Het is een aandoening waar maar zelden over gesproken wordt, maar toch heeft zo’n 5% van de Nederlanders er last van: onrustige (rusteloze) benen. Heb jij ook wel eens een gekke kriebel in je benen waardoor je ze wel moet bewegen? Dan ben je dus zeker niet de enige!
Hoewel het maar een klein probleem lijkt, kan het voor mensen wel degelijk flink vervelende gevolgen hebben, zeker als het lange tijd door blijft gaan. We geven je dus een paar adviezen die er hopelijk voor zorgen dat je je benen in de toekomst makkelijker stil kunt houden.
Wat zijn onrustige benen?
Het rusteloze benen-syndroom wordt ook wel RLS genoemd, een afkorting van het Engelse restless leg syndrom. De verschijnselen kunnen redelijk divers zijn, maar waar alle patiënten altijd last van hebben, is het ongewild bewegen van hun benen.
Dat kan het gevolg zijn van een kriebelend of zelfs branderig gevoel dat zich door je benen verspreidt, hoewel het syndroom doorgaans niet als pijnlijk ervaren wordt. Vaak verergeren de klachten zich wanneer je een tijdje stil zit, of bijvoorbeeld wanneer je in bed ligt.
Problemen onrustige benen
Natuurlijk is het heel vervelend om ongecontroleerde schokjes in je benen te hebben, maar voor veel mensen met RLS worden de problemen al snel groter dan dat. Zoals gezegd wordt de onrustigheid vaak groter in bed, en dat heeft vaak tot gevolg dat mensen slechter slapen, omdat ze constant wakker schrikken van hun eigen bewegingen.
Hierdoor zijn ze ook overdag prikkelbaarder en vermoeider! Daarnaast schamen mensen zich vaak voor hun onrustige benen, wat er uiteindelijk zelfs toe kan leiden dat ze minder buiten de deur komen en sociale afspraken mijden. Ten slotte kan de concentratie er bijvoorbeeld op werk flink bij inschieten wanneer je steeds met je kriebelende benen bezig bent.
Oorzaken RLS
Onderzoekers hebben nog steeds niet precies kunnen vaststellen waar die onrustige benen vandaan komen, maar het lijkt inmiddels wel duidelijk dat het iets te maken heeft met de regulatie van het stofje dopamine. Een tekort aan deze neurotransmitter zorgt er dus niet alleen voor dat je minder blij gaat voelen; het kan ook je spiercoördinatie beïnvloeden!
Verder kunnen onrustige benen ook als symptoom van andere problemen optreden, zoals reuma, de ziekte van Parkinson of een tekort aan foliumzuur of ijzer. Het lijkt er ook op dat zwangere vrouwen relatief vaak last van RLS krijgen, maar als er geen andere oorzaken zijn, gaat dat na de bevalling snel weer over.
Oplossingen rusteloze benen
Wanneer het probleem nog niet heel hevig is, kun je vaak zelf wel een aantal maatregelen nemen om het gekriebel in je benen te verminderen. Zo helpt het om ervoor te zorgen dat je lichaam wat meer vaart achter de dopamineproductie zet, bijvoorbeeld met een fijne massage.
Ook is het belangrijk om zo min mogelijk alcohol te drinken, en om ook de consumptie van koffie en suikerhoudende frisdranken te minderen, en ook sporten kan verstandig zijn, als je het niet ’s avonds doet. Een regelmatig slaapritme en een goed donkere slaapkamer kunnen er ten slotte voor zorgen dat je dieper slaapt, waardoor je ’s nachts minder last hebt van het geschok.
Medicatie van arts
Mochten de bovenstaande maatregelen niet helpen, dan is het verstandig om even bij de huisarts lang te gaan. Je kunt dan controleren of er sprake is van een achterliggende ziekte die het probleem veroorzaakt, of dat het echt alleen om RLS gaat. In het laatste geval zal de arts je vermoedelijk dopamine-agonisten voorschrijven, medicijnen die de werking van dopamine imiteren. Daarmee nemen de klachten doorgaans af.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
gre dijkhuis zegt:
Ik heb een tijd last gehad van rusteloze benen, heel vervelend, tot iemand tegen me zei dat ik magnesium moest nemen. En inderdaad ben magnesium citraat gaan slikken en de klachten verdwenen als sneeuw voor de zon. Ik neem nu niet dagelijks meer maar 1 á 2 keer in de week en heb nooit meer last van die akelige kriebelbenen.
Het verbaasd me dat ik het hier ben tegen gekomen.
Lotte (beheerder) zegt:
Wat fijn om te horen dat je van de klachten af bent, Gre :-)