Heb jij ons (kook)boek al?

< Lees hier de vele reviews op BOL.com

18

Havermoutbrood recept!

Nadat bananenbrood plotseling razend populair werd, was het natuurlijk een kwestie van tijd voor de volgende variatie op zou duiken. En die lijkt er nu te zijn! Havermoutbrood – een brood dat, verrassing, van havermout gemaakt wordt – verovert ook steeds meer huishoudens. Je kunt het dan ook als ontbijt, lunch én tussendoortje eten – ideaal. Bovendien valt het recept zowel hartig als zoet te maken. Maar hoe gezond is havermoutbrood nu eigenlijk? En hoe maak je het zelf? Na het lezen van dit artikel weet je er alles van!

Hoe gezond is havermout?

Het belangrijkste ingrediënt van havermoutbrood is natuurlijk havermout, het graan waar het naar genoemd is. Wanneer we willen weten hoe gezond havermoutbrood is, is dit dus ook de plek om te beginnen! En het antwoord is eigenlijk heel simpel: havermout is hartstikke gezond. Het bevat trage koolhydraten die je lange tijd energie leveren, en vezels die je darmen in goede conditie houden.

Haver bevat ook allerlei antioxidanten, die beschadigingen in het lichaam herstellen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat het eten van havermout je cholesterollevels verbetert. Vooral het ongezonde LDL-cholesterol daalt namelijk wanneer je havermout eet. Ten slotte bevat het relatief weinig calorieën, waardoor haver ook een goede keus is als je op je gewicht let.

Wat zit er verder in havermoutbrood?

Havermoutbrood is typisch zo’n recept waarmee eindeloos te variëren valt. Er worden dan ook allerlei verschillende ingrediënten gebruikt, afhankelijk van wie het bakt! Toch hebben de meeste recepten één ding gemeen: de verdere ingrediënten zijn doorgaans gezond. Pitten en zaden zijn een geliefde toevoeging.

Goed nieuws, want die vormen een uitstekende bron van eiwitten, gezonde vetten en verschillende vitamines en mineralen. Ook fruit, al dan niet gedroogd, doet het goed. Hoewel dit vaak relatief veel suiker bevat, worden de gevolgen daarvan aardig opgevangen door alle vezels eromheen. Al met al kunnen we dus wel zeggen dat havermoutbrood doorgaans een heel gezond product is.

Havermoutbrood als tussendoortje

Havermoutbrood wordt door veel mensen als ontbijt gegeten, maar ook als tussendoortje is het ideaal. De vezels in de havermout zorgen er namelijk voor dat ook een klein plakje lange tijd vult. Op die manier voorkom je eetbuien later op de dag!

De handigste manier om het havermoutbrood te bewaren, is door het in losse plakjes in te vriezen. Zo haal je makkelijk één portie per dag uit de vriezer. Natuurlijk kun je het brood los eten, maar ook met eiwitrijk beleg zoals cottage cheese, humus of rosbief kan het heerlijk zijn. En heb je zin in een snelle lunch? Dan doet dit het natuurlijk ook prima.

Supermarktbrood?

Zoals met ieder product dat populair wordt, beginnen ook supermarkten al in te spelen op de hype rondom havermoutbrood. Goede kans dat er ook bij jou binnenkort een soortgelijk brood in de schappen ligt. Makkelijk? Dat zeker, maar de vraag is of het ook daadwerkelijk gezond is. Er is een goede kans dat dit ‘haverbrood’ in feite gewoon uit tarwe met een snufje haver bestaat.

Bovendien wordt er aan supermarkt brood vaak allerlei rommel toegevoegd. Meer zout en suiker heb je zeker niet nodig! Tenzij je toevallig een goede biowinkel in de buurt hebt, is het dus aan te raden om het brood zelf te bakken.

Havermoutbrood recept

Ingrediënten

Gelukkig is dat ontzettend makkelijk – je hoeft eigenlijk alleen maar de ingrediënten bij elkaar te gooien. Meng de havermout, gebroken lijnzaad, pompoenpitten, kaneel, eieren, plantaardige melk en geprakte banaan in een kom. Voeg eventueel gedroogd fruit, nootjes, kokos of andere extra’s toe, als je dat lekker vindt. Verdeel het geheel vervolgens in een cakevorm en bak ongeveer drie kwartier of iets langer op 170 graden, en voilà, je havermoutbrood is klaar! Laat het iets afkoelen voor je het in plakjes snijdt, dan blijft het zeker stevig genoeg.

Interessant artikel?

Een reactie onderaan wordt enorm gewaardeerd. Ik probeer altijd dezelfde dag nog te reageren. Ook het delen van dit bericht via de social media buttons wordt enorm gewaardeerd!

Laat een reactie achter:

 

Mark - 10 september 2017

Graag gedaan Maren!

En havermoutbrood met een extra banaan klinkt ook goed!

Groet,

Mark

Reageer
maren - 10 september 2017

lekker!

de volgende keer doe ik er 2 bananen in, wordt ie iets zoeter en smeuiger

dank!

Maren

Reageer
Mark - 25 april 2017

Ha Conny,

Goed om te horen. En bedankt voor de tip!

Reageer
Conny Halfweeg - 24 april 2017

Heerlijk broodje!! Vond het alleen wat erg stevig dus heb ik een theelepeltje natrium bicarbonaat (bakpoeder) er aan toegevoegd. Werkt prima!

Reageer
Mark - 9 april 2017

Goed om te horen H.E. Koeleman!

Reageer
H.E.Koeleman - 6 april 2017

Ik heb net het havermouth brood gebakken.
De smaak is prima.
Alleen voortaan mijn kleinere cakeblik gebruiken.
Gr.

Reageer
Marissa - 31 maart 2017

Ziet er weer uit als een heerlijk recept! Wat zijn de voedingswaarden en hoeveel porties bevat dit recept?

Reageer
Linda - 31 maart 2017

Wat zijn de voedingswaardes hiervan?? (kcal, eiwit, kh, vet)

Reageer
Mark - 31 maart 2017

Hi Goud Lokje,

Eet smakelijk alvast! 🙂
Zal dat binnenkort even toevoegen aan het artikel.

Als je het nu al wilt weten kun je ook even alle ingrediënten toevoegen in een app zoals FatSecret of MyFitnessPal.

Groetjes,

Mark

Reageer
Goud Lokje - 31 maart 2017

Hoi Mark,

Ik ga het zeker ook eens maken, maar ik mis de calorieën en koolydraten, eiwitten, vetten.
Mark kan je dat nog vermelden BVD.
Groetjes Goud

Reageer
Mark - 18 januari 2017

Dag Angelique,

Ik heb het nog nooit zonder banaan gemaakt.
Dus ik denk dat er niks anders op zit dan het even te proberen.

Groetjes,

Mark

Reageer
Angelique - 16 januari 2017

Moet je banaan gebruiken in het brood want dat lusten ik niet

Reageer
Mark - 11 januari 2017

Dag Susanne,

Hoe bedoel je? Het recept staat gewoon in het artikel hierboven?
Kan je het artikel ook niet zien?

Onderaan het artikel zie je 'Havermoutbrood recept'.

Reageer
Susanne - 11 januari 2017

Hi, waar ik op klik ik krijg het recept voor havermoutbrood niet te zien.
Ik moet mijn e mail adres bevestigen maar zie nergens een link.
Ik zou heel graag het recept ontvangen.

Wacht u reactie af.

Reageer
Mark - 31 oktober 2016

Ha Jacqueline,

Goedzo! Laat je weten wat je ervan vond?

Groet,

Mark

Reageer
jacqueline - 31 oktober 2016

ben aan een koolhydraatarm dieet bezig.
dit lijkt mij een prima aanvulling.
ga op zoek naar havermout en het meteen proberen..
bedankt voor het recept.

Reageer
Mark - 22 augustus 2016

Dag Harriet,

Goed om te horen dat het havermoutbrood een succes was! 🙂

Groet,

Mark

Reageer
Harriet - 21 augustus 2016

Heb vanmorgen het brood gebakken en ik moet toegeven: Het is héérlijk! Past ook perfect in een moleculair dieet.
Ben heel blij met dit recept, dit is een blijvertje, dank je wel!

Reageer
Klik hier om een reactie achter te laten 18 reacties