Bijna iedereen weet wel ongeveer wat hüttenkäse (ook wel cottage cheese) is – die korrelige witte kaas die mensen doorgaans op hun brood eten. Heel populair is het bij de meeste huishoudens echter niet. Dat komt vooral omdat het op het eerste gezicht misschien niet zo’n interessant product lijkt. Want wat kun je nou helemaal met die kaas, afgezien van dat broodbeleg?
Nou… meer dan je denkt! En om dat aan te tonen, delen we vandaag maar liefst acht hüttenkäse recepten en ideeën in onze blog. En natuurlijk leggen we je ook nog even uit waarom we er zo enthousiast over zijn. Wedden dat jij daarna ook zo de keuken in duikt?
Wat is hüttenkäse?
Hüttenkäse is een heel verse kaas: hij wordt niet gerijpt, net als bijvoorbeeld kwark. Bij het productieproces laat men de wrongel wel uitlekken, maar wordt hij vervolgens niet uitgeperst. Dat zorgt ervoor dat er een beetje wei in de kaas achterblijft, met de bekende korrelige en vochtige structuur als resultaat.
Net als alle verse kazen heeft ook hüttenkäse een heel frisse en milde smaak. Dat maakt het product ontzettend breed inzetbaar! Je kunt het namelijk zowel in hartige als in zoete gerechten gebruiken, en eigenlijk past het overal perfect bij.
Is hüttenkäse gezond?
De vanzelfsprekende volgende vraag is dan natuurlijk: wíl je het ook overal in gebruiken? Is hüttenkäse daar wel gezond genoeg voor? Daar kunnen we vrij kort over zijn: hüttenkäse past uitstekend in praktisch ieder gezond dieet. Net als kwark is deze kaas heel rijk aan eiwitten: daar bevat het per 100 gram maar liefst 12 gram van.
Het vetgehalte ligt dan weer heel laag voor een kaassoort, met 3.9 gram per 100 gram. Samen met ongeveer 1.6 gram koolhydraten ligt het aantal calorieën dus op slechts 91 per 100 gram. Wil je afvallen, dan heb je hier dus een makkelijk en slank product te pakken dat bovendien enorm goed vult. Ook is hüttenkäse dankzij de eiwitten heel geschikt voor (kracht)sporters!
8 hüttenkäse recepten
Voor een kaas met zo veel voordelen is het eigenlijk zonde dat hij zo eenzijdig gebruikt wordt. Natuurlijk kún je het zo op je brood eten, maar er is veel meer mee mogelijk. Hieronder noemen we een aantal fijne recepten en algemene suggesties waarbij je de kaas kunt gebruiken!
1. Broodjes
Goed, we noemen die broodjes toch maar even – gewoon omdat je er wel een heerlijke lunch mee klaar kunt maken. Ga dan niet voor een broodje met kale hüttenkäse, maar voeg nog wat groente en eiwitten toe om er echt een voedzaam geheel van te maken. Denk bijvoorbeeld aan combinaties als hüttenkäse met:
- Gerookte zalm en rucola (lekker met wat pittige wasabi!)
- Ham, peer, walnoot en honing
- Spinazie, pesto en tomaat
- Kip en avocado
Of ga voor een zoete combinatie, zoals hüttenkäse met:
2. Salades
Hüttenkäse is ook een fantastische toevoeging aan iedere salade. Het functioneert namelijk tegelijk als (ingrediënt van de) dressing én extra eiwitbron. Wederom een paar heerlijke combinaties:
- Kikkererwten, sla, komkommer en tomaatjes, met een dressing van hüttenkäse en citroensap. Voeg voor extra eiwitten bijvoorbeeld wat gerookte kip toe.
- Bietjes, sinaasappel en pistachenootjes, met een dressing van hüttenkäse en olijfolie.
- Sla, courgette, paprika, walnoten en hüttenkäse. Voeg wederom wat olijfolie en citroensap toe.
- Sla, meloen, parmaham en hüttenkäse. Breng op smaak met verse bieslook.
3. Hartige muffins
Meng 300 gram fijngesneden spinazie, 200 gram hüttenkäse, 3 eieren en 250 ml melk tot een beslag. Je kunt hier eventueel ook nog wat andere groentes aan toevoegen, zolang je maar uitkijkt dat het geheel niet te nat wordt. Giet het beslag vervolgens in muffinvormpjes en zet ze ongeveer 25 minuten in een oven van 180 graden. Heel geschikt om bijvoorbeeld als lunch mee naar werk te nemen!
4. Gevulde paprika’s
Je kunt deze suggestie met al je favoriete vullingen maken. Snijd een paar paprika’s doormidden, zet ze een tijdje in de oven om voor te garen, en vul ze vervolgens op jouw favoriete manier. Rijst met groenten is een goede optie, of lekker gekruid gehakt als je voor de eiwitten gaat.
Dit is ook een fantastische manier om van je restjes gekookte granen af te komen. Welke vulling je ook kiest, hüttenkäse is vrijwel altijd een fantastische topping! Zet nog een paar minuten in de oven voor een lekker korstje, en klaar ben je.
5. Pannenkoekjes
Meng 200 gram hüttenkäse met 2 eieren; kluts het geheel goed door elkaar om de klontjes zo klein mogelijk te maken. Voeg vervolgens 50 gram boekweitmeel (of een andere meelsoort naar keuze) toe, met 2 tl bakpoeder en een snufje zout. Eventueel kun je er vervolgens ook nog cacaonibs of stukjes donkere chocola aan toevoegen. Bak van dit beslag kleine pannenkoekjes en serveer ze bijvoorbeeld met fruit.
6. Fruit
Wanneer je zin hebt in een zoet tussendoortje is hüttenkäse dé manier om toch ook wat eiwitten binnen te krijgen. De milde smaak gaat namelijk ook uitstekend samen met de meeste soorten fruit. Een paar lekkere opties:
- Maak een ontbijtje met laagjes hüttenkäse, abrikoos, banaan en gehakte hazelnoten (of bijvoorbeeld zelfgemaakte granola). Serveer je het in een glas, dan ziet het er ook nog eens prachtig uit.
- Maak een bananasplit met banaan, hüttenkäse en aardbeienjam. Ook hier kunnen gehakte nootjes het geheel helemaal afmaken.
- Gebruik hüttenkäse als een dip voor bijvoorbeeld appel (met kaneel), aardbeien (met basilicum) of peer.
7. Dips
Pure hüttenkäse is al een prima dip, bijvoorbeeld voor rauwkost (als je de hummus een keertje zat bent…). Er is echter nog veel meer mogelijk. Een paar voorbeelden:
- Hüttenkäse met sambal: net even wat anders dan normaal!
- Een simpele dip van hüttenkäse en avocado. Snufje citroensap erbij, goed prakken en roeren, en klaar ben je!
- Meng hüttenkäse met een lepeltje mosterd en lekker veel zout en peper. Net zo simpel, heel lekker met bijvoorbeeld die rauwkost.
- Ook geperste knoflook en hüttenkäse zijn een uitstekende combinatie; voeg wat cayennepeper toe als je echt van pittig houdt.
8. Cloud bread
En ten slotte een hüttenkäse recept dat in geen enkele lijst mag ontbreken: cloud bread. We hebben hier al eens eerder een hele blog aan gewijd, en niet voor niets! Je hebt voor dit koolhydraatarme broodalternatief namelijk alleen eieren, bakpoeder en hüttenkäse nodig. Het hele recept vindt je in dit artikel.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Annie zegt:
Fromage blanc in Frankrijk volgens mij.
Patty van de Ridder zegt:
Ik sport veel en zou graag hütten käse eten. Ik woon in Frankrijk en heb hier nog nooit hüttenkäse gevonden. Weten jullie of het hier te krijgen is en hoe het dan heet? Kan ik anders kwark i.p.v. hüttenkäse gebruiken? Alvast bedankt.
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Patty,
Volgens mij noemen ze hüttenkäse in Frankrijk cottage cheese (op zijn Engels) of gewoon fromage cottage. Anders is de voedingswaarde van kwark inderdaad vergelijkbaar!
Ingrid zegt:
Ik heb last van botontkalking en moet daarom voldoende calcium binnenkrijgen, maar ik kan nergens terugvinden hoeveel calcium er in huttekase zit.
Joke den Boer zegt:
Bedankt voor de recepten. Er is geadviseerd om na een zware rugoperatie eiwitrijk voedsel te eten voor de botaangroei
Lotte (beheerder) zegt:
Dat is inderdaad verstandig, Joke. Een voorspoedig herstel toegewenst :-)