Het is misschien wel één van de meest Hollandse producten die er bestaat: echte, stevige pindakaas. Wie smeert het niet met enige regelmaat op zijn brood? Wat echter maar weinig mensen beseffen, is dat je met pindakaas veel meer kunt.
Naast broodbeleg is het ook bruikbaar als basis voor sauzen, koekjes en zelfs ijs. Klinkt dat allemaal een beetje belachelijk? Na het lezen van de volgende vijf pindakaas recepten zul je daar waarschijnlijk anders over denken. En het beste nieuws is misschien nog wel: ze zijn allemaal ook nog eens relatief gezond!
Pindakaas gezond
Pindakaas heeft een tijdje in het zondebokkenhoekje gezeten doordat het relatief veel vet bevat. In de periode dat vet overal de schuld van kreeg, was het zodoende geen populaire keuze voor op brood! Nu het duidelijk wordt dat natuurlijke vetten juist enorm gezond zijn, komt daar verandering in. Zolang je een beetje op de calorieën let, is pindakaas juist heel goed voor je.
Naast die gezonde vetten zitten er namelijk ook eiwitten in, en verschillende essentiële mineralen. Belangrijk is dan natuurlijk wel dat je een variant zonder suiker kiest (de Calvé zonder stukjes, bijvoorbeeld). Light pindakaas bevat vaak minder vet, maar wel veel suiker, dus blijf daar maar liever ver bij uit de buurt!
Zelf pindakaas maken
Als je een paar minuten hebt, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om zelf pindakaas te maken. Vaak is dat namelijk toch echt de goedkoopste optie! Meer dan een bakje pinda’s, wat arachideolie (olijfolie kan ook) en een snuf zout (kan je ook weg laten) heb je er niet voor nodig.
Gebruik per 250 gram pinda’s 2 eetlepels olie en een half theelepeltje zout. Meng het geheel in een blender (met een staafmixer kan ook) tot een gladde pindakaas – dat kan even duren.
Je kunt natuurlijk ook iets minder goed mengen, als je het lekker vindt wanneer er nog stukjes in de pindakaas zitten. Doe het geheel vervolgens in een leuke pot en je hebt heerlijke zelfgemaakte pindakaas zonder ongewenste toevoegingen!
Pindakaas recepten
Je kunt je zelfgemaakte pindakaas natuurlijk op brood smeren, maar dat is wat zonde van die fantastische smaak. Heb je buiten broodbeleg en pindasaus niet zo veel inspiratie? Dan helpen deze gezonde pindakaas recepten je zeker verder.
1. Wraps met pindakaas, wortel en rozijnen
De combinatie klinkt misschien wat vreemd, maar de zoetige rozijnen zijn heerlijk met pinda. Besmeer een volkoren wrap met pindakaas en beleg hem verder met geraspte wortel en rozijnen. Voor een extra frisse smaak kun je er nog wat citroensap overheen druppelen. Neem de wrap in een luchtdichte trommel mee als je hem ’s ochtends al klaarmaakt, dan blijft hij lekker.
2. Pindakaaskoekjes
Verwarm de oven voor op 175 graden. Meng 3-4 eetlepels (zelfgemaakte) pindakaas, 1 banaan, 150 gram amandelmeel, 1 eetlepel honing en een theelepel bakpoeder in een kom tot een glad mengsel. Voeg eventueel 25 gram cacaonibs of pure chocoladesnippers toe als je dat lekker vindt. Maak ongeveer acht koekjes van het deeg en bak die ongeveer 10-12 minuten op bakpapier in de voorverwarmde oven.
3. Kip met pindakaas
Snipper 2 sjalotjes en snijd 2 teentjes knoflook en 1 kleine rode peper fijn. Meng dit alles in een pannetje met 100 gram pindakaas, 2 el sojasaus, 2 el honing en 2 tl komijnpoeder. Verwarm en roer tot een gladde saus. Bak 4 kippenbouten aan in een hapjespan of hoge braadpan en schenk dan de saus erbij. Laat 10 minuten op laag vuur koken. Serveer met broccoli en rijst erbij. Let wel op de calorieën. Je kunt ook wat minder pindakaas gebruiken!
4. Pindakaas havermoutpap
Ook pindakaas met havermoutpap is een heerlijke combinatie, én gelukkig is het heel erg gemakkelijk om te maken. Doe 200 ml (amandel)melk en 40 gram havermout in een pannetje en laat dit op laag vuur met af en toe roeren warm worden. Doe de havermout in een kom en voeg hier 1 of 2 eetlepels pindakaas aan toe.
Roer de pindakaas vervolgens door de pap wanneer het gesmolten is. Je kunt de havermoutpap nog verder op smaak brengen met banaan of ander fruit. Ook kokos en noten doen het hier goed als dit binnen je dieet past!
5. Pinda-bananenijs
Snijd 5 rijpe bananen in plakjes van ongeveer een centimeter en leg die een uurtje in de vriezer. Als ze stevig aanvoelen, doe je ze in een blender met 2 el honing en 2 el pindakaas. Meng goed en zet het ijs nog een uurtje in de vriezer. Je kunt het ook direct eten, maar dan is het nog wat zachter!
Meer inspiratie nodig? Neem eens een kijkje bij de tientallen recepten met pindakaas op ons platform FitChef!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Yvonne Deaver zegt:
Ik heb de koekjes in de oven Ik ben benieuwd.
Thanks
Lotte (beheerder) zegt:
Graag gedaan, Yvonne! Zijn ze geslaagd? :)
Ingrid zegt:
Voor een paar weken heb ik voor het eerst in mijn leven( ik ben er ondertussen 67) pindakaas gekocht en .... ik ben er gek op :-)
Volgende keer maak ik er zelf, volgens jouw recept
Lotte (beheerder) zegt:
Beter laat dan nooit, Ingrid ;) We horen graag hoe je zelfgemaakte pindakaas bevalt!
Tonnie Nordkamp zegt:
Ik eet altijd 100% pindakaas van
Appie met stukjes banaan op brood heerlijk.
Lotte (beheerder) zegt:
Lekker Tonnie!