
Goed kunnen zien is voor veel mensen vanzelfsprekend. Het gevolg is dat we maar weinig aandacht besteden aan de gezondheid van onze ogen. Toch kunnen die dat af en toe wel gebruiken! Net als de rest van je lichaam kunnen gezonde ogen immers alleen gezond blijven met de juiste verzorging.
Gelukkig hoeft dat helemaal niet ingewikkeld te zijn. Met onderstaande tien tips ga je het ontstaan van oogziekten tegen en voorkom je het verslechteren van je zicht!
Tips voor gezonde ogen
Gezonde ogen behoud je natuurlijk door schadelijke invloeden tegen te gaan, maar ook door gezond te eten. We geven je voor allebei die factoren vijf adviezen!
1. Stop met roken
Roken is in het algemeen heel ongezond, en voor je ogen vormt het geen uitzondering. Een belangrijk probleem is dat roken je bloedvaten verzwakt. Dat betekent dat het netvlies, met alle bloedvaten die er doorheen lopen, ook beschadigd kan raken. Verder vergroot roken de kans op de oogziekte staar, en zorgt het voor droge ogen.
Gelukkig zijn deze effecten voor een groot deel om te keren door te stoppen met roken. Hoe lang je het al doet maakt niet uit: de kans op oogziekten neemt af zodra je stopt. Naarmate je langer zonder sigaretten doet, wordt hij steeds kleiner!
2. Draag een zonnebril
UV-straling is niet alleen schadelijk voor de huid. Ook het hoornvlies kan er bijvoorbeeld door beschadigd raken. Ook vergroot veel zonlicht weer de kans op staar. Op zonnige dagen is het dus belangrijk om een zonnebril te dragen. Let er wel op dat het een goede is die zowel UV-a als UV-b straling tegenhoudt.
3. Hou een ‘schermpauze’
Te lang naar een scherm kijken is voor je ogen erg vermoeiend. Dat is vooral omdat je niet wisselt tussen afstanden wanneer je achter de computer zit, en daarnaast omdat je veel minder knippert. De 20/20/20-regel werkt om dat probleem tegen te gaan: kijk elke 20 minuten 20 seconden weg, naar een punt op minstens 20 meter afstand. Je ogen dichtdoen werkt overigens ook.
4. Wees zorgvuldig met je lenzen
Contactlenzen zijn geweldige dingen – maar je moet er wel hygiënisch mee omgaan. Doe je dat niet, dan kan achtergebleven vuil snel voor infecties zorgen. Was dus altijd je handen voor je aan je lenzen komt, en reinig ze goed met middelen die daarvoor bedoeld zijn. Hou ze ook niet in tijdens het zwemmen en slapen.
5. Kijk uit met oogmake-up
Vloeibare make-up is voor bacteriën een uitstekende groeiplaats. Om die reden wordt het aangeraden je oogmake-up niet langer dan een half jaar te gebruiken. Heb je last van een ooginfectie, dan kun je sowieso beter alle make-up weggooien die je rondom je ogen gebruikt. Deel vloeibare producten ook niet met anderen, om meer vervuiling te voorkomen.
6. Vitamine A
Maar gezonde ogen behoud je niet alleen door schade van buitenaf te voorkomen. Minstens zo belangrijk is het dat je ogen alle noodzakelijke bouwstoffen krijgen. Vitamine A is een bekende en belangrijke factor. Het zit vooral in eigeel, boter, volle zuivel en lever. Oranje fruit en groente bevatten veel betacaroteen, waar je lichaam vitamine A van maakt.
7. Vitamine C en E
Vitamine C en E zijn antioxidanten. Die gaan overal in het lichaam beschadigingen tegen, en zorgen dus ook voor gezonde ogen. Vitamine C zit in groenten als broccoli en paprika, en in citrusvruchten en bessen. Vitamine E is een vetoplosbare vitamine die je bijvoorbeeld in noten en avocado terugvindt.
8. Zink
Zink is een belangrijk mineraal voor je ogen. Veel mensen met oogaandoeningen als staar en maculadegeneratie blijken een sterk tekort aan zink te hebben. Het mineraal zit vooral in schaal- en schelpdieren, en in iets mindere mate in vlees. Ook volkoren granen, eieren en soja zijn prima bronnen. Voor vegetariërs kan een supplement wel aan te raden zijn.
9. Carotenoïden
Van de verschillende antioxidanten zijn carotenoïden voor je ogen het belangrijkst. Vooral de stofjes luteïne en zeaxanthine zijn essentieel om je zicht gezond te houden. Je vindt carotenoïden in het algemeen in oranje en gele vruchten en groentesoorten. Luteïne zit verder ook veel in groene bladgroenten.
10. Omega 3
De belangrijkste functie van omega 3 voor de ogen is het voorkomen van droge ogen. Vooral als je lenzen draagt kan dat een uitkomst zijn! Verder zorgt ook voldoende omega 3 voor een goede doorbloeding, en voorkomt het dus schade aan je netvlies. Zo dragen ook gezonde vetten bij aan gezonde ogen.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Ik neem al jaren omega-3 supplementen voor mijn ogen. Toen ik in Japan woonde, raadde mijn dokter dit aan. Recent ben ik teruggekeerd naar Nederland en ben ik dus op zoek naar een betrouwbaar merk van supplementen. Kan iemand mij uitleggen waarom de prijs van supplementen zo uiteenlopend is? Neem nu bijvoorbeeld kruidvat (https://www.kruidvat.nl/lucovitaal-ogen-scherp-zien-vochtbalans-capsules/p/4227966) in vergelijking met Flinndal (https://www.flinndal.nl/omega-3-vetzuren/omega-3-oog)? Is dit omdat Flinndal betere kwaliteit levert of is het puur marketing?
Graag had ik jullie mening gehoord.
Adam
Hallo Adam,
Als je Omega-3 supplementen neemt is de kwaliteit erg belangrijk. De vetzuren kunnen immers "ranzig" worden waardoor de kwaliteit achteruit gaan. Persoonlijk neem ik het Unocardio 1000 van WHC. Ik zeg niet dat dit het beste is, maar heeft wel veel goede eigenschappen, en hier betaal je dan ook voor. Ik lijst ze even op zodat je een inzicht kan krijgen in wat belangrijk is:
Hoogste omega 3-concentratie van 95%
1200 mg omega 3-visolie met 675 mg EPA en 460 mg DHA per softgel
1000 IE vitamine D3 in natuurlijke vorm
Lage TOTOX oxidatie waarde van 6-8
Natuurlijke beste opneembare triglyceride vorm
Gecertificeerd voor hoogste zuiverheid
Makkelijk te slikken softgels
Fijne sinaasappelsmaak zonder vissige oprispingen
In praktische doordrukstrip, pharmaceutisch verpakt
Uit duurzame visserij, uitsluitend niet-bedreigde vissoorten
Ik hoop dat dit wat verduidelijkt voor jou.
Had ik deze tips maar eerder gelezen. Wellicht had ik dan geen lenzen hoeven hebben. Het is in ieder geval zaak om het niet erger te laten worden.