Het is misschien wel het meest Nederlandse gerecht dat er bestaat: pannenkoeken. Wie eet ze niet graag ’s avonds op zijn verjaardag of juist als luxueus ontbijtje? Het nadeel is dat pannenkoeken niet bijster gezond zijn.
Met al dat witte bloem en die suikerstroop die de meeste mensen erop gooien, sturen ze je bloedsuikerspiegel razendsnel naar recordhoogten. Gelukkig is het wel degelijk mogelijk gezonde pannenkoeken te maken, zoals we je in de blog van vandaag uitgebreid zullen laten zien!
Bloem in pannenkoeken
Meel is nu eenmaal een belangrijk ingrediënt van het traditionele pannenkoekenrecept. En de meeste mensen gebruiken heel eenvoudig de standaard witte tarwebloem die je voor een euro bij de supermarkt koopt. Helaas is dat flink ongezond. Niet alleen zorgen al die snelle koolhydraten voor een flinke stijging in de bloedsuikerspiegel. Veel mensen zijn ook nog eens overgevoelig voor tarwe en voelen zich er moe en opgeblazen door.
Een eerste stap is om volkoren meel te gaan gebruiken, maar het kan gezonder. Kies bijvoorbeeld voor havermeel (eenvoudig zelf te maken met havermout en een blender) of quinoameel. Die worden door je lichaam veel beter verwerkt!
Melk in pannenkoeken
Dan is er de melk, eveneens een belangrijke component van het pannenkoekenbeslag. Veel mensen zijn ook hier in min of meerdere mate gevoelig voor. Vooral door de lactose die onze magen lang niet altijd goed aankunnen. Sommige mensen lossen dat probleem op door geitenmelk te gaan gebruiken, maar wie helemaal zonder dierlijke melk wil doen, kan natuurlijk ook gewoon voor een plantaardige variant gaan.
Ongezoete amandelmelk en havermelk zijn bijvoorbeeld goede opties voor gezonde pannenkoeken. Kies liever niet voor sojamelk: de ongefermenteerde soja heeft mogelijk nadelige effecten voor je gezondheid. Het is maar beter om er niet overdreven veel van binnen te krijgen.
Gezonde pannenkoeken recept
Heb je een combinatie van meel en melk gevonden die je aanspreekt? Dan is het ontzettend makkelijk om gezonde pannenkoeken te bakken. Het beslag maak je met de eenvoudige verhouding van 100 gram meel, 100 ml melk en 1 ei per persoon.
Afhankelijk van de meel- en melksoort die je gebruikt hebt kan het nodig zijn om wat extra melk toe te voegen om de juiste dikte te bereiken. Bak vervolgens de pannenkoeken zo dik als je zelf lekker vindt in een klontje kokosolie en serveer ze warm aan het hele gezin!
Pannenkoekvariaties
Natuurlijk is dit alleen een basisrecept. Afhankelijk van je eigen smaak en wensen zijn de pannenkoeken nog een stuk gezonder te maken. Een optie is bijvoorbeeld om spinazie aan de pannenkoeken toe te voegen. Ontdooi een flinke portie fijngehakte diepvriesspinazie en meng die voor je de pannenkoeken bakt met de rest van het beslag.
Ook kun je de traditionele recepten helemaal loslaten en het meel gewoon weglaten. Bananenpannenkoekjes zijn hier een goed voorbeeld van. Meng twee eieren met een geprakte banaan en maak hier kleine gezonde pannenkoeken van, die je bijvoorbeeld met kaneel en fruit serveert.
Beleg op de gezonde pannenkoeken
Een laatste belangrijke waarschuwing is natuurlijk dat je een beetje op moet passen met het beleggen van je gezonde pannenkoeken. Je hebt weinig aan je inspanningen als je vervolgens gewoon weer klodders suikerstroop en veel te zoete aardbeienjam naar binnen werkt! Kies daarom liever voor bijvoorbeeld pure chocolade, vers fruit of nootjes.
Of beter nog: maak hartige pannenkoekvullingen met bijvoorbeeld spek, gebakken paddenstoelen, bietensalade, avocado of spinazie en feta. Zo krijg je direct extra voedingsstoffen binnen, afhankelijk van de gezonde vulling waar je voor kiest. Bovendien kun je op die manier eeuwig blijven variëren!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Josephine zegt:
Dag
Superleuk recept, ik zal het probereen en iets laten weten nadien!
Groetjes
Mark zegt:
Leuk om te horen Josephine. Ben benieuwd! :-)
Groetjes,
Mark