De zomer is in Nederland misschien nog niet helemaal losgebarsten. Maar als we eens een lekkere warme dag hebben, vieren we dat natuurlijk het liefst zo uitgebreid mogelijk met gezellige barbecues. Hele middagen op het strand, én uiteraard een ijsje op zijn tijd. Dat laatste levert voor veel mensen nog wel eens een schuldgevoel op.
Zoet chocoladeroomijs is immers niet de meest verantwoorde keuze voor wie op zijn gewicht en gezondheid probeert te letten. Gelukkig is dat ook helemaal niet nodig! maar gelukkig is dat helemaal niet nodig. Door zelf waterijsjes te maken, kun je namelijk ook gewoon van iets fris en zoets genieten zonder dat je daar meteen bootladingen geraffineerde suiker mee binnenkrijgt!
IJsjes uit de supermarkt
Moet je die ijsjes dan echt zelf maken, vragen veel mensen zich af. In de supermarkt zijn toch ook talloze waterijsjes te koop? Klopt, maar heb je daar wel eens op de etiketten gekeken? Al die perenijsjes, raketjes, cola-ijsjes en andere varianten bevatten misschien wel een paar procenten fruit, maar toch vooral heel veel toegevoegde suiker die je helemaal nergens voor nodig hebt.
Met een beetje pech zijn er ook nog eens allerlei onzinnige kleur-, geur- en smaakstoffen toegevoegd. Wat je overhoudt, is een tamelijk onzinnige mix van onnodige en ongezonde ingrediënten. Die kun je dus maar beter laten staan!
Zelf waterijsjes maken!
Zelfs voor het gemak hoef je de ijsjes niet bij de plaatselijke supermarkt te halen. Het kost namelijk maar een paar minuten om zelfs waterijs te maken. De vriezer doet de rest van het werk voor je! Het enige dat je er – naast die vriezer, natuurlijk – voor nodig hebt, is een set ijsvormpjes (met stokjes).
Deze kun je in de zomer praktisch overal kopen. Daarnaast is zelf waterijsjes maken hartstikke leuk en kun je eindeloos blijven variëren met de smaken. Dit is ook zeker voor kinderen een super leuke bezigheid!
Gezonde waterijs recepten
De meeste waterijsjes maak je simpelweg door fruit te pureren met water of sap. Je kunt daar eventueel nog stukjes ander fruit doorheen te mengen, om dat geheel vervolgens in te vriezen. Doe dit bij voorkeur altijd een nacht van tevoren. Zo weet je zeker dat je frisse tussendoortjes de volgende dag klaar zijn wanneer je er trek in krijgt.
Het toevoegen van suiker is over het algemeen nergens voor nodig. Het fruit is zelf al zoet genoeg. Zelfs echte zoetekauwen zullen na verloop van tijd aan de suikervrije varianten gaan wennen en dan de extra gezoete ijsjes juist minder lekker gaan vinden!
Wat zijn nu goede opties om zelf waterijsjes van te maken? Giet in de ijsvormpjes bijvoorbeeld:
- Gepureerde peer met een scheutje citroensap
- Gepureerde aardbei met blaadjes verse munt
- Gepureerde meloen (Piel de Salo-meloen is een echte aanrader)
- Gepureerde kiwi met een scheutje water (en eventueel wat honing om de zurigheid te verzachten)
- Gepureerde mango met een scheutje limoensap
- Citroensap met een scheutje honing en gekneusde bosvruchten
Natuurlijk kun je naast het gepureerde fruit ook altijd nog andere ingrediënten toevoegen. Bosvruchten en kruiden zijn goede extra’s. Niet alleen geven ze je waterijsje een verrassende smaak, het ziet er ook nog eens prachtig uit.
IJsblokjes
Overigens kun je in plaats van waterijsjes ook besluiten om ijsblokjes van fruit te maken. Ook hierbij kun je weer puur gepureerd fruit in de vormpjes gieten. Maar je kunt er ook voor kiezen om stukjes fruit met water in te vriezen.
Op die manier krijg je ijsblokjes die er niet alleen prachtig uitzien in je zomerse drankjes, maar die ook nog eens een heerlijke zoete smaak meegeven. Zo weet je zeker dat de smaak van je drinken niet onnodig verdund wordt wanneer je er flink wat ijs in gooit!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!