Kwarktaart is in veel Nederlandse huishoudens een grote favoriet voor verjaardagen en andere speciale gelegenheden. Zo’n taart is immers hartstikke makkelijk; meer dan een pakje van Dr. Oetker heb je niet nodig om deze lekkernij in elkaar te zetten. Het slechte nieuws is helaas dat kwarktaart niet bijster gezond is.
Gelukkig hebben we daar een oplossing voor – maak deze traktatie zelf van verse en onbewerkte ingrediënten! Deze gezonde kwarktaart met sinaasappel en kiwi is één van de vele gezonde recepten uit het FitChef boek.
Kwarktaart ongezond?
Nog even snel, waarom zou je nu zo moeilijk doen als je ook gewoon voor zo’n pakje kunt kiezen? Daar kunnen we kort over zijn. Die kant-en-klare mixen bevatten niet alleen veel suiker, maar ook allerlei kunstmatige zoetstoffen en smaakstoffen, zeker wanneer je voor een variant met een smaakje gaat.
Ook bestaat de koekjesbodem voor het overgrote deel uit snelle koolhydraten, die je bloedsuiker alleen maar verder omhoog laten schieten. Dat heeft tot gevolg dat je meer vet opslaat. Tel daar de transvetten, glucosesiroop en zelfs zout bij op, en je begrijpt dat je dit product maar beter links kunt laten liggen.
Gezonde taartbodem
De standaard taartbodem voor kwarktaart wordt gemaakt van vermalen koekjes met boter. En dat betekent een bom vol suikers, wit meel en transvetten. Dat kunnen we beter! In plaats daarvan maken we dus een taartbodem van dadels, pecannoten en kokos.
Dadels zorgen niet alleen voor wat kleverigheid en een heerlijk zoete smaak, ze leveren ook allerlei gezonde mineralen en zorgen er met vezels voor dat je bloedsuiker niet omhoog schiet. Kokos is de bron van nog meer vezels en gezonde vetten, en pecannoten zitten als alle noten vol mineralen, gezonde vetten en eiwitten. Daar kun je zonder schuldgevoel van eten!
Gezonde kwarktaart
Dan is er nog de kwarklaag, die bij kant-en-klare taarten vaak bestaat uit een bak kwark met een zakje onduidelijke zoete poeders. Ook daar doen we natuurlijk niet aan mee… Met de kwark zelf is niets mis: die levert flink wat eiwitten, zonder dat daar slechte stoffen bij komen.
Er wordt een heel klein beetje slagroom gebruikt. Je kunt dit weglaten, maar dan wordt de taart een stuk minder romig. Per punt valt de hoeveelheid slagroom te verwaarlozen. Bepaal voor jezelf of je dit wel of niet wilt toevoegen.
In plaats van de poeders gebruiken we honing, vanille en wat fruit. Het resultaat is misschien wat minder zoet dan de taart die je gewend bent, maar ook voor een stuk lichter en gezonder! Ten slotte voegen we gelatine toe, dat eveneens talloze gezondheidsvoordelen heeft.
Dit heb je nodig
- 9 blaadjes gelatine
- 1 (biologische) sinaasappel
- 1 groene appel, gewassen
- 100 g pecannoten
- 50 g kokoschips of geraspte kokos
- 75 g dadels, zonder pit
- 500 g magere kwark, op kamertemperatuur
- 2 theelepels vanillepoeder of het zwarte merg uit 1 vanillestokje
- 3 eetlepels vloeibare honing
- 200 ml slagroom
- 2 kiwi’s, geschild en in blokjes
- Keukenmachine
- Springvorm (18-20 cm), licht ingevet en bodem bekleed met bakpapier.
Gezonde kwarktaart recept
Goed, dan wordt het tijd voor het recept. Week de blaadjes gelatine in koud water. Maak intussen de bodem door 100 g pecannoten, 75 g ontpitte dadels en 50 g kokos te mengen in een keukenmachine. Druk dit ‘deeg’ uit op de bodem van een 18-20 cm taartvorm.
Snijd één appel in plakjes en gebruik driekwart daarvan om uit te spreiden over de taartbodem. Bewaar de rest nog even. Snijd één mooie plak van een sinaasappel, en pers de rest van de vrucht uit. Verwarm het sap en los hier de gelatine in op. Laat even afkoelen, en meng de gelatine dan met 500 g magere kwark.
Voeg 2 tl vanillepoeder en 3 el honing toe. Klop 200 ml slagroom stijf en meng dit ook met de kwark. Verdeel over de bodem en de appels en laat 3-4 uur opstijven in de koelkast. Garneer de taart met de overgebleven appel en stukjes kiwi van twee kiwi’s. Snijd de laatste sinaasappelplak in en draai hier een mooie krul van om de decoratie af te maken.
Voedingswaarde (per stuk bij 12 stukken):
- Calorieën: 277
- Eiwitten: 7 g
- Koolhydraten: 15 g
- Vetten: 15 g
Enthousiast over dit recept? De FitChef boeken staan boordevol overheerlijke recepten – allemaal praktisch én snel te bereiden! Het ideale cadeautje - voor iemand anders, of gewoon voor jezelf!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Jacoline zegt:
Hoi Mark,
wat weerhoud je om er een mooie foto bij te plaatsen?
En is vanille poeder hetzelfde als vanille suiker?
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Jacoline, helaas hebben we geen vaste voedingsfotograaf in dienst, dus we hebben niet altijd mooie afbeeldingen bij onze recepten. Op ons nieuwe platform FitChef vind je die overigens wel, mocht je nieuwsgierig zijn!
Wat de vanillepoeder betreft: Dat is niet hetzelfde als vanillesuiker! Vanille suiker is, zoals de naam al zegt, suiker gemengd met wat vanille aroma. Vanillepoeder daarentegen is de binnenkant van een vanillepeul, die gedroogd en vermalen is. Iets minder zoet dus, maar ook wat gezonder om te gebruiken!
gea zegt:
wil geen gelatine gebruiken. wat is een goede vervanger?
Mark zegt:
Hoi Gea,
Agar Agar is een vegetarisch alternatief voor gelatine.
Dat zou een optie kunnen zijn.
Groetjes,
Mark
Mark zegt:
Hoi Iris,
Sorry voor de late reactie. Ze je bericht nu pas!
De bodem wordt een beetje knapperig.
Zou de kwarktaart echt een keertje maken. Hij is heerlijk!
Iris zegt:
Wordt deze bodem echt goed knapperig?