Hoe zorgvuldig je je boodschappen ook plant, iedereen vindt wel eens een restje oud brood terug in zijn brooddoos. Weggooien is dan natuurlijk zonde, maar wat doe je er wel mee? Het toch tegen heug en meug weg proberen te kauwen is ook geen optie waar je heel enthousiast van wordt…
Gelukkig zijn er meer manieren om droog brood nog te kunnen gebruiken. En beter nog, daar komt geen plichtmatig dooreten aan te pas! De tien recepten uit deze blog zijn zo lekker dat je vergeet dat je restjes aan het eten bent.
Oud brood recepten
Het belangrijkste probleem van oud brood is dat het zo droog wordt. Gelukkig valt daar iets aan te doen, bijvoorbeeld door het te roosteren of juist in een marinade te dopen. Deze tien recepten laten je zien hoeveel daarmee mogelijk is!
1. Croutons
Fan van croutons in je salade? Zelfgemaakt zijn ze een stuk gezonder dan varianten die je in de supermarkt koopt. Makkelijk is het ook nog eens: smeer oud brood in met olijfolie, snijd in blokjes en rooster die 3 kwartier op 150 graden. Bewaar ze tot een week in een luchtdicht bakje.
Wil je iets meer pit? Knijp dan eerst een teentje knoflook uit in de olie en laat dat even staan voor je het brood ermee insmeert. Of meng kruiden en specerijen naar smaak door de olie.
2. Paneermeel
Paneermeel is altijd handig om in huis te hebben – voor knapperige laagjes of een smaakvol laagje op een ovenschotel, bijvoorbeeld. Kant-en-klaarpaneermeel is echter meestal wit. Maak je het zelf met volkorenmeel, dan krijg je een variant met meer smaak én meer vezels.
Snijd om zelf paneermeel te maken de korstjes van oude boterhammen en schuif ze op 150 graden in de oven. Bak 30-40 minuten tot het brood helemaal uitgedroogd is. Verkruimel dan met een keukenmachine of een deegroller. Als het goed gedroogd is, kun je het paneermeel tot een paar weken bewaren.
3. Tosti
Afgezien van dat soort basics kun je met oud brood natuurlijk ook heerlijke maaltijden maken. Wat dacht je van een simpele tosti? Meer dan wat kaas en een tosti-ijzer of koekenpan heb je niet nodig!
Natuurlijk kun je daarnaast nog wel van alles toevoegen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een tosti met pesto en tomaatjes? Dunne plakjes avocado? Restjes gepureerde pompoen en wat tijm of rozemarijn? Met wat creativiteit krijg je zo ook met een simpele lunch heel wat groente binnen!
4. Bruschetta’s
Wil je er iets bijzonders van maken, dan kun je natuurlijk ook voor bruschetta’s gaan. Smeer het oude brood in met olijfolie en een teentje knoflook en rooster het een paar minuten in de oven. Beleg dan met stukjes mozzarella en tomaat en rooster opnieuw een paar minuten. Serveer met basilicum en een dressing van balsamico-azijn.
5. Broodsalade
Panzanella is een Italiaanse broodsalade waarmee je perfect oud brood op kunt maken. Snijd eerst een paar tomaten in stukken en vang het sap op. Meng met een flinke scheut olijfolie, 1 el rodewijnazijn en eventueel wat water. Snijd het oude brood in stukken en laat een tijdje in dit mengsel weken.
Intussen maak je de rest van de salade. Naast de tomaten kun je van alles toevoegen: rode ui, gemengde sla, mozzarellabolletjes, avocado, rolletjes ham, kappertjes… Schep om met het brood en serveer met eventueel nog een beetje olijfolie.
6. Quiche
Je kunt oude boterhammen ook uitstekend gebruiken voor de korst van een quiche. Bekleed simpelweg de taartvorm met het brood in plaats van bijvoorbeeld bladerdeeg. Maak het recept verder zoals je dat altijd doet. Niet alleen handig om restjes op te maken, maar ook goed om de ongezonde vetten uit bladerdeeg te vermijden!
7. Broodsoep
Je kunt brood uitstekend gebruiken om soep te binden. Maak je een gepureerde soep, dan kun je het brood een paar minuten mee laten koken en vervolgend gewoon mee pureren. Het zetmeel heeft dan dezelfde functie als bij bijvoorbeeld soep met aardappel.
Maar ook een niet-gepureerde groentesoep gaat prima samen met brood. Je kunt het ook dan gewoon in de laatste minuten mee laten koken, in grove stukken. De soep vult zo beter dan alleen groenten en bouillon!
8. Ovenschotel met brood
Ook een ovenschotel met groenten kan opgevuld worden met brood. Scheur het oude brood in stukken in een ingevette ovenschaal. Voeg hier kort opgebakken groenten naar smaak aan toe. Giet ten slotte een mengsel van 4 eieren, 200 ml melk en 100 g geraspte kaas over de ovenschaal uit en bak 20 minuten op 200 graden.
9. Wentelteefje
Als luxueus ontbijt of lekker toetje kun je ook wentelteefjes maken. De basis is heel simpel: klop een ei met wat melk en kaneel en laat het oude brood hier even in weken. Bak dan goudbruin in een klontje boter en serveer met nog wat kaneel.
Wil je het echt uitgebreid maken, dan kun je de wentelteefjes bijvoorbeeld ook met warme saus van rood fruit eten. Een schep Griekse yoghurt is er lekker fris bij én zorgt voor extra eiwitten.
10. Broodpudding
Ten slotte nog een zoet recept: broodpudding. Scheur oud brood in stukken. Meng 200 ml melk, 1 ei, 25 gram gesmolten boter en 100 gram suiker of honing, en giet dit over het brood. Schep er smaakmakers naar keuze door. Denk bijvoorbeeld aan bosvruchten en vanille, of stukjes pure chocolade en gehakte hazelnoten!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!