Heb je ook wel eens het gevoel dat je gewoon tijd tekort komt om gezond te koken? Of dat je voor het gemiddelde gezonde recept vier handen en een reusachtige restaurantkeuken nodig hebt? Gelukkig hoeft het allemaal helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Sterker nog: er bestaan zat recepten die razendsnel en hartstikke makkelijk zijn.
Eenpansgerechten nemen binnen die categorie een bijzondere plaats in. Wat is er nou rustiger dan alles gewoon bij elkaar te kunnen gooien en er toch een gezonde maaltijd uit te krijgen? Vandaag geven we je maar liefst acht verschillende eenpansgerechten. Allemaal weer anders – maar ook allemaal even lekker!
Eenpansgerechten
1. Linzensoep (4 personen)
Soep is natuurlijk al snel een gerecht dat je in één pan klaar kunt maken. Veel mensen hebben echter nog het idee dat alleen een kommetje soep niet zo vult. Gelukkig weet je met deze linzen-pompoensoep zeker dat dat meevalt! Snijd 2 gekneusde stengels citroengras in stukken en rasp 4 cm gember. Snijd 500 g wortel of winterpeen en 400 g pompoen in stukken.
Doe dit alles in een pan met 200 g linzen en 1,5 liter bouillon. Kook 20 minuten (of tot de wortel zacht is). Haal de citroengras eruit en pureer de rest van de soep. Breng op smaak met zout en peper. Lekker met wat warm brood of met een gekookt eitje (waar je wel een andere pan voor nodig zult hebben).
2. Fritatta met zalm (4 personen)
Fritatta is niet alleen een fantastisch eenpansgerecht, maar ook een goede manier om restjes weg te werken. Met deze versie krijg je ook nog eens gezonde vette uit de vis binnen! Snijd 2 preien in reepjes en bak ze even aan in een ovenbestendige pan. Voeg 300 g aardappels (in plakjes) toe als de prei zacht is. Voeg ook 120 g gerookte zalm (in stukjes), 100 g doperwtjes en een handje bieslook toe.
Roer om. Klop 6 eieren los en giet ze over de pan, zodat het mengsel goed verdeeld zijn. Verdeel er 80 g geraspte kaas over en zet de pan in een voorverwarmde oven als het ei bijna gestold is. Laat staan tot het gaar is. Serveer bijvoorbeeld met wat zure room en een verse salade.
3. Eenpanspasta (2 personen)
Echt een keertje in de stemming voor comfort food? Dan is deze eenpanspasta waarschijnlijk de ideale keuze. Snijd 1 rode ui in ringen en halveer 250 g cherrytomaatjes. Doe in een grote pan met 2 gesneden teentjes knoflook en 2 handjes basilicumblaadjes. Voeg ook 200 g pasta, 400 g gepelde tomaten en 250 ml bouillon toe.
Breng op smaak met olijfolie, peper en zout en breng aan de kook. Na ongeveer tien minuten moet de pasta gaar zijn. Als de boel wat waterig blijft, kun je het vuur in de laatstem minuten wat hoger zetten. Voeg naar smaak een lepel ricotta, olijven of een hand Parmezaan toe en je bent klaar!
4. Chili con carne (4 personen)
Chili con carne mag natuurlijk niet ontbreken bij deze eenpansgerechten. Het is niet alleen heerlijk comfort food, het is dankzij de peulvruchten ook hartstikke gezond. Natuurlijk kun je ook een vegetarische versie maken met vegetarisch gehakt (of je kunt het gehakt zelfs helemaal weglaten).
Snipper een ui en fruit die kort. Voeg 2 teentjes knoflook en 300 g gehakt toe en bak het gehakt ongeveer 5 minuten aan. Voeg 1 rode paprika (in stukjes), 400 g tomatenstukjes en 1 tl komijn toe. Laat 800 g bonen uitlekken en voeg ook toe. Laat 20 minuten sudderen en breng op smaak met zout, peper en chilipeper. Serveer met zure room, avocado en nachochips!
5. Aziatisch noedels (4-6 personen)
Wel zin in iets pasta-achtigs, maar niet in die typische Italiaanse smaak? Noedels werken ook uitstekend. Neem een volkoren variant (of sobanoedels) om het gezond te houden. Dit recept is verder heel eenvoudig!
Doe 225 g noedels, 850 ml water, 1 paksoi in reepjes, 1 rode paprika in reepjes, 2 wortels in blokjes, 1 ui in dunne plakken, 3 geperste teentjes knoflook, 1,5 cm geraspte gember, 60 ml sojasaus, 3 el sesamolie, 1 el honing, een snuf pepervlokken en een halve tl zout bij elkaar in een grote pan.
Breng aan de kook en laat 9 minuten koken. Blijf roeren om plakkende noedels te voorkomen. Haal van het vuur en voeg een halve Chinese kool en 1 el azijn toe. Roer tot de kool geslonken is. Serveer met pinda’s, koriander en sesamzaadjes.
6. Quinoarisotto (4 personen)
Weer wat meer in de Italiaanse sferen: risotto, maar dan gezonder. Quinoa bevat namelijk meer vezels en meer vitaminen dan gewone risottorijst. Neem een kleine flespompoen en snijd die in stukjes. Snipper een ui en fruit die in wat olie. Voeg de pompoen toe en bak ongeveer 10 minuten, tot hij gaar maar niet te zacht is.
Voeg 300 g quinoa toe, roer om en voeg geleidelijk 500 ml bouillon toe. Breng op smaak met zout en peper als de quinoa gaar is en serveer met wat zachte geitenkaas erbij! Natuurlijk is deze risotto ook met andere groenten uitstekend te maken.
7. Zoete aardappel met kip (4-6 personen)
Wie zegt dat je een wok alleen voor Aziatisch gerechten kunt gebruiken? Hij is ook ideaal voor bijvoorbeeld dit gerecht, waarin de zoete aardappel de koolhydraten levert. Bak 2 grote kipfilets in blokjes kort aan in de wok (ongeveer 6 minuten, het hoeft nog niet gaar te zijn). Leg even opzij op een bord. Voeg nog een lepeltje olie toe, met 1 flink grote zoete aardappel in blokjes, en bak die ongeveer 10 minuten aan.
Voeg 2 paprika’s (in stukjes), een halve gesnipperde rode ui, 2 el chilipoeder, 2 tl komijn, een snufje zout en 250 ml bouillon toe. Tot slot voeg je ook de kip er weer bij. Laat nog 10 minuten sudderen, roer af en toe. Voeg dan 1 el limoenschil en 1 blikje zwarte bonen toe. Verwarm door en door en serveer met Griekse yoghurt, koriander en limoen.
8. Shakshuka (4 personen)
De laatste in dit lijstje eenpansgerechten: shakshuka. Dit gerecht komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en kan met alle mogelijke combinaties van groenten gemaakt worden. Ideaal om restjes weg te werken, dus! Neem 1 kg gemixte groenten naar wens (wortel, knolgroenten, ui, courgette, paprika en venkel werken goed). Laat vijf minuten op laag vuur aanbakken.
Voeg dan 600 g zoete aardappel in blokjes en 2 tenen knoflook toe. Laat nog 4 minuten bakken. Voeg 800 g tomatenblokjes, 100 ml water en een handje koriander toe. Laat 10 minuten stoven. Roer er 200 g (baby)spinazie doorheen. Maak dan 4 holtes in het mengsel en breek in iedere holte een ei. Laat 12 minuten koken met het deksel op de pan, tot de eieren zacht maar gaar zijn.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!