daar eten de merels en de lieveheersbeestjes het ongedierte op.
Welke van de twee moet ik kiezen?
Wanneer je verantwoorder wilt gaan eten, zit je over het algemeen met zowel biologisch als ecologisch eten goed. Bij allebei weet je namelijk zeker dat er in je voedsel geen chemicaliën, antibiotica en andere kunstmatige stoffen verborgen zitten.
Het verschil zit hem dan ook voornamelijk in wat er buiten je eten om gebeurt: als je voor ecologisch eten kiest, weet je namelijk ook zeker dat het van een plek komt die zo is vormgegeven dat de natuur er optimaal mee ondersteund wordt! Zo hou je dus niet alleen jezelf gezond, maar ook de omgeving. Voor biologisch eten geldt dit echter ook al in flinke mate, dus je hoeft je zeker niet schuldig te voelen als je hier voor kiest.
Keurmerken
Wanneer je zeker wilt weten dat je biologische of ecologische producten koopt, kun je doorgaans wel vertrouwen op de naam: het woord biologisch is namelijk beschermd, wat wil zeggen dat het alleen gebruikt mag worden door producten die officieel goedgekeurd zijn. Je kunt daarnaast ook nog op verschillende keurmerken letten.
Het bekende EKO-keurmerk is het belangrijkste Nederlandse bewijs van biologische productie, en voor internationale producten is er het Europese keurmerk. Daarnaast is er Demeter, voor biologisch-dynamisch geproduceerd voedsel. Aparte ecologische keurmerken zijn er helaas niet, maar vaak vind je hierover wel informatie op de verpakking!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!