• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Skip to footer

Drogespieren.nl

Spiermassa, krachttraining, vetpercentage verlagen, gezonde voeding, recepten

  • FitChef App NIEUW
  • Weekmenu's
  • Gezonde recepten
  • FitChef boeken
  • Blog
    • Afvallen
    • Gezondheid
    • Hormonen
    • Krachttraining
    • Motivatie
    • Overig
    • Cardio
    • Recepten
    • Spiermassa
    • Supplementen
    • Vetpercentage
    • Product reviews
    • Gastblogs
Home » Motivatie » 13 weetjes over eten die iedereen zou moeten weten!

13 weetjes over eten die iedereen zou moeten weten!

16 juni 2017 by Mark van Oosterwijck 8 Reacties

13 weetjes over eten die iedereen zou moeten weten!

Eigenlijk is het bizar dat we op school geen les krijgen over gezond eten. Je voeding is immers een waanzinnig belangrijke factor wanneer het op je geluk, gezondheid en latere levensverloop aankomt! Toch wordt het vaak aan ouders en ‘gezond verstand’ overgelaten om de basis van gezond eten door te krijgen.

Wat dat op heeft geleverd, moge duidelijk zijn. De ene bizarre dieethype is nog niet uit het land verdwenen of de volgende invloedrijke fabel komt alweer binnen zetten. Hoog tijd voor wat essentiële feiten over eten, met andere woorden! We zetten hieronder 13 belangrijke weetjes over eten onder elkaar.

Inhoud verberg
1) Weetjes over eten
1.1) 1. Vertrouw verpakkingen niet
1.2) 2. Vertrouw onderzoeken in de media niet
1.3) 3. Glutenvrij is niet hetzelfde als gezond
1.4) 4. Biologisch is niet hetzelfde als gezond
1.5) 5. Light is niet hetzelfde als gezond
1.6) 6. Cholesterol is niet altijd slecht
1.7) 7. Geen enkele ‘voedingscategorie’ is de vijand
1.8) 8. Suiker drinken? Liever niet
1.9) 9. Je darmflora willen aandacht (en verdienen het)
1.10) 10. Supplementen zijn aanvullingen
1.11) 11. Het hoeft niet 100%
1.12) 12. Variatie!
1.13) 13. Lekker en gezond gaan samen!

Weetjes over eten

1. Vertrouw verpakkingen niet

Mensen kopen eten sneller als het gezond is – of gezond lijkt. Producenten doen daarom hun uiterste best om hun verpakkingen zo ‘gezond’ mogelijk te maken. Veel plaatjes van fruit en volkoren granen, ook al zit er twee procent fruit in.

Kreten als ‘natuurlijk gezoet!’ die geen enkele inhoudelijke waarde hebben – vruchtensuiker is ook ‘natuurlijk’. Of, een klassieker: ‘minder vet!’, terwijl er wel veel meer suiker in zit. Lees dus altijd de ingrediënten door!

2. Vertrouw onderzoeken in de media niet

Wie een wetenschappelijke achtergrond heeft, weet dat de wetenschap vaak bepaald niet spectaculair is. Feiten zijn doorgaans genuanceerd, en onderzoeken komen vaak met nog genuanceerdere conclusies. Het probleem? Dat trekt natuurlijk geen lezers.

Dus wat gebeurt er als een voedingsonderzoek door de media wordt opgepikt? Alles wordt enorm opgeblazen, van iedere voorzichtige suggestie wordt een feit gemaakt. Dat betekent dat de meeste ‘ontdekkingen’ die je op Facebook langs ziet komen volledig ongegrond zijn.

3. Glutenvrij is niet hetzelfde als gezond

Juist dat soort opgeblazen berichten zorgen voor de gekste hypes en fabels. De glutenvrije gekte is daar één van. Eén man beweert dat gluten slecht voor je zijn, en prompt zweert heel Nederland de tarwe af.

Dat is volkomen onzin: voor veel mensen is er niets mis met gluten. Sterker nog, veel glutenvrije producten bevatten andere, veel ongezondere ingrediënten! Het hardnekkig vermijden van gluten kan bij gezonde mensen bovendien tot ernstig tekorten leiden.

4. Biologisch is niet hetzelfde als gezond

Nog zo’n kreet die te pas en te onpas gebruikt wordt: biologisch. Ja, in sommige gevallen maakt het verschil. Bij dierlijke producten is het bijvoorbeeld belangrijk om erop te letten welk voer de dieren gekregen hebben.

Vaak hebben biologische koeien gewoon een gezonder menu. Maar dat wil absoluut niet zeggen dat alles dat biologisch is ook gezond is. Biologische suiker is nog steeds gewoon suiker, om maar iets te noemen!

5. Light is niet hetzelfde als gezond

Een laatste in het rijtje “nep-gezond”: light. Light is in Nederland een beschermde term. Je mag het alleen gebruiken als een product óf 30% minder suiker, óf 30% minder vet, óf 30% minder calorieën bevat. Zie je die ‘of’ daartussen staan?

Een product mag dus prima ‘light’ heten als het 30% minder vet, maar 120% meer suiker bevat – zoals bij een beruchte pindakaas het geval was. En daar komt nog eens bij dat vet helemaal niet ongezond is, zie punt 7.

6. Cholesterol is niet altijd slecht

Dankzij een geslaagde margarinecampagne is heel Nederland er inmiddels van overtuigd dat cholesterol dodelijk is. En toegegeven, dat kán het zijn. Niet alle cholesterol is echter gelijk. Om te beginnen zijn er twee soorten: HDL, het ‘goede’ cholesterol, en LDL, het ‘slechte’ cholesterol.

Stijgende cholesterollevels zijn pas een probleem als je LDL toeneemt! Nog een puntje: niet al het cholesterol dat je eet, verhoogt je cholesterol. Eieren, bijvoorbeeld, doen hoogstens je HDL iets toenemen.

7. Geen enkele ‘voedingscategorie’ is de vijand

Mensen zoeken graag een simpele zondebok. Vetten zijn slecht voor je en maken je dik. O nee, het zijn toch de koolhydraten waar we allemaal ziek van worden. Bij nader inzien, alle dierlijke producten zijn gevaarlijk, en verder mag je alles eten.

Dit soort ‘hokjesdenken’ is dodelijk voor de variatie in je voeding – zie punt 12. Geen enkele categorie is op zichzelf slecht of ongezond. Het gaat erom dat je alles in redelijke verhouding met elkaar eet.

8. Suiker drinken? Liever niet

In overeenstemming met dat vorige punt moeten we even noemen dat suiker ook geen absolute vijand is. Je valt echt niet dood neer als je af en toe eens een punt taart eet. Daar staat echter wel tegenover dat veel mensen veel te veel suiker eten. Die balans is zoek, met andere woorden.

Een redelijk makkelijk manier om je suikerconsumptie te verminderen, is door het minder te drinken. Geen frisdranken, vruchtensappen en drinkyoghurts, met andere woorden!

9. Je darmflora willen aandacht (en verdienen het)

Wist je dat er in je darmen meer bacteriën leven dan je lichaamscellen hebt? En dat die bacteriën veel meer doen dan alleen een beetje voedsel verteren? Je darmflora hebben enorme invloed op je gezondheid, maar ook op bijvoorbeeld je humeur.

Probeer ze dus te vriend te houden. Dat doe je vooral door lekker veel vezels te eten. Ook gefermenteerd voedsel – yoghurt, zuurkool, tempeh, enzovoort – doet het goed bij de bacteriën.

10. Supplementen zijn aanvullingen

Hoe vaak hoor je mensen niet zeggen dat ze ‘wel een vitaminepil nemen in plaats van groente te eten’? Dat laat een fundamenteel onbegrip zien van de functie die supplementen kunnen hebben. Ze kunnen een aanvulling vormen, bijvoorbeeld als je om medische redenen meer van een bepaalde stof nodig hebt.

Het is echter belangrijk dat de basis van je voedingspatroon gewoon op orde is! Want echt, zo’n vitaminepil bevat lang niet alle goed stoffen die een broccoli bevat.

11. Het hoeft niet 100%

Wij mensen zijn zwart-wit ingesteld. Willen we iets goed doen, dan willen we het ook meteen helemaal goed doen. Zeker bij eten is dat echter een gevaarlijke instelling. Voor je het weet sla je door richting orthorexia, of ben je in ieder geval alle lol in je eten kwijt. Een goede vuistregel is de 80-20 regel. Eet je 80% van de tijd gezond? Dan mag je die andere 20% van de tijd ook best eens uit de bocht vliegen.

12. Variatie!

Er bestaat geen enkel voedingsmiddel dat álles bevat dat je nodig hebt. Punt. Geen gojibes, avocado of quinoakorrel gaat jouw lichaam van alle mogelijke voedingsstoffen voorzien. En daarom is het belangrijk om zo veel mogelijk gevarieerd te blijven eten.

Eet groente en fruit in alle kleuren van de regenboog. Kies soms voor rauw, en soms voor gekookt. Ga voor zowel dierlijke als plantaardige eiwitten. Kortom: wissel af, dat is de beste manier om jezelf gezond te houden.

13. Lekker en gezond gaan samen!

Er bestaat in onze maatschappij het gekke idee dat ‘lekker’ en ‘gezond’ elkaar uitsluiten. Die vieze groentes moet je als kind eten omdat ze gezond zijn. En omgekeerd mag je alles dat je lekker vindt maar één keer per dag in kleine porties hebben. Het gevolg: veel mensen hebben een soort instinctieve afkeer van ‘gezond’.

Waanzinnig jammer! Wanneer je eens rondkijkt op deze blog, zul je genoeg superlekkere recepten tegenkomen die je zonder schuldgevoel kunt maken. Een win-winsituatie, dus.

Vond je dit een interessant artikel of heb je een vraag of opmerking?
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!

  Misschien ook interessant...

  • De 20-30 gram eiwit per maaltijd fabel! 
  • Tips & Tricks om in de avond niet meer te snacken! 
  • Afkicken van suiker: 6 handige tips!
  • Gezonde boodschappenlijst maken!
  • Help, ik weet niet wat ik wil: 7 tips
  • 5 tips om je intuïtie te versterken en er beter naar te luisteren
  • Overrijpe bananen: zo hoef je ze nooit meer weg te gooien!
  • 5 grappige gezondheidsweetjes die je (waarschijnlijk) nog niet wist!
  • Wat is de belangrijkste maaltijd van de dag?
  • Het placebo effect en het nocebo effect: wat heb je eraan?

Categorie: Motivatie

Download nu de FitChef app!

Lees Interacties

Reacties

  1. Ellie zegt:

    26 november 2018

    Fijne site
    Heb een tijdlang een keto/ streng koolydraatarm dieet gevolgd. Puntje 11 en 12 herken ik.
    Ik viel kilo's af.endorfine met als gevolg dat ik meer en meer wilde. T gaf mij een boost om broeken af te voelen zakken, kleren in jurken te zien veranderen. Niet meer de vraag krijgen of ik hoogzwanger was. (Als je het bent is het leuk..)
    Maatje 54 werd in een rap tempo ook door veel sporten maatje 38.....
    Maar lichaam én mijn geest konden dit niet bolwerken in de korte tijd dat ik afviel. Ik begon variatie te missen gezien ik te horen kreeg dat groenten en fruit ook beperkt waren wegens de koolhydraten.
    Nu voor mijn laatste loodjes (10 kg) en voor mijn lichaamsherstel bij een andere diëtist die mij een gewoon dieet aanraad met volkorennproducten. Heerlijk weer een bord pasta. Dat heb ik echt gemist
    Het gaat nu een stuk geleidelijker. Geen lichamelijke én geestelijke klachten meer. Dit eten hou ik heel mijn leven vol en dat is voor mij belangrijk.

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      3 december 2018

      Dat klinkt heel begrijpelijk, Ellie! Ben blij om te horen dat je nu een methode hebt gevonden die voor jou werkt :-)

  2. Simone zegt:

    16 juni 2017

    Wat een heerlijk artikel is dit, - alles netjes op een rijtje.
    Ik ben ook heel blij met "DrogeSpieren.nl) en lees absoluut alles wat wordt gepubliceerd.

    Beantwoorden
    • Mark zegt:

      16 juni 2017

      Ha Simone,

      Jij ook bedankt! De artikelen blijven zeker komen..! ;)

  3. Marian zegt:

    16 juni 2017

    Ik vind jullie site echt super. Bedankt voor alle tips .ik was soms echt even de weg kwijt met wat is nu wel goed voor je en wat niet.
    Groet Marianne

    Beantwoorden
    • Mark zegt:

      16 juni 2017

      Hi Marian,

      Heel erg bedankt! Goed om te horen dat je wat aan de tips hebt...! :)

      Groetjes,

      Mark

  4. Amanda zegt:

    16 juni 2017

    Wat ben ik blij met deze site!

    bedankt voor de tips en de recepten.

    Beantwoorden
    • Mark zegt:

      16 juni 2017

      Hi Amanda,

      Thanks. Leuk om te horen! :-)

      Groetjes,

      Mark

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

 

fitchef app

Meest recente artikelen

  • 3 tips om richting te geven aan je fitness-reis
  • Korting sportschool verzekering
  • De wereld van eiwitrijke voeding en eiwitbronnen
  • Korting sportschool verzekering
  • Het effect van voldoende slaap op je spiergroei

Categorieën

  • Afvallen
  • Cardio
  • Gastblogs
  • Gezondheid
  • Hormonen
  • Krachttraining
  • Motivatie
  • Overig
  • Product reviews
  • Recepten
  • Spiermassa
  • Supplementen
  • Vetpercentage

Footer

Meest recente berichten

  • 3 tips om richting te geven aan je fitness-reis
  • Korting sportschool verzekering
  • De wereld van eiwitrijke voeding en eiwitbronnen
  • Korting sportschool verzekering

Categorieën

  • Afvallen
  • Cardio
  • Gastblogs
  • Gezondheid
  • Hormonen
  • Krachttraining
  • Motivatie
  • Overig
  • Recepten
  • Spiermassa
  • Supplementen
  • Vetpercentage
  • Product reviews

Overig

  • FitChef App NIEUW
  • Weekmenu's
  • Gezonde recepten
  • FitChef boeken
  • Gastblogger worden
  • Partnerprogramma
  • Over ons

Bedrijfsgegevens

  • FitChef B.V.
  • KvK: 76435008
  • BTW: NL860622228B01
  • Contact
   

© 2025 Drogespieren.nl Algemene voorwaarden Privacy policy