Bij een barbecue of picknick kunnen een paar lekkere dips natuurlijk niet ontbreken. En ook bij andere maaltijden is een goed sausje vaak onontbeerlijk. Helaas kiezen veel mensen dan voor kant-en-klare dips en sauzen – die niet altijd even verantwoord zijn.
En dat terwijl het echt niet lastig is om zelf een gezonde dipsaus in elkaar te draaien! Om dat te demonstreren, geven we je in deze blog maar liefst tien gezonde dipsaus recepten. Daarmee zit je nooit meer om een goede optie verlegen!
Dips en sauzen
In de supermarkt bestrijkt het sauzenschap vaak enkele meters. Dat is geen wonder, want je kunt ze bij ongeveer alles gebruiken. Wil je een lekkere dip voor bij de borrel? Een goed sausje voor op je zelf gebraden hamburger? Of een spread om je saaie boterhammen wat op te vrolijken?
Het nadeel van dat supermarktschap: de producten die daar staan, zijn meestal allesbehalve gezond. Om ze meer smaak te geven, worden er vaak bergen zout en suiker in gestopt. Ook bevatten ze maar weinig voedzame ingrediënten, en dus relatief weinig fatsoenlijke voedingsstoffen.
Gezonde dipsaus recepten
Gelukkig kan je dat zelf beter. Met vijf minuutjes tijd en een blender maak je heel makkelijk een gezonde dipsaus voor bij je barbecue, picknick of borrel. Hieronder vind je tien heerlijke recepten!
1. Tzatziki
Meng 250 ml Griekse yoghurt met 60 ml zure room. Schraap het waterige midden uit 1 komkommer en rasp de rest. Meng met de yoghurt en breng op smaak met 0,5 el azijn, 1 el citroensap, 0,5 el olijfolie, 1 tl dille en 1 fijngesneden teentje knoflook. Je kunt de knoflook ook vervangen door 0,5 tl knoflookpoeder.
2. Yoghurt-citroen dipsaus
Liefhebber van aioli? Deze gezonde dipsaus heeft een vergelijkbaar effect, maar is lichter en frisser. Meng 250 ml Griekse yoghurt met 1 teentje knoflook en 1 tl citroensap in de blender. Voeg eventueel een lepeltje mayonaise toe en breng op smaak met zout en peper.
3. Gezonde knoflooksaus
Ga je écht voor een volle knoflooksmaak, dan kun je gepofte knoflook gebruiken. Snijd de bovenkant van een bol knoflook, wikkel hem in aluminiumfolie en zet 45 minuten in de oven op 180 graden. De teentjes knoflook moeten zacht zijn, zodat je ze zo uit hun velletjes kunt knijpen.
Meng de zacht geworden knoflook in een blender met 2 el yoghurt en 2 el mayonaise. Als je hem iets dunner wilt, kun je ook nog een scheutje melk toevoegen. Breng op smaak met citroensap, peper en zout.
4. Honing-mosterd dipsaus
Honing en mosterd vormen een klassieke combinatie. Door Griekse yoghurt als basis te gebruiken, maak je er ook een prima dipsaus van! Meng 4 el yoghurt met 4 el mosterd en ongeveer 2 el honing (meer of minder naar smaak). Breng op smaak met een scheutje wittewijnazijn en eventueel wat paprikapoeder.
5. Guacemole
Een favoriet die natuurlijk niet in dit lijstje kan ontbreken is guacemole. Meng in een blender het vruchtvlees van 3 avocado’s met 1 el limoensap, een sjalotje, 1 teentje knoflook en 2 el koriander. Eventueel kun je er ook een tomaat in kleine blokjes doorheen roeren. Breng op smaak met meer limoensap, cayennepeper en een snufje zout.
6. Pinda dipsaus
Dol op pindakaas? Daar maak je ook heel makkelijk een gezonde dipsaus van! Meng 200 ml pindakaas met 60 ml rijstazijn, 80 ml sojasaus en een scheut water. Breng op smaak met ongeveer 2 el honing, fijngesneden knoflook, chilivlokken en gemberpoeder.
7. Hummus
Zelf hummus maken is heel eenvoudig, en je kunt er eindeloos mee variëren. Voor de basis meng je 400 gram kikkererwten met 60 ml olijfolie, 1 teen knoflook en een lepel tahin. Laat in de blender net zo lang draaien tot het een smeuïge massa is en breng op smaak met peper, zout en citroensap.
Toe aan een variatie? Meng er bijvoorbeeld 100 gram puree van gepofte zoete aardappel doorheen. Of pureer gegrilde paprika, zongedroogde tomaatjes of verse tuinerwtjes door de hummus. Ook lekker: combineer met een flinke hand verse koriander en wat extra limoensap.
8. Cashew-tomatenspread
Geweekte cashewnoten zijn een goede basis voor romige dips en spreads. Bedek 80 gram cashews ’s avonds onder een flinke laag water en laat ze tot de volgende ochtend staan. Giet vervolgens af en spoel goed om.
Doe de noten in een blender en maal ze tot een gladde massa. Dat kan een paar minuten duren. Voeg vervolgens 3 el Griekse yoghurt, 3 flinke zongedroogde tomaten en 1 tl paprikapoeder toe. Ook heerlijk als bijvoorbeeld een spread op brood.
9. Tomatensalsa
Haal de zaadlijsten uit 4 tomaten en snijd ze in kleine blokjes. Snipper 1 kleine rode ui en snijd een halve komkommer fijn. Meng met 1 el kappertjes, 1 fijngeperst teentje knoflook en een handje basilicum. Maak een dressing van 50 ml olijfolie en balsamicoazijn naar smaak, en breng op smaak met chilivlokken, zout en peper.
10. Chimmichurri
Chimmichurri is een kruidige gezonde dipsaus die je bijvoorbeeld perfect bij vlees kunt serveren. Meng in een blender 120 ml olijfolie, de blaadjes van een bos peterselie en van een bos koriander. Voeg 1 el oregano, 2 knoflookteentjes, 3 tl chilivlokken, 2 el appelazijn en 1 el citroensap toe en maal fijn. Breng op smaak met zout en peper.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Marlene zegt:
Leuke recepten, dank!
Ik maak zelf graag een dip van magere kwark, sambal, komijnpoeder, paprikapoeder en wat zout. Lekker bij falafel!
Ook kun je met kwark lekkere magere slasaus maken door er wat mosterd, een beetje (suikervrije) ketchup en wat peper en zout door te roeren.
Niet vet en gelijk wat extra eiwitten
Lotte (beheerder) zegt:
Lekker Marlene, goede tips!