Pompoen wordt heel vaak over het hoofd gezien of alleen gebruikt als decoratie wanneer de herfst weer begint. Maar dat is ontzettend zonde, want pompoen is heerlijk om te eten en heel erg gezond! Weet je niet wat je met pompoen moet maken? Maak bijvoorbeeld een pittige pompoensoep. Heel makkelijk gemaakt en lekker verrassend! In deze blogpost vind je twee recepten.
Daarom is pompoen gezond
Hoe vaak eet jij pompoen? Veel mensen zien pompoen puur als decoratie voor in huis of met Halloween. Maar je kunt er echt de lekkerste gerechten mee maken. En het is bovendien enorm gezond. Zo zitten er heel veel verschillende vitaminen in (A, B, C én E) waarvan veel een antioxidantwerking hebben.
Ze beschermen je lichaam tegen vrije radicalen die allerlei ziektes zoals kanker en obesitas kunnen veroorzaken. Bovendien komen deze vitaminen in hoge percentages voor, zodat je direct veel binnenkrijgt. Ook vind je enorm veel omega-3 vetzuren en verschillende mineraalsoorten in pompoen terug. Supergezond dus om zo nu en dan pompoen op het menu te zetten.
Pittige pompoensoep recepten
Een van de lekkerste gerechten die je met pompoen kunt maken is pittige pompoensoep. Ontzettend makkelijk en veelzijdig. Je kunt er zelfs van alles aan toevoegen om te variëren en de soep zo pittig maken als je zelf wilt. Probeer vooral ook deze twee varianten:
Pittige pompoensoep met koriander
Dit heb je nodig (voor vier personen):
- 1 liter groentebouillon
- 1 pompoen
- 1 grote ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode paprika
- ½ rode peper
- 3 tl kerriepoeder
- verse koriander
- 1 tl kokosolie
Zo maak je het:
Maak met behulp van bouillonpoeder ongeveer een liter groentebouillon klaar. Schil daarna de pompoen en snij het vruchtvlees in stukken. Snij ook de ui en paprika in reepjes en de rode peper in kleine stukjes. Verwijder daarbij de zaadjes. Zet een soeppan op het vuur en doe er een theelepel kokosolie in.
Pers de knoflook uit boven de soeppan en fruit de ui. Voeg wat verse koriander, kerriepoeder, paprika en de pepertjes eraan toe en roer goed door. Doe daarna de pompoen erbij, giet de bouillon in de soeppan en laat de pompoen voor ongeveer 15 minuten koken. Pak daarna de staafmixer en pureer de pompoen. Laat de soep nog heel even doorkoken en schep de pittige pompoensoep daarna in kommen. Serveer met een takje koriander.
Tip:
Wil je de soep nog pittiger? Voeg dan wat extra rode peper toe, maar pas op dat je niet direct te veel toevoegt. Wil je de soep wat romiger? Gebruik dan eventueel wat crème fraîche of voeg wat kokosmelk toe.
Pittige pompoensoep met gember
Dit heb je nodig (voor vier personen):
- 1 liter groentebouillon
- 400 gr kipfilet
- 1 pompoen
- 1 grote rode ui
- 1 grote wortel
- 1 kleine courgette
- 2 teentjes knoflook
- ½ rode peper
- 3 cm gemberwortel
- kaneelpoeder naar smaak
- snufje peper
- verse koriander
- 2 tl kokosolie
Zo maak je het:
Maak eerst een liter groentebouillon klaar met behulp van bouillonpoeder. Snij de kipfilet in kleine stukjes en strooi er wat peper overheen. Zet een koekenpan op het vuur en verhit een theelepel kokosolie. Pers een teentje knoflook boven de pan uit en bak vervolgens de kip in de pan rondom goudbruin.
Laat de kip daarna afkoelen. Schil ondertussen de pompoen en snij het vruchtvlees in stukken. Snipper de rode ui en snij de wortel en courgette in plakken. Snij ook de peper en gemberwortel in heel kleine stukjes. Vergeet niet de zaadjes uit de peper te verwijderen. Zet een soeppan op het vuur en voeg een theelepel kokosolie toe.
Pers hierboven een teentje knoflook uit en fruit de rode ui samen met de stukjes peper en gember. Voeg daarna de pompoen, wortel, courgette en de groentebouillon toe.
Laat alles voor ongeveer 20 minuten doorkoken. Pak daarna een staafmixer en pureer de soep. Voeg na het pureren de kip toe en bestrooi de soep met wat peper en kaneel naar smaak. Roer goed door. Verdeel de soep daarna over vier kommen en leg een takje koriander bovenop voor decoratie.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Mark zegt:
Hoi Margot,
Bedank voor je reactie.
Ben erg benieuwd wat je er van vindt!
Groetjes,
Mark
Margot Braet zegt:
Ik maak vaak pompoensoep, deze recepten ga ik zeker ook eens proberen. Bedankt!