Kom je ’s ochtends je bed niet uit zonder een goede kop koffie? Of drink je juist in de loop van de dag aardig wat bakkies weg? Nederlanders drinken behoorlijk wat koffie – gemiddeld zo’n 2,5 kop per dag, meer dan in enig ander land ter wereld. En dat is echt niet ongezond, zolang je het niet te gek maakt met de cafeïne. Aan de andere kant kan je kop koffie natuurlijk altijd gezonder!
Voor fanatieke koffieliefhebbers geven we vandaag daarom negen tips om de boel gezonder te maken. Met deze blog weet je precies wat je wel en niet toe moet voegen om zoveel mogelijk van de koffie te profiteren!
Is koffie gezond?
Veel mensen hebben het idee dat koffie op zichzelf niet gezond is. Gelukkig valt dat enorm mee: er is juist heel wat bewijs dat koffie wél gezondheidsvoordelen heeft. Met 3 kopjes per dag verlaagt het risico op diabetes type II bijvoorbeeld, zo blijkt uit dit onderzoek. Daarnaast is koffie een goede bron van antioxidanten en kan het de sportprestaties bevorderen.
Aan de andere kant moet je ook weer niet te veel koffie drinken. Een overschot aan cafeïne kan namelijk tot rusteloosheid, angst en hoofdpijn leiden. Het Voedingscentrum houdt als maximum een richtlijn van ongeveer 400 mg cafeïne per dag aan – zo’n vier-vijf kopjes. (Let wel op: als je verder ook energiedrankjes of groene of zwarte thee drinkt, krijg je natuurlijk meer cafeïne binnen,)
Tips voor gezonde koffie
Maar bovenstaande voordelen gelden toch vooral voor zwarte koffie. Niet iedere andere variant is even gezond! Bovendien kun je ook van alles toevoegen om je koffie juist nóg gezonder te maken. Met onderstaande tips brouw jij het allergezondste bakkie voor jezelf.
1. Geen suikers
Klinkt logisch? Veel mensen vergeten dat de meeste koffies in winkels als Starbucks boordevol suiker zitten. Dat kan oplopen tot boven de 50 gram! Even ter vergelijking: de WHO raadt 25 gram per dag als maximum aan.
Maar ook in zelf gezette koffie wordt flink wat suiker, honing of siroop gegooid, met alle ongezonde gevolgen van dien. De eerste stap naar gezondere koffie is dus: weg met de suikers. Die bittere smaak went vanzelf, en we geven je hieronder nog wat tips voor gezondere smaakmakers!
2. Geen kunstmatige koffiemelk
Koffiemelk is lang niet altijd gewoon melk. In plaats daarvan zitten er vaak ook weer suikers in, samen met allerlei ongezonde vetten. Zonde, want je hebt het niet eens nodig!
Een gewoon scheutje melk is een veel beter en minder bewerkt alternatief. Je kunt bovendien ook voor plantaardige melk gaan als je dat lekker vindt. Mis je het romige aspect van creamers? Hieronder noemen we wat gezondere vetten die je beter aan je koffie toe kunt voegen!
3. Kaneel
Kaneel is niet alleen hét perfecte ingrediënt om je koffie warmer en wat zoeter te maken – het is ook nog eens heel gezond! Een curieuze eigenschap van deze specerij is bijvoorbeeld dat hij je bloedsuikerspiegel omlaag kan halen. Dit effect lijkt het sterkst met Ceylon kaneel.
Met wat kaneel in je koffie heb je dus minder last van een suikerpiek na de maaltijd. Ook bevat kaneel heel wat antioxidanten waarmee je celschade in je lichaam tegen kunt gaan.
4. Cacao / pure chocolade
Nog zo’n toevoeging waar je koffie gezonder én lekkerder van wordt: cacao. Ook dit zit vol met antioxidanten en gezonde vetten. Wil je echt een heel luxueuze koffie maken, leg dan een stukje donkere (>74% cacao) chocola in je mok voor je de hete koffie erop giet. Even roeren, en je hebt een heerlijke mengeling van koffie en chocolademelk. Let wel op de calorieën natuurlijk!
5. Vanille
Echte vanille-extract is heel sterk van smaak en ook nog eens ontzettend lekker. Een paar druppeltjes zijn al ideaal om je koffie wat zoeter te maken. Vanille is wederom een sterk antioxidant en daarom heel gezond.
Let wel op dat je voor extract van goede kwaliteit gaat. Veel goedkope smaakstoffen bevatten namelijk niet meer de gezonde stofjes die vanille nu net zo’n goede toevoeging maken. Bij de EkoPlaza heb je een suikervrije vanille extract van het met merk 'Cook'. Zo'n potje is helaas niet goedkoop, maar je doet er wel lang mee!
6. Specerijen
Naast kaneel is er nog een paar andere pittige smaakmakers die je koffie gezonder maken. Denk bijvoorbeeld aan gember – goed tegen maagklachten, en vol antioxidanten. Of cayennepeper, als je van pittig houdt! Met je eigen specerijen mix kun je je koffie iedere dag weer heel anders laten smaken.
7. Kokosolie
We hadden het hierboven al even over kunstmatige koffieroom, waar je rustig vandaan kunt blijven. Maar gelukkig zijn er genoeg alternatieven! Wie van kokos houdt, kan bijvoorbeeld voor een lepel kokosolie door zijn koffie kiezen. Let er wel op dat je hiermee aardig wat vet, en dus aardig wat calorieën aan je drankje toevoegt.
Het toevoegen van kokosolie is dus af te raden als je intussen af wilt vallen. Maar probeer je juist om aan te komen, of eet je snel te weinig? Dan is dit een goede manier om wat extra gezonde vetten binnen te krijgen!
8. Hazelnootolie
Nog een optie als je op zoek bent naar gezonde vetten: hazelnootolie. Hazelnootsiroop is natuurlijk één van de populairste toevoegingen aan koffie – maar door alle suikers niet zo’n gezonde keuze. De olie heeft hetzelfde smaakje, maar levert in plaats van snelle koolhydraten gezonde vetten.
9. Geen koffie na 4 uur
Ten slotte nog wat laatste algemene tips om te voorkomen dat koffie ongezond kan worden! Een belangrijk punt: stop op tijd met koffieleuten. De cafeïne zorgt ervoor dat het geen goede keuze is voor later op de dag.
Het blijft lang genoeg doorwerken om vervolgens je slaap van die nacht te verstoren. Daar wordt je de volgende ochtend echt niet wakkerder van… Vier uur is een vaak genoemde grens om aan te houden! Dat betekent dat je die kop koffie na het avondeten dus beter kunt laten staan!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Gaston zegt:
Koffie met ongezoet room is het ongezond ?