Nederlanders zijn enorme liefhebbers van toetjes, en vla is één van de producten waar we jaarlijks gemiddeld liters en liters van wegwerken. Heel logisch, want zo’n bakje vanille vla na het eten is natuurlijk heerlijk om de maaltijd weg te spoelen.
Het nadeel? Het spul is mierzoet en zit dan ook boordevol suiker! Zelfs de meeste recepten om zelf vanille vla te maken zijn nog relatief ongezond. Simpelweg omdat ze enorm sterk gezoet worden. Gelukkig kan het ook beter, zoals we je in de blog van vandaag zullen laten zien!
Waarom geen ‘gewone’ vla?
Dat vanille vla uit de supermarkt geen al te best onderdeel van een verantwoord dieet vormt, zal iedereen waarschijnlijk wel duidelijk zijn. Het bevat praktisch geen daadwerkelijk gezonde ingrediënten.
Melk, misschien, maar zelfs daar kan niet iedereen even goed tegen – en boort alle mogelijke gezondheidsvoordelen zonder pardon de grond in met enorme hoeveelheden suiker en kunstmatige kleur- en smaakstoffen die je helemaal nergens voor nodig hebt. Ook andere recepten voor zelfgemaakt vanille vla leveren vaak maar weinig verbetering op, ze bevatten vaak nog steeds veel suiker.
Gezonde vanille vla
Het goede nieuws is dat die ingrediënten wel degelijk te vervangen zijn door gezondere alternatieven. Suiker blijft een lastig gevalletje: hoewel andere zoetmiddelen, zoals honing, wel degelijk meer gezonde stoffen bevatten, blijven het toch suikers. Af en toe als traktatie zijn ze prima, maar je kunt deze vla dus beter niet dagelijks eten!
In dit recept gebruiken we arrowroot als binmiddel. Dit is een natuurlijk bindmiddel dat niet alleen glutenvrij en makkelijk te verteren is, maar ook een aantal andere voordelen heeft. Je kunt het bijvoorbeeld goed invriezen, en het kan ook in zure voedingsmiddelen gebruikt worden. Een aanrader voor iedere voorraadkast!
Vanillepoeder
Een laatste ingrediënt dat voor deze gezondere vanille vla van groot belang is, is natuurlijk vanillepoeder. Het is belangrijk om even op te merken dat dit niet hetzelfde is als vanillesuiker, vanille-extract of al die andere vanilleproducten die recepten vaak gebruiken om een milde vanillesmaak te creëren.
We hebben het hier simpelweg over het poeder dat je uit het merg van een vanillestokje schraapt, dat donker van kleur is en een zoetige, pure smaak heeft.
Vanille zorgt er niet alleen voor dat je minder suiker nodig hebt, het voegt ook nog eens extra vitamines en mineralen toe aan je vla. Gebruik dus altijd puur poeder in plaats van extracten!
Zelf vla maken!
Goed, hoe maken we dan die vla zonder geraffineerde suiker? Breng 250 ml amandelmelk en 150 ml kokosmelk aan de kook, samen met 1 tl vanillepoeder en een snufje zeezout. Zet het vuur laag, voeg 3 el honing, 2 eidooiers en 35 g arrowroot toe en mix het geheel tot een glad mengsel.
Blijf dit een paar minuten met een garde doorroeren terwijl het suddert, en haal de vla vervolgens van het vuur en laat afkoelen. Als er nog flink wat klodders in zitten kun je het geheel even door de blender halen. Zet het vervolgens een uur in de koelkast.
Het is verstandig om de oppervlakte met huishoudfolie te bedekken; zo voorkom je dat er een vel op je vla terecht komt. Eventueel kun je het de vanille vla als hij afgekoeld is nog even opkloppen. Heerlijk met verse aardbeien!
Chocoladevla maken
Niet zo’n liefhebber van vanille vla? Dan kun je er uiteraard ook voor kiezen om een variant met chocolade te maken; cacaopoeder is zeker niet ongezond, en dat kun je dan ook naar hartenlust toevoegen.
Vanillepoeder kun je weglaten, maar om de zoetige smaak vinden veel mensen het lekker om het alsnog te gebruiken, naast de cacao. Natuurlijk kun je ook verder variëren zo veel je wilt, bijvoorbeeld met vruchten of zelfgemaakte muesli in de chocoladevla. Eet smakelijk!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Anoniem zegt:
Hoi,
Ik wil de chocoladevla maken. Hoeveel cacao heb ik hiervoor nodig als ik dezelfde hoeveelheden aanhou als bij de vanillevla?
Misschien heb ik eroverheen gekeken.,in dat geval alvast mijn excuus.
mvg, Carin
Pieter de Wit zegt:
Hoi, dat kan je helemaal zelf kiezen. Beetje experimenteren wat jij het lekkerst vindt. :-)
Lia zegt:
De honing blijft suiker, ik zou dat vervangen door erythritol. De vanille poeder is lastig verkrijgbaar en erg duur, dat is jammer want ik ben een vla/chocolade vla fan
piet vloemans zegt:
Ik ben blij dat ik de site geopend heb voor het maken van van.- of chocovla.
Honing en echte vanillepoeder gebruikte ik al, evenals cacaopoeder.
Arrowroot ken ik ook.
Tot nu toe gebruik ik maiszetmeel van de Johannesmolen, maar ik ga het ook weer eens met arrowroot proberen.
Lotte (beheerder) zegt:
Leuk Piet, ben benieuwd of het bevalt :-)
Ria Rose Offermanns zegt:
Onlangs las ik dat arrowroot zijn binding verliest als je het bewaard. Dit heb ik al eerder gemerkt als ik een soep of saus ermee gebonden had. Hoe zit het dan als ik arrowroot in de vla gebruik?
Een vriendelijke groet
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Ria,
Wat vreemd, arrowroot staat juist bekend als een middel dat zijn binding relatief lang behoudt! Je zou kunnen proberen om het steeds eerst in wat koude vloeistof op te lossen voor je het met de rest van een gerecht mengt. Bij de vla zou het echter ook gewoon goed moeten gaan zoals in het bovenstaande recept beschreven staat :-)
. zegt:
Wat een goed idee weer!
Ik eet ook graag vanillevla (meestal wel die van Optimel). Deze zelf gemaakt lijkt me erg lekker en een heel goed alternatief.
Bedankt voor de goede tip en recept. Ga het zeker uitproberen.
Waar koop kan ik die precies die arrowroot kopen? Daar heb ik nog nooit van gehoord.
Mark zegt:
Dank voor je reactie! :)
Bij de Albert Heijn verkopen ze het tegenwoordig volgens mij ook.
Anders bij de natuurvoedingswinkel.