Als je zwanger bent, eet je plotseling niet alleen nog maar voor je eigen gezondheid. Ook het kindje in je buik is afhankelijk van de voeding die jij binnenkrijgt! Sommige producten die je normaal gesproken prima kunt eten, zijn daardoor plotseling niet meer zo’n goed idee. Ze bevatten bijvoorbeeld stoffen die de ontwikkeling van je kind kunnen belemmeren, of werken jouw lichaam tegen bij het overdragen van voedingsstoffen.
Maar over welke producten hebben we het dan precies? Wat mag je niet eten als je zwanger bent? We geven je vandaag een handig overzicht, compleet met de medische redenen erbij!
Wat mag je niet eten als je zwanger bent?
Natuurlijk betekent dit niet dat je meteen een onomkeerbare fout gemaakt hebt als je eens per ongeluk iets uit onderstaande lijst eet. Een hapje lever zorgt heus niet meteen voor allerlei gruwelijke problemen! Desalniettemin is het verstandig om wel echt goed op je voedingspatroon te letten. Vermijd de volgende producten en vergeet vooral ook niet om extra foliumzuur te slikken. Ook een algemene multivitamine kan absoluut geen kwaad!
De volgende producten kun je beter niet eten als je zwanger bent:
1. Rauw vlees
Rauw vlees kan ziekmakers als de Toxoplasma gondii bevatten. Voor volwassenen is deze bacterie niet levensgevaarlijk, maar ongeboren kinderen kunnen er zeker door in gevaar komen.
Het is daarom verstandig om tijdens de zwangerschap alleen vlees te eten dat door en door verhit is geweest. Zo weet je zeker dat alle gevaarlijke bacteriën eruit zijn. Dat betekent dat gerechten als carpaccio, filet americain en gerookte vleeswaren als rosbief beter niet gegeten kunnen worden.
2. Rauwe vis
Voor rauwe vis geldt precies hetzelfde als voor rauw vlees: je wilt die bacteriën niet binnenkrijgen. Geen sushi of rauwe haring, met andere woorden! Ook gerookte vis kun je tijdens de zwangerschap beter niet eten. Nog een categorie die gevaarlijk kan zijn, bestaat uit de roofvissen. Soorten als zwaardvis en tonijn bevatten relatief meer zware materialen. Je kunt ook deze daarom beter links laten liggen.
3. Rauwe zuivel en eieren
Rauwe melk kan de Listeria-bacterie bevatten, die voor ongeboren kinderen gevaarlijk isDat betekent dat rauwmelkse kazen bijvoorbeeld ook beter niet gekocht kunnen worden. Dit staat altijd op het etiket aangegeven als 'au lait cru' of 'gemaakt van rauwe melk'. Melk uit de supermarkt kun je wel gewoon drinken, die is standaard gepasteuriseerd.
Ook rauwe eieren zijn door bacteriën geen goede keuze: vooral Salmonella is hier de boosdoener. Tiramisu en andere gerechten met rauw ei zullen daarom een paar maanden moeten wachten.
4. Leverworst
Voorlopig lijkt het antwoord op de vraag ‘wat mag je niet eten als je zwanger bent?’ dus vooral ‘rauwe dierlijke producten’. Ook andere voedingsmiddelen zijn echter minder gezond.
Leverworst is bijvoorbeeld ook geen verstandige keuze voor zwangere vrouwen. Lever bevat namelijk ontzettend veel vitamine A, en dat kan in te hoge concentraties voor aangeboren afwijkingen zorgen. Zolang je geen lever eet, weet je vrij zeker dat je geen overdosis vitamine A binnenkrijgt.
5. Kruidenpreparaten
Kruiden bevatten aromastoffen die in grote hoeveelheden slecht voor je kind zijn. Wanneer je de kruiden in normale hoeveelheden in de keuken gebruikt, is dat nog geen probleem. Preparaten met kruiden bevatten echter enorme concentraties van deze stoffen, en kunnen daarom voor complicaties zorgen. Vermijd dit soort pillen dan ook tijdens de zwangerschap!
6. Alcohol
Dan nog een vanzelfsprekend onderdeel van de lijst: alcohol. Het kan onder andere voor hersenafwijkingen zorgen bij je kindje, en moet daarom met zorg vermeden worden. Ook je dagelijkse glaasje rode wijn is in dit geval dus zeker ongezond! Eet ook geen gerechten die met alcohol bereid zijn, zoals bijvoorbeeld risotto met witte wijn.
7. Minderen: zoethout en cafeïne
Normaal gesproken kun je zo’n 400 mg cafeïne per dag eten en drinken. Tijdens je zwangerschap wordt echter een maximum van 200 mg aangeraden. Cafeïne kan namelijk de kans op miskramen en ondergewicht bij het kindje vergroten. Ook drop en zoethoutthee kun je beter niet te veel eten. Die verhogen namelijk de bloeddruk, want de overdracht van voedingsstoffen via de placenta bemoeilijkt.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!