Wie een paar echt Hollandse koeken probeert op te noemen, komt bijna altijd op hetzelfde lijstje uit – stroopwafels, ontbijtkoek, én natuurlijk eierkoeken. Met hun goudgele kleur en hun heerlijke zachte smaak is het moeilijk om niet van die laatste soort te houden. Zeker bij kinderen zijn ze altijd favoriet, maar ook de meeste volwassenen genieten er nog altijd regelmatig van!
Ben jij de laatste tijd gezonder gaan eten, maar mis je de eierkoeken nog steeds? Dan hebben we goed nieuws voor je: je kunt ze namelijk een stuk gezonder maken dan je denkt. Vandaag geven we je een simpel recept om zelf gezonde eierkoeken te maken!
Waarom zijn tussendoortjes nuttig?
Voor we naar de eierkoeken zelf gaan kijken, is het verstandig om het nog even over snacks in het algemeen te hebben. Want gezonde eierkoeken maken – kan dat wel? We hebben toch allemaal ons hele leven geleerd dat tussendoortjes slecht voor ons zijn? Gelukkig valt dat in werkelijkheid enorm mee. Goed, chips en koekjes kun je beter zo veel mogelijk laten staan, met alle suiker en transvetten – maar gezonde snacks?
Daar is niets mis mee! Sterker nog: ze helpen je om eetbuien te voorkomen én leveren extra gezonde voedingsstoffen. Zolang je voor de juiste snacks kiest, kun je er dus nog steeds gewoon zonder schuldgevoelens van genieten.
Gezonde eierkoeken maken
Hoe lekker de traditionele eierkoeken ook zijn, ideaal zijn ze niet. Er zit namelijk redelijk wat suiker in, en ook het witte meel in traditionele eierkoeken is niet bijzonder gezond. Wie ze vaker wil eten, zal dan ook beter een wat aangepast recept kunnen gebruiken.
Hieronder geven we je een suggestie waarmee gezonde eierkoeken maken een stuk makkelijker wordt. De bloem vervangen we door amandelmeel en de suiker door een klein beetje honing. Zo worden ze iets minder zoet, en in het algemeen beter voor je bloedsuikerspiegel! Besef wel dat amandelmeel relatief veel calorieën bevat. Geniet, maar eet met mate!
Gezonde eierkoeken recept
Dit heb je nodig (6 kleine eierkoeken):
- 100 gram amandelmeel
- 1,5 el honing
- 2 grote eieren
- 1 tl bakpoeder
Zo maak je het:
Verwarm voor de gezonde eierkoeken de oven voor op 180 graden. Meng 100 gram amandelmeel, 1,5 el honing (of eventueel 1 el agavesiroop), 2 grote eieren, 1 tl bakpoeder en een snufje zout tot een luchtig beslag. Strijk het beslag tot 6 mooie kleine (of 3 grote) rondjes uit op een met bakpapier beklede bakplaat en bak het geheel 8 tot 10 minuten in de voorverwarmde oven.
Let op, door het amandelmeel verbranden deze eierkoeken snel! Het is dan ook verstandig om erbij te blijven zitten en een oogje in het zeil te houden. Zodra de koeken goudgeel en droog zijn, zijn ze klaar.
Voedingswaarde per eierkoek:
- 134 kcal | 5 gram eiwit | 6 gram koolhydraten | 10 gram vet
Eierkoeken beleg
Het fijne aan eierkoeken is dat ze zonder de flinke hoeveelheid suiker plotseling ook voor andere maaltijden gebruikt kunnen worden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een luxueus ontbijtje met eierkoeken, cottage cheese en fruit?
Beleg een zelfgemaakte eierkoek eens met aardbeien en wat geraspte pure chocola. Je kunt hiermee bijna eindeloos variëren dankzij de neutrale smaak van de koeken. Zo lang je er maar geen dikke lik Nutella of hyperzoete vruchtenjam op smeert, zit je bijna altijd goed!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Leonie zegt:
Ga ik snel proberen de gezonde varriant!
Is gedeeld.
Thanks voor het recept!
Groetjes Ruud en Leonie
Mark zegt:
Dankje voor het delen Leonie!
En eet smakelijk alvast! :)