"Transformeer je lichaam in een vetverbrandende machine!"

Havermoutbrood recept!

19 augustus, 2016
Mark

Nadat bananenbrood plotseling razend populair werd, was het natuurlijk een kwestie van tijd voor de volgende variatie op zou duiken. En die lijkt er nu te zijn! Havermoutbrood – een brood dat, verrassing, van havermout gemaakt wordt – verovert ook steeds meer huishoudens. Je kunt het dan ook als ontbijt, lunch én tussendoortje eten – ideaal. Bovendien valt het recept zowel hartig als zoet te maken. Maar hoe gezond is havermoutbrood nu eigenlijk? En hoe maak je het zelf? Na het lezen van dit artikel weet je er alles van!

Hoe gezond is havermout?

Het belangrijkste ingrediënt van havermoutbrood is natuurlijk havermout, het graan waar het naar genoemd is. Wanneer we willen weten hoe gezond havermoutbrood is, is dit dus ook de plek om te beginnen! En het antwoord is eigenlijk heel simpel: havermout is hartstikke gezond. Het bevat trage koolhydraten die je lange tijd energie leveren, en vezels die je darmen in goede conditie houden.

Haver bevat ook allerlei antioxidanten, die beschadigingen in het lichaam herstellen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat het eten van havermout je cholesterollevels verbetert. Vooral het ongezonde LDL-cholesterol daalt namelijk wanneer je havermout eet. Ten slotte bevat het relatief weinig calorieën, waardoor haver ook een goede keus is als je op je gewicht let.

Wat zit er verder in havermoutbrood?

Havermoutbrood is typisch zo’n recept waarmee eindeloos te variëren valt. Er worden dan ook allerlei verschillende ingrediënten gebruikt, afhankelijk van wie het bakt! Toch hebben de meeste recepten één ding gemeen: de verdere ingrediënten zijn doorgaans gezond. Pitten en zaden zijn een geliefde toevoeging.

Goed nieuws, want die vormen een uitstekende bron van eiwitten, gezonde vetten en verschillende vitamines en mineralen. Ook fruit, al dan niet gedroogd, doet het goed. Hoewel dit vaak relatief veel suiker bevat, worden de gevolgen daarvan aardig opgevangen door alle vezels eromheen. Al met al kunnen we dus wel zeggen dat havermoutbrood doorgaans een heel gezond product is.

Havermoutbrood als tussendoortje

Havermoutbrood wordt door veel mensen als ontbijt gegeten, maar ook als tussendoortje is het ideaal. De vezels in de havermout zorgen er namelijk voor dat ook een klein plakje lange tijd vult. Op die manier voorkom je eetbuien later op de dag!

De handigste manier om het havermoutbrood te bewaren, is door het in losse plakjes in te vriezen. Zo haal je makkelijk één portie per dag uit de vriezer. Natuurlijk kun je het brood los eten, maar ook met eiwitrijk beleg zoals cottage cheese, humus of rosbief kan het heerlijk zijn. En heb je zin in een snelle lunch? Dan doet dit het natuurlijk ook prima.

Wij geven een Gratis Receptenboek weg!

Wil jij dit receptenboek ontvangen?

Supermarktbrood?

Zoals met ieder product dat populair wordt, beginnen ook supermarkten al in te spelen op de hype rondom havermoutbrood. Goede kans dat er ook bij jou binnenkort een soortgelijk brood in de schappen ligt. Makkelijk? Dat zeker, maar de vraag is of het ook daadwerkelijk gezond is. Er is een goede kans dat dit ‘haverbrood’ in feite gewoon uit tarwe met een snufje haver bestaat.

Bovendien wordt er aan supermarkt brood vaak allerlei rommel toegevoegd. Meer zout en suiker heb je zeker niet nodig! Tenzij je toevallig een goede biowinkel in de buurt hebt, is het dus aan te raden om het brood zelf te bakken.

Havermoutbrood recept

Gelukkig is dat ontzettend makkelijk – je hoeft eigenlijk alleen maar de ingrediënten bij elkaar te gooien. Meng 250 gram havermout, 30 gram gebroken lijnzaad, 30 gram pompoenpitten, 2 el kaneel, 3 eieren, 180 ml plantaardige melk en 1 geprakte banaan in een kom. Voeg eventueel gedroogd fruit, nootjes, kokos of andere extra’s toe, als je dat lekker vindt. Verdeel het geheel vervolgens in een cakevorm en bak ongeveer drie kwartier of iets langer op 170 graden, en voilà, je havermoutbrood is klaar! Laat het iets afkoelen voor je het in plakjes snijdt, dan blijft het zeker stevig genoeg.

Heb je inspiratie nodig voor gezonde én praktische recepten?

Dan is mijn receptenboek zeker wat voor jou!
Dit hardcover boek bevat 246 pagina's met tips en 105 eiwitrijke recepten om fit te worden én te blijven!

Interessant artikel?
Ik zou het enorm waarderen als je het deelt via de social media buttons. Ook een reactie stel ik erg op prijs. Ik probeer altijd dezelfde dag nog te reageren!

Heb jij ons nieuwe boek al gezien?
Betaalbare, praktische en snelle recepten! Klik op de afbeelding voor meer info. Of bekijk HIER de reviews/reacties op Facebook!

Interessant artikel?
Ik zou het enorm waarderen als je het deelt via de social media buttons. Ook een reactie stel ik erg op prijs. Ik probeer altijd dezelfde dag nog te reageren!

Heb jij ons nieuwe boek al gezien? 
Betaalbare, praktische en snelle recepten! Klik op de afbeelding voor meer info. Of bekijk HIER de reacties/reviews op Facebook!

AANBEVOLEN VOOR JOU!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Heb vanmorgen het brood gebakken en ik moet toegeven: Het is héérlijk! Past ook perfect in een moleculair dieet.
Ben heel blij met dit recept, dit is een blijvertje, dank je wel!

Hi, waar ik op klik ik krijg het recept voor havermoutbrood niet te zien.
Ik moet mijn e mail adres bevestigen maar zie nergens een link.
Ik zou heel graag het recept ontvangen.

Wacht u reactie af.

Dag Susanne,

Hoe bedoel je? Het recept staat gewoon in het artikel hierboven?
Kan je het artikel ook niet zien?

Onderaan het artikel zie je 'Havermoutbrood recept'.

Dag Angelique,

Ik heb het nog nooit zonder banaan gemaakt.
Dus ik denk dat er niks anders op zit dan het even te proberen.

Groetjes,

Mark