Je kent waarschijnlijk het cliché wel: mensen met een relatie worden dikker. Vooral voor vrouwen bestaat het beeld dat ze al snel ‘dichtgroeien’ als ze eenmaal gesetteld zijn. Dat is natuurlijk typisch het soort stereotype dat we graag opzij zouden schuiven. Maar helaas suggereert onderzoek dat er wel degelijk een kern van waarheid in zit!
Sporten mensen met een relatie inderdaad minder? En zo ja – hoe voorkom je dat dat problemen oplevert, voor je relatie of voor je gezondheid? We vertellen het je allemaal in de blog van vandaag!
Wat zegt het onderzoek?
We kennen allemaal wel iemand die na zijn of haar trouwen zichtbaar kilo’s is aangekomen. Maar dat is natuurlijk geen bewijs dat dat ook echt veel voorkomt! Gelukkig is er in 2013 een uitgebreid artikel over het fenomeen gepubliceerd. Onderzoekers volgden hiervoor 149 pasgetrouwde stellen in de eerste vier jaar van hun huwelijk.
Daarbij hielden ze niet alleen het gewicht van de proefpersonen in de gaten; ze lieten de jonggetrouwden ook regelmatig aangeven hoe tevreden ze met hun relatie waren. Verder werden bijvoorbeeld stresslevels gemeten. Zo konden de onderzoekers precies zien wat het verband was tussen het verloop van het huwelijk en eventuele veranderingen in gewicht.
Minder sporten door relatie
De conclusie van het artikel? Hoe beter een relatie is, hoe minder moeite mensen doen om hun gewicht op peil te houden. Dat betekent dat ze meer gaan eten, en minder gaan sporten. De onderzoekers verklaren deze verandering in gedrag aan de hand van het zogenaamde “mating market model”. Zolang mensen nog niet gesetteld zijn, proberen ze aantrekkelijk te blijven om ‘goed in de markt te liggen’.
Maar zijn ze eenmaal getrouwd? Dan neemt de motivatie om moeite te blijven doen razendsnel af! Want waarom zou je voor dag en dauw gaan hardlopen als je ook gewoon lekker samen in bed kunt liggen?
Ongelukkiger? Meer sport!
Het omgekeerde is volgens het de onderzoekers ook waar. De proefpersonen die minder gelukkig waren met hun huwelijk, kwamen aanmerkelijk minder aan. Ook mensen die een scheiding overwogen – of in een scheiding zaten – hadden weinig last van gewichtstoename.
Eenzelfde effect komt overigens vaak terug bij mensen met een midlifecrisis. Obsessief sporten wordt zelfs als één van de belangrijkste tekenen gezien dat iemand daar last van heeft! Ook hier geldt weer: de onderliggende oorzaak is uiteindelijk gewoon een flinke ontevredenheid met het leven in het algemeen. Meer sporten lijkt dan vaak (in ieder geval tijdelijk) de oplossing.
Het nadeel van sporten
Een ongelukkige relatie zorgt er niet alleen voor dat je meer gaat sporten. Het lijkt erop dat het effect ook andersom kan werken: te veel sport in een relatie kan voor problemen zorgen! Niet altijd, natuurlijk; het gaat het snelst mis als één van de partners steeds meer begint te sporten. Dat zorgt er al snel voor dat het stel minder tijd samen door kan brengen.
De niet-sportende partner kan zich verwaarloosd voelen, zeker als al dat trainen ervoor zorgt dat de ander weinig thuis is en weinig meehelpt in het huishouden. Uiteindelijk kan dat oplopen tot behoorlijke frustratie!
Ga samen sporten!
Het goede nieuws is dan wel weer dat sport zeker niet tot problemen hóéft te leiden. De makkelijkste oplossing? Ga samen sporten! Dat zorgt er namelijk juist voor dat je relatie wél sterker wordt. Je gaat beter samenwerken en bouwt een stevige band op door de gezamenlijke inspanning. Bovendien ga je elkaar aantrekkelijker vinden door 'in shape' te zijn.
Zo sla je twee vliegen in één klap: je wordt gelukkiger in je relatie, én je voorkomt die rottige toename in gewicht. Een win-winsituatie voor jullie allebei!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!