FitChef Turbo (deel 2) is uit…!

Zoete aardappel tosti's! Een paar leuke variaties om echt eens te proberen!

Tosti’s zijn dan misschien lekker, maar niet altijd de meest verantwoorde keuze. Gelukkig valt er genoeg mee te variëren! Natuurlijk kun je voor meer verantwoorde toppings kiezen om je tosti te upgraden, maar er zijn ook nog veel grondiger aanpassingen mogelijk. Zoete aardappel tosti’s zijn daar een goed voorbeeld van.

Dat zijn tosti’s, maar dan met zoete aardappel in plaats van brood. Klinkt dat als een bizar idee? We leggen je vandaag uit waarom je dit zeker een keer moet proberen. En natuurlijk geven we je een flinke lijst met variaties om je zoete aardappel tosti te beleggen. Zo heb je voor de komende week genoeg inspiratie bij de lunch.

Waarom minder brood?

De eerste vraag die we moeten beantwoorden is natuurlijk: waarom zouden we een favoriet als de tosti überhaupt willen veranderen? Waarom niet gewoon brood gebruiken? In principe is er natuurlijk niets mis met brood, zolang je een gezonde soort gebruikt. Het kan nuttige koolhydraten leveren, samen met ijzer en de B-vitamines die je in volkoren granen vindt.

Helaas eten veel Nederlanders meer dan genoeg brood, en eentonigheid is nooit gezond. Zeker als ook je ontbijt al uit boterhammen bestaat, kan wat variatie met de lunch geen kwaad. En als je je tosti’s normaal gesproken op wit supermarktbrood eet, is het sowieso aan te raden om daar eens verandering in te brengen!

Zoete aardappel gezond

En waarom dat brood dan vervangen door zoete aardappel? Zoete aardappels zijn – net als gewone aardappels – een uitstekende bron van koolhydraten. Ze bevatten vezels die voor een geleidelijke opname van de suikers zorgen.

Verder zitten er verschillende B-vitamines en vooral ook vitamine C in, evenals betacaroteen, een stof waar je lichaam vitamine A van maakt. Ten slotte is de zoete aardappel rijk aan mineralen: calcium, fosfor, ijzer, kalium en koper. Zeker geen slechte basis voor een lunch of tussendoortje, met andere woorden!

Zoete aardappel tosti bereiden

Veel mensen eten zoete aardappels gekookt of gegrild, maar (bijna) rauw zijn ze ook heerlijk. Voor de zoete aardappel tosti’s komt dat goed uit. Het is namelijk het lekkerst wanneer de plakken nog een beetje knapperig zijn! Je bereikt dat effect door de zoete aardappel gewoon te grillen in je tosti-ijzer. Snijd een zoete aardappel in de lengte in dunne plakken.

Niet te dik, want dan duurt het uren voor het allemaal gaar is. Beleg de plakken met je toppings naar keuze, leg ze op elkaar en schuif ze op de gril of in je tosti-ijzer. Afhankelijk van de dikte is je tosti na 3 tot 5 minuten al klaar.

Of maak zoete aardappel ‘crackers’!

Een andere optie is natuurlijk om geen dubbele, maar enkele plakjes te beleggen. Je gebruikt de plakken zoete aardappel dan dus meer als een soort crackers. Ook hiermee valt eindeloos te variëren.

Zo kun je in plaats van langwerpige plakken ook ronde plakjes snijden. Beleg je die met wat mooie toppings, dan heb je zo het ideale tussendoortje te pakken. Makkelijk is ook dat je de zoete aardappel in dit geval ook gewoon in je broodrooster kunt bereiden. Je hebt dan immers geen vulling die er makkelijk uit valt!

Zoete aardappel tosti variaties

Dan natuurlijk de grote vraag: hoe beleg je zo’n zoete aardappel tosti nou precies

Wil jij afvallen of fitter worden met een plan en recepten dat werkt op de lange termijn? Bekijk de FitChef boeken dan eens!

Vond je dit een interessant artikel?
Of heb je een vraag, opmerking of suggestie?

Laat hieronder even een reactie achter. Dat vinden wij leuk! 🙂
We proberen altijd dezelfde dag nog te reageren!

Laat een reactie achter:

 

Klik hier om een reactie achter te laten 0 reacties